Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam ostatnio zauważyłem że np jadę 50 na trochę i obroty skaczą o mm i tak cały czas i auto tak jakby też. Dodam gazu jest wszystko ok. Co to może być takie mikro drganie obrotów w czasie jazdy. Dodam że nie zawsze to występuje.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wtryskiwacz?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Jak dokładnie sprawdzić inpa?? Na luzie na rozgrzanym czy w czasie jazdy jakoś? Ostatnio sprawdzałem pół roku temu ale na luzie to miały korekcję praktycznie 0.0 wszystkie cztery. Paliwo leje zawsze tylko verve. No i przy innych prędkościach niż 40-50 to nie występuje i na wyższych biegach.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na zimnym wolne obroty, na rozgrzanym wolne obroty i delikatne przyspieszanie podczas jazdy, test przelewowy też można zrobić.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Ok jeśli już się podłącza co jeszcze powinienem sprawdzić w tym motorze żebym już sobie wszystko sprawdził?

W jakich zakładkach i jaki sposób np przepływke pompre progowa turbine bo mam wrażenie że lapala od 1500 rpm a teraz od 2000 rpm

Opublikowano

A wiec tak podłączyłem się pod inpę.

Na początku na zimnym na luzie dodałem gazu do 4 tyś ( wiem nie powinienem) to korekcję skoczył na czerwone a jak obroty spadały mocno zatrzęsło budą, niestety potem już się nie tak nie robiło więc srcreena nie mam:)

Od razu na wstępie powiem, ponieważ nie wiem czy ma to znaczenie do wartości analogowych, mam pełen przelot bez katów, turbo większe chyba od 2.5 e60 bez obrobionej mapy pod to turbo, do tego nie mam egr wogóle. Auto zrobione na 193kuca o ile to ma znaczenie.

A teraz screeny z inpy.

1. Korekcje postój, silnik zimny

https://zapodaj.net/32599717e6dad.png.html

2. Korekcje postój, silnik ciepły

https://zapodaj.net/d1a3095b4231d.png.html

3.Lekkie przyśpieszanie na ciepłym

https://zapodaj.net/a7d52ee987802.png.html

4. Przyśpieszanie bardziej dynamiczne na trójce 2500-3000rpm

https://zapodaj.net/b6b671979dccd.png.html

5. Żądane/aktualne wartośći na luzie

https://zapodaj.net/0489a98ef8724.png.html

6. Żądane/aktualne wartości - jazda

https://zapodaj.net/720dface19db8.png.html

7. Wartości analogowe 1 podczas przyśpieszania, rozgrzany

https://zapodaj.net/753a03e413f02.png.html

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
U mnie takie mikro szarpnięcia były przez czujnik ciśnienia paliwa

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nagrywaj to a nie screen'y robisz, to niewiele wnosi, widać lekkie przeładowanie, ale to trzeba zobaczyć podczas jazdy. Korekcje pokaż zaraz po odpaleniu, bez przegazówki..tego się nie robi, szczególnie na zimnym. 78 stopni to nie jest rozgrzany, ma być 10 więcej, jak nie osiąga to termostat do wymiany, tylko ori.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Yyy nie chce mi osiąganac więcej stopni niż 78 mówisz ale nie wiem czy za mało nie przejechałem :) najlepsze ze jak stoję na postoju to mu wskazówka od temp spada :)

Nie nagrywalem ale uwierz mi ze w czasie jazdy nic się nie zmienialo a obserwowałem długo. Przeladowanie nie jest od większej turbiny? Korekcję na zimny wstawiłem ci od razu po odpaleniu przecież

Ile powinienem przejechać żeby było te 10 stopni więcej?

Sprobuje nagrać to i wrzucić

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Chodzi o tę przegazówkę, przed mogło to wyglądać inaczej. Przeładowanie nie ma znaczenia z tym czy jest ori turbina czy zmieniona, nie powinno ono mieć miejsca, nagraj jak to wygląda podczas buta w podłodze od dołu, chwilowe może być większe a to już jest groźne. Termostat masz do wymiany, tylko ori tak jak pisałem.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
No teraz przejechałem 20 km i Max temp na teście była 81 stopni przez sekundę u spadło. Ok to nagram filmik z tym przeladowaniem. A jeśli coś by było nie tak z tym przeladowaniem to w czym może tkwić problem? Mapa zmieniona też nie ma znaczenia? Przegazowka była po zrobieniu screena przyjacielu :) chodzi mi o to że turbine mam od 2.5 e60 bez zmienianej już mapy pod to. Co się może stać przez to że mówisz że to groźne? Jeżdżę tak od zawsze :')
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nagraj i będziemy rozmawiać..na screen'ie jest minimalne przeładowanie, ale trzeba to zweryfikować. Przyczyną może być sterowanie turbiną lub zmienna geometria. Termostat do wymiany, na trasie pewnie masz 75 stopni.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Ok jutro nagram bo dziś już prawo zabrania mi prowadzic:') wtedy się okaże :) no jechalem 160 i nie było 80 stopni nawet :) ale co do turbo auto chodzi mi ok i się zbiera. Nawet nie kopci. Nagram filmik to zobaczymy
Opublikowano

Więc tak nagrałem filmiki

Znów mam błąd przepływomierza więc pewnie będzie do wymiany, może stąd przeładowania i auto bardziej kulawo chodzi?? błąd 4501

1.Korekcję - niestety musiałem najpierw odpalić motor i dopiero włączyć Inpę, ponieważ z podłączonym kablem auto mi tylko kręci a nie odpala, nie wiem dlaczego było tak pierwszy raz.

2. Wartości aktualne/ ządane

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
błąd 4501

To błąd egr, zapewne masz zaślepiony?

1.Korekcję - niestety musiałem najpierw odpalić motor i dopiero włączyć Inpę, ponieważ z podłączonym kablem auto mi tylko kręci a nie odpala, nie wiem dlaczego było tak pierwszy raz.

To normalne.

2. Wartości aktualne/ ządane

Za krótko masz gaz do oporu, robi się to na 4 biegu od 2000 rpm i trzymasz tak długo jak się da, najlepiej do 4000, ale to już spora prędkość, wtedy wszystko widać.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

No ja mam jakby taka rurę zamiast egr. To spróbuję jeszcze raz nagrac. Dodam że w elektrozawor że od turbo pod tą pokrywką kwadratowa mam przelamany na ramce ten malutki prostokątny filterek ale to chyba nie ma znaczenia bo leży tam jakby był cały tylko że idzie go zgiac do góry.

Korekcję są ok? Silnik nie był rozgrzany bo mi się spieszylo:)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Korekcje ok, zamień najpierw te przetworniki, to 5 minut w tym silniku.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Chodzi ci o te elektrozaworki? 5 minut? Słyszałem że do tego od egr mega ciężki dostęp jest bo jest z tyłu pod kolektorem.

Wiesz może jaka jest różnica między przetwornikiem ciśnienia z czescidobmw.pl za 280 zł pierburg a pierburg za 100 zł na allegro bo nie czaje :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak, chodzi o tzw. elektrozawory, w 3.0d jest pod kolektorem, u Ciebie jest dobre dojście. Różnica taka, że na alledrogo to podróba.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Proszę nagrałem na 4 biegu od 2 do 4 tyś rpm:)

na początku filmiku rozpędzam auto jakby co;)

Podmieniłem też na inny elektrozawór, ale na nim auto nie miało mocy w ogóle tzn dużo gorzej się zbierało, pożyczyłem od mechanika, twierdził, że sprawny, ale chyba jednak nie;) Jakby co też wrzucam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na Twoim jest ok, minimalne przeładowanie, nie ma się czym przejmować.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

To się ciesze a wiesz co jak to sprawdzałem to była temp 90 stopni to znaczy że termostat jest ok czy powinien być jakis czas żeby się nagrzal.

No na tym moim zaworku jak odpale już daje lekko za dużo powietrza chyba o 50 albo mniej a na tym mechanika nie. Może tak być?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na Twoim jest ok. Rozjaśnij sprawę z termostatem.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Jak nagrywalem ten filmik od 2-4 tys obrotów i już się zatrzymałem zapisać filmik to po prostu przelaczylem w inpie zakładkę i miałem temperaturę 90 stopni. Wcześniej mówiłeś że mam termostat do wymiany bo osiągało max 78 stopni i teraz nie wiem :)