Skocz do zawartości

E46 M57N 204hp manual 6b - szuranie grzechotanie ??!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

auto : PH95378

przy wciskaniu sprzęgła szuranie jak padniete łożysko na sprzęgle na docisku.

chałasuje bardzo ..

skrzynia w dół - a tam dwumas robiony niedawno jak nowy, sprzęglo to samo

mechanik mówi - SKRZNIA - bo luz na wałku : rzeczywiscie ma luz góra dol na boki

kupiłem skrzynie 2k poszło od goscia, który latal na tej skrzyni ( sprowadza angliki na części ) : mechanik stwierdził że gorsza niż moja, fakt, ze bicie miała mniejsze na wałku - ale słychać było KLIKANIE jak tu na filmiku z sieci :

moja tu ma wszystko łądnie bez kliknięcia .. czyli mniejszy luz osiowy.

i teraz jestem w ...upie. bo mechanik twierdzi że skrzynia .. a kilku ludzi od BMW powiedziało że jak lekko tylko chcę wcisnac sprzęgło - pojawia się najmniejsze obciażenie na dwumas to na 95-97% że to dwumas.

Mechanik mówi, kupisz nowy dwumas i będzie wygladał tak samo jak ten co masz.

Twierdzi również że moja skrzynia nie szumi tak jak ta kupiona, kiedy na kanale auto stoi - to w tej kupionej szumi wszystko ..

na prawdę.. please - pomocy. Panowie, nie piszcie - zmień mechaniak czy coś . raczej co to może być . bo te rzeczy nie są po 2 pln - a zżucenie załozenie skrzyni - 450 pln'a

biegi na starej skrzyni idealnie / super klik - bez problemu - pełna kultura - synchrnizatory miód. na nowej starej, jeszczenie jeździłem - zżucę ją i zamienie na swoją bo wg mechanika jest cichsza, i w lepszym stanie

ale problem pozostanie i nie wiadomo o co chodzi ..

sugestie mile widziane

Opublikowano

dodam jeszcze że zachwuje się identycznei jak na filmie tutaj :

lub tutaj

ale mechanik mówi że łożysko wyglada jak nowe - zero luzów - nic..

Opublikowano
Ja uważam również, że jednak dwumas. Wymieniałem w swojej e46, takich jak te objawów akurat nie było (były inne). Ale za to w drugiej e91 320d był dźwięk identyczny jak te filmiki i po wymianie ustąpiło całkiem. Wymieniony cały komplet. Takie moje zdanie, słuchając filmiki.
Opublikowano

Jutro nagram swój filmik - strasznie stare te filmiki / jakość słaba - ale mech mówi ze dwómas nówka ;(

zresztą jak ściągnął skrzynię - to 1) tu już byli powiedział .. 2) sprzęgło nowe 2'masa nowa

kupiłem takie - że niby łożysko dociskowe .. i teraz zonk.

Opublikowano

Mechanik też mówił, że skrzynia.. po kupieniu innej dalej zonk.. chyba, że faktycznie źle trafiłeś.

Kiedyś jak szukałem dla siebie e46 to w jednej objawy były takie same i też usłyszałem, że to "tylko łóżysko" do wymiany za drobne parę złoty. Jakoś nie przekonał mnie ten sprzedający.

Opublikowano
i też usłyszałem, że to "tylko łóżysko" do wymiany za drobne parę złoty. Jakoś nie przekonał mnie ten sprzedający.
szkoda gadać .. mleko rozlane. A co do dwumasy .. nie trzęsie autem nic a nic .. przy gaszeniu też nie .. wszystko idealne, zero szarpnięć .. i podobnych trzesawek jakie daje dwumasa .. też jak dwumasa pada - dudnienie słuchać - a tu ? jakby coś szurało ... nagrać musze - tak, o "muzyce" to mozna pogadać.. - moja wina - poprawię się jutro . Jadę do kolesia jutro na osłuchanie - specjalizuje sie TYLKO w BMW . zobaczymy ..
Opublikowano
W e91 były takie same objawy jak te filmiki które wkleiłeś i to była właśnie dwumasa, pozostałych objawów też nie było. Daj znać co spec powiedział.
Opublikowano
Daj znać co spec powiedział.

viola :

spec powiedzial ze dwumasa .. dualflywheel xD

a mech mówi że ma max 15k km - LUKE'a jak i sprzęgło

tu filmiki - tak bez osłon i z pod silnika w betonowo kaflowym warsztacie jest to bardzo przerysowane .. ale .. no tak jest

https://photos.app.goo.gl/FPXYrcV5gYm34Akj9

dłuższy - włączanie i wyłacznie sprzęgła. przy wciśniećiu max - cisza - przy wyciśnieciu max - cisza.

ten chrobot znika po przekroczeniu 1/2 wciśnięcia sprzęgła, jak sprzęgło zacznie brać - robiąc ten ruch szybko = w teorii mozna jeździć i jest w marę cicho - chrobot jest po prostu 0,2 sekundy.

krótszy : chrobot i klekot przy wyłączaniu zapłonu bez wcisnietego sprzęgła.

przy wcisniętym - jest normalnie ... cisza jak być powinno.

ps. kupiłem od kolesia skrzynie - dokłądnie ta aukcja. https://allegro.pl/oferta/skrzynia-biegow-manual-bmw-e46-330d-204k-lift-6b-8096711371

skrzynia ma klik przy ruchu osiowym i dziś sie tym autem przejechałem - 1 i 2 wchodzi jakby na 2 razy .. 3,4,5,6 normalnie. W mojej skrzyni - wszystko płynnie .. moja po porstu lepsza. Dzwonie do goscia, mówię że ok - kupiłem za 2k czy za 1,5 nie weźmie .. on mówi 1k max - i w ogole że jego jest super jak na 14 lat. Tłumaczę chłopu jak krowie na rowie że w fure władowałem przez 2 mies 8k i robiena zero, jakby jego była TIpTOP - swoją bym sprzedał .. a jego zostawił - mówię GORSZA ( mech mówi ze wy..cona ta jego ) ..

gw rozruchową mam na 14 dni pisemną, facet jest też z krakowa - co myslicie ? do rzeczoznawcy ?

jego ta ".Stan bardzo dobry." ma ten klik :

moja tego nie ma .. ;( wszystko bez luzów u mnie .. i 1 i 2 wchodzą płynnie jak ideał.

dobra wola ze strony sprzedającego, powiedział ze mi dwumas w rozliczeniu sprzeda używkę, odmówiłem mówiąc że jak dwumas jest tak bardzo dobry jak skrzynia - to przykro mi, ale podziękuję.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dwumasa bez wątpliwości, jeżeli chodzi o skrzynię to zakładaj spór na allegro, jest gwarancja rozruchowa więc oddajesz bez gadania.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Dwumasa bez wątpliwości, jeżeli chodzi o skrzynię to zakładaj spór na allegro, jest gwarancja rozruchowa więc oddajesz bez gadania.
kupiłem poza ALL - gość dowiózł, jest też z KRK, mam pisemną GW 14 dni rozruch.

facet się opera ze zwrotem - on uważa że skrzynia jest dobra - miał ktos taki przypadek ?

jutro mam plan - bo jedyne co mi do głowy przychodzi.

policja - zgłoszenie oszustwa na kwotę 2k - nie mam adresu faceta nr tel jedynie - oni to ustalą.

równolegle - skrzynia do rzeczoznawcy / biegłego.

Opublikowano

opinia prawnika - zostawiam, gdyby miał ktoś taka sytuację.

"To chyba oczywiste. Jak kupujesz coś co ma 14 lat to może być w bardzo dobrym stanie, ale nadal ma 14 lat więc to dziwne oczekiwać, że będzie jak nowe.

Natomiast jeśli coś nadaje się do remontu to nie jest w bardzo dobrym stanie bez względu na wiek i to jak najbardziej podstawa do reklamacji, ale w jakim towar faktycznie jest stanie musiałby się wypowiedzieć rzeczoznawca, skoro wasze stanowiska różnią się diametralnie.

"

Opublikowano

TAK winny dwumas - do zamkniecia - jak są te 2 talerze, z których jest zbudowany - między jeden a drugi mozna było śrubokręt włożyć, jakbysmy chcieli to podważyć - to był ten luz. Dziś wszedł nowy LUK, jest cisza - jutro odbieram auto.