Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów :)

Na wstępie zaznaczę że jestem zielony i nie mam pojęcia dokładnie jak to funkcjonuje... nie mogłem nic znaleźć w sieci jak wymienić samemu sprężarkę czy też naprawić.

Odwiedziłem jednego specjalistę klimatyzacja nie szczelna nie miał facet czasu odwiedziłem inny zakład zajmujący się klimatyzacją ta sama diagnoza tyle że sprawdzili układ i wyszło na jaw że sprężarka przepuszcza czynnik??? i że po wymianie sprężarki trzeba również wymienić chłodnice bo ponoć nie wytrzyma ciśnienia i też będzie przepuszczać czy też puści... mimo że 1 mówił że sprężarka działa... pytanie moje wygląda tak jak ewentualnie wymienić czy też ją naprawić (wymienić sprzęgło uszczelniacze)?? trzeba spuszczać czynnik z chłodnicy podczas wymiany sprężarki?? mile widziane jakieś zdjęcia. Proszę o szybką pomoc bo kończy mi się urlop mam zamiar sam zająć się wymianą bo 2 lewych rączek nie mam tylko brakuje mi wiedzy :D z góry dzięki za odpowiedzi pozdr.

Opublikowano

1. Odessać czynnik

2. Wytworzyć próżnię

3. Zapodać kontrast

4. Ustalić wyciek

5. Odessać czynnik

6. Wymienić co nieszczelne

7. Wytworzyć próżnię

8. Sprawdzić szczelność układu na podciśnieniu

9. Napełnić układ olejem i czynnikiem

To tak w skrócie. Powodzenia.

Opublikowano
Wyciek jest ustalony pytałem czy to możliwe że wyciek przez sprężarke bo się nie znam... Pytanie czy warto uszczelniac ją i wymienić sprzęgło czy wymieniać całą i czy muszę spuszczac płyn z chłodnicy podczas wymiany sprężarki?? :roll:
Opublikowano
czy to możliwe że wyciek przez sprężarke

Tak

Pytanie czy warto uszczelniac ją i wymienić sprzęgło czy wymieniać całą

Zakłady specjalistyczne regenerują sprężarki które działają z powodzeniem całymi latami więc się da. A czy regenerować swoją czy kupić inna już zregenerowaną lub nową to musisz sobie sam odpowiedzieć.

czy muszę spuszczac płyn z chłodnicy

Nie