Skocz do zawartości

m47n wymiana wahaczy na lewaru? czy lepiej do mechanika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam jak w temacie mam pytanie takie otóż mam do wymiany dwa wahacze(kupione leżą meyle hd)+tuleje wahaczy meyle hd tuleje ponoć dobre stare ale,że mają 3 lata a wymienić chce komplet to kupiłem i nowe tuleje meyle hd.Do tego kupiłem sobie gumy przedniego stabilizatora meyle.

Gumy wymieniłem sobie sam a wahacze dopiero we wtorek ma czas mechanik.Pytanie brzmi

czy jeśli mam luz na wahaczu prawym i lewym+ do wymiany tarcze i klocki na przodzie(również leżą kupione a nie chce montować do póki wahaczy nowych nie zamontuje mechanik,zeby mi czasami luzy na wahaczach nowych tarcz nie załatwiły.To czy mogę do wtorku poruszać się autem? generalnie jakieś 150/200km. Chodzi o to czy wahacze mi nie załatwią nowych gum stabilizatora na przodzie :roll:

z góry dzięki za odpowiedz

Edytowane przez DwaLitry
Opublikowano
Witam jak w temacie mam pytanie takie otóż mam do wymiany dwa wahacze(kupione leżą meyle hd)+tuleje wahaczy meyle hd tuleje ponoć dobre stare ale,że mają 3 lata a wymienić chce komplet to kupiłem i nowe tuleje meyle hd.Do tego kupiłem sobie gumy przedniego stabilizatora meyle.

Gumy wymieniłem sobie sam a wahacze dopiero we wtorek ma czas mechanik.Pytanie brzmi

czy jeśli mam luz na wahaczu prawym i lewym+ do wymiany tarcze i klocki na przodzie(również leżą kupione a nie chce montować do póki wahaczy nowych nie zamontuje mechanik,zeby mi czasami luzy na wahaczach nowych tarcz nie załatwiły.To czy mogę do wtorku poruszać się autem? generalnie jakieś 150/200km. Chodzi o to czy wahacze mi nie załatwią nowych gum stabilizatora na przodzie :roll:

z góry dzięki za odpowiedz

Gum Ci nie załatwi więc możesz jeździć.

Ale nie bardzo rozumiem jak luz na wahaczach ma Ci załatwić tarcze?

Tarcze możesz załatwić praktycznie wtedy jak są mocno rozgrzane od hamowania i nagle się ostudzą np. po przez wjechanie w kałużę... Wtedy potrafią się wykrzywić i będzie bicie. A luz na wahaczu nic im nie zrobi (chyba, że Ci koło odpadnie) :lol:

Opublikowano
ale jak jest luz na wahczu to jest ponoć drganie kierownicy i to moze na tarcze iść?

Nie wiem kto Ci przekazał takie informacje ale głupoty gada...

Drganie na kierownicy masz albo od krzywych tarcz albo od krzywych lub niewyważonych kół.

Luz na na wahaczach objawia się pływaniem auta na drodze, stukami na wertepach, luzem na kierownicy. Tarcze nie mają nic wspólnego z tymi usterkami. Są przykręcone do piasty, która jest przykręcona do zwrotnicy, a ta jest przymocowana do swożnia w wahaczu i amortyzatora. Luz i drgania zwrotnicy nie powodują uszkodzenia tarcz. Uszkodzić może się prędzej sama zwrotnica albo może wypaść swożeń z wahacza.

Ja wymieniałem wahacze tydzień temu i oba były wyrąbane dobrze. Zrobiłem na rozwalonych ok 6000km i tarcze mam idealne. Nie biją nawet przy dużych prędkościach.

A gumy stabilizatora oraz łączniki wymieniałem w maju. Od tego czasu zrobiłem ok 4500km jak wahacze miały luzy i również wszystko jest sztywno.

Opublikowano

Pany mam takie pytanie jeszcze

mechanik wymieni mi w pon wahacze przód meyle hd+tuleje meyle hd.Ja sobie wymieniłem gumy stabilizatora meyle+dwa łączniki stabilizatora meyle hd pytanie mam takie czy po takiej wymianie mogę jechać około 60km na zbieżność/geometrię? bo 20km ode mnie jest zwykła stacja kontroli pojazdów tzn sami Janusze :D

zaś 60km ode mnie jest stacja gdzie robią to na maszynie hunter 3d i nie wiem czy nic się nie stanie przez te 60/70km po zmianie wahaczy bez ustawionej zbieżności.. jak myślisz? bo tak to musiał bym 2x bulić tu co najmniej 70zł i tam 130...

Opublikowano
Pany mam takie pytanie jeszcze

mechanik wymieni mi w pon wahacze przód meyle hd+tuleje meyle hd.Ja sobie wymieniłem gumy stabilizatora meyle+dwa łączniki stabilizatora meyle hd pytanie mam takie czy po takiej wymianie mogę jechać około 60km na zbieżność/geometrię? bo 20km ode mnie jest zwykła stacja kontroli pojazdów tzn sami Janusze :D

zaś 60km ode mnie jest stacja gdzie robią to na maszynie hunter 3d i nie wiem czy nic się nie stanie przez te 60/70km po zmianie wahaczy bez ustawionej zbieżności.. jak myślisz? bo tak to musiał bym 2x bulić tu co najmniej 70zł i tam 130...

Możesz jechać. Ja po wymianie wahaczy zrobiłem już 1000km bo nie mam czasu podjechać na geometrię.

Opublikowano
kolego a po wymianie wahaczy masz prostą kierownicę? czy lekko krzywą?

Jest lekko przekrzywiona ale zanim zrobie zbieżność to wymienię od razu drążki i końcówki żebym miał juz wszystko nowe

Opublikowano

Panowie jak w tytule tematu czy ogarnąć temat z kobyłek da się bez problemu? dodam wahacze mam ruville na aucie 2 lata temu zmieniane i chciałem meyle założyć.Do nikogo nie mozna się dostać mechanik jeden drugi zajęty a chce tylko wahacze i tuleje założyć bo mnie to blokuje i nie mam ruchu ani klimy nabić ani geometrii ustawić.

Przymierzam się sam ale nie wiem czy dam radę :roll:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
My też nie wiemy czy dasz radę bo nie znamy Twoich możliwości. Generalnie wymiana wahacza to 4 śruby + 3 od trojkatnego wzmocnienia i 1 od podejmowania xenonu jeśli to masz

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
I często sporo walki z wybiciem sworzni :wink: z reguły ogień pomaga :D

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Panowie jak w tytule tematu czy ogarnąć temat z kobyłek da się bez problemu? dodam wahacze mam ruville na aucie 2 lata temu zmieniane i chciałem meyle założyć.Do nikogo nie mozna się dostać mechanik jeden drugi zajęty a chce tylko wahacze i tuleje założyć bo mnie to blokuje i nie mam ruchu ani klimy nabić ani geometrii ustawić.

Przymierzam się sam ale nie wiem czy dam radę :roll:

Ja ogarnąłem sam z pomocą kolegi. Konieczny jest pasujący rozmiarem ściągacz, taki widelec klinowy. Na allegro można kupić trzy różne rozmiary w jednym pudełku z przedłużką za 60zł. Poszło pięknie po kilku porządnych uderzeniach dobrym młotkiem. Wahacze jeszcze oryginalne były, pasuje najmniejszy z tych widelców.