Skocz do zawartości

[E46 320d] Kontrolka DDE , brak mocy - pomocy !

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie, na stronie są tematy o takiej tematyce, jednak mój problem jest nieco bardziej inwidualny, wykryło mi inny błąd..

A więc problem jest następujący, w moim [ BMW E46 320d o mocy 150km z 2002r.] zapalila sie kontrolka DDE, auto wchodzi w tryb awaryjny i nie ma mocy. Odkąd ten problem sie pojawił również auto chwile kręci zanim odpali, a jak odpala to jest drganie wydobywające się z pod maski.. auto jak mówilem mocy nie ma , a gdyby mu spróbować dać gaz w podłoge, zaczyna w aucie smierdziec jakby coś sie palilo..

Po podpięciu do komputera wykryło następujący błąd:

P0401 Wykryte Niewystarczający przepływ EGR ( recyrkulacja gazów wylotowych)

EGR miałem czyszczony około 5k km temu

Jakieś pomysły , podobne doświadczenia ? :/

Opublikowano

Przepraszam, warsztat w którym wykryli mi ten jeden błąd o du** rozbić..

podjechałem do znajomego i wykryto mi następujące błędy .. ( Egier zdrowy usunelismy ten błąd i juz sie nie pojawił, lecz reszta sie pojawia.. :

-4212 nieznany kod usterki

- 4222 obwód prądowy swiecy zarowej cylindra 2

- 4232 obwód prądowy swiecy zarowej cylindra 3

te są raczej nie istotne, miałem te błędy juz 4 miesiące temu ale nie jest to duży problem, więć nie interweniowalem

- 4501 - Układ recyrkulacji spalin

-4B90 Kontrola ćisnienia szyny paliwowej przy uruchamianiu

- 4203 - nieznany kod usterki

- 4560 nieznany kod usterki

Kolega twierdzi, że tylko te 2 ostatnie błędy mogą być odpowiedzialne za problem BMW

Sprawdzalismy Cisnienie w szynie paliwowej , i było dobre co według kolegi wyklucza usterki czujnika na listwie Common Rail

Podejrzewam, że trzeba wymienić pompe progową , jednej osobie co pisal podobny post to pomogło, ale nie chce ładować kase w ciemno.]

Jakieś sugestie?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Pewnie pompa progowa, ale warto zrobić również test przelewowy, choć objawy wskazują na pompę. Do oceny pomaga analiza co się dzieje z ciśnieniem na szycie cr podczas rozruchu.

Do naprawy/wymiany masz sterownik świec lub/i świece na cylindrach 1, 2 i 3.

Egr też wypada zająć się, sprawdź podciśnienia a jak są ok i sam zawór nie zacina się to przetwornik ciśnienia jest zapewne do wymiany.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.