Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Pacjent e53 z n62 (2006).

Zauważyłem (usłyszałem) dziwny dźwięk dobywający się spod podwozia.

Przy bardzo wolnej jeździe tak przy 5-20km/h czasem spod samochodu usłyszę dźwięk podobny do ciągnięcia lekkiej blachy po ulicy. Dźwięk pojawia się gdy jadę powoli i bardzo delikatnie przyspieszam lub np z uwagi na podjazd zwiększa się obciążenie silnika. Trwa krótko, kilka sekund i znika. Mocniejsze przyciśnięcie gazu, lub odpuszczenie go powoduje, że szumienie znika (z resztą nie pojawia się zawsze).

Przy tym nic nie szarpie, nie ma żadnych błędów. Napęd pracuje poprawnie. Objawy szarpania, strzelania, itp sugerujące żle pracujący reduktor nie występują. Ot, od czasu do czasu i to tylko w specyficznych warunkach coś „zaszumi”.

Coś z reduktorem, skrzynią - wolałbym uniknąć dużych napraw z uwagi na zaniedbania.

Opublikowano

Podepnę się .

Ja mam to samo w przedlifcie , jak ruszam mam przez 20-30m takie właśnie szuranie jakby coś ocierało o blachę czy coś .

Jakby hamulce, ale jestem dopiero po wymianie kompletnych hamulców i nadal ten dźwięk występuje, ale tylko do 20/30km/h , jakby na pierwszym biegu.

Żadnych szarpnięć czy innych odgłosów( poza kangurkiem przed światłami :))

Czy moźe to być dźwięk uszkodzonego przegubu ?

Opublikowano

U mnie to jest bardzo trudne do zidentyfikowania.

Mogę zrobić wiele kilometrów i nic nie usłyszę a czasem zaszura.

Kojarzyło mi się to z wpadającą w drgania tarczą sprzęgłową gdzie już nie trzymają sprężynki amortyzujące...

• 4 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
to zależy z którego roku, pierwsze roczniki nie miały x-drive tylko mechanizm różnicowy
Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW