Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Przygotowuję się w weekend do wyczyszczenia zaworu EGR- dodam relację z akcji wraz ze zdjęciami w dziale "zrob to sam" :D

Komputer pokazuje, że się zacina a dodatkowo występuje szarpanie podczas ruszania i prawie gaśnie - tak jakby samochodzik się dusił.

Po wykasowaniu błędów na komputerze jest to pod względem przyśpieszenia i ruszania zupełnie inne auto.

Mechanik po wymianie sondy lambda i czujnika ciśnienia zalecił wymianę EGR licząc za to 1200zł więc uznałem, że warto najpierw wyczyścić i zobaczyć efekt.

8fa21536cdda7.png

Patrząc po tym schemacie nie powinno być problemu z dostępem.

Co muszę dodatkowo dokupić przy wymianie, czy jakieś specjalne klucze są potrzebne?

Opaski, uszczelki czy coś innego jeszcze zrobić przy okazji?

Czym najlepiej czyścić a czego nie próbować :lol: ?

A jeśli czyszczenie nic nie da to ten zawór z aukcji będzie ok - chyba jest to ten sam producent ale bez dopłaty do pudełka BMW ?

https://allegro.pl/oferta/zawor-egr-bmw-2-0d-n47-3-0d-n57-oryginal-7810871-7533618325?utm_source=rtbhouse&utm_medium=CPC&utm_campaign=rtbhouse-retargeting

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ta to z aukcji bedzie ok. Na aukcji widzisz dwie rurki. Jak nikt nigdy nie ruszał tego to oryginalne rurki są zapięte na opaskę, której się nie da rozkręcić. Będziesz musiał kupić opaski skręcane zamiast oryginalnych. Drugi problem to wyjęcie tego. Jak nigdy nie było ruszane to będzie masakra. Ja się męczyłem ze trzy godziny. Za chiny nie chciało ruszyć. Stosowałem wszystko co mi do głowy wpadło. Oczywiście stary tak zmasakrowałem, że nie było szans ponownie go użyć. Miałem pod ręką nowy. Według mnie mój nie działał nie ze względu ma sadze, której nie było jakoś dużo, tylko na ten mechanizm pod tym plastikiem. Tam jest takie ucho po którym chodzi taka tulejka. I to ucho w skrajnej pozycji było wytarte i blokowało się.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
ten zawór idzie kupić taniej. poszukaj dobrze na aledrogo. najpierw bym zrobił jak kolega Jack i spróbował uzdrowić sytuację ściągając jedynie tę czarną plastikową obudowę zaworu (ciężko sidzi i można łatwo ją ułamać na boku,ale to w sumie nie przeszkadza).pod nią jest to cholerne cięgienko,które się przycina,więc trzeba je przeczyścić,rozruszać palcem mechanizm czy swobodnie chodzi góra dół i psiknąć na koniec jakimś smarem żeby to luźno chodziło.
Opublikowano

No i zrobiłem tak jak radziliście.

Otworzyłem, rozruszałem i nasmarowałem smarem do łańcucha rowerowego (tylko taki akurat miałem :D )

Póki co mam wrażenie, że samochód lepiej rusza, muszę podjechać podpiąć do komputera czy są jakieś błędy.

Niestety połamałem tą czarną plastikową nakładkę, nie będzie się tam przez to syf dostawał?

Czym to najlepiej pokleić?

Żeby była dodatkowa wartość dodatnia postu obrazująca co zrobiłem :norty:

Chodzi o tą część

FltXVGrY

A tu wszystko opisane.

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e87-118d-sha_200904/wiring-functional-info/power-train/diesel-electronics-dde7/air-mass-system/exhaust-gas-recirculation-control/egr-controller-electrical/exhaust-gas-recirculation-valve-check/Fli3JfLD

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pisałem, że można połamać ;) Kontroluj co jakiś czas jak to chodzi. Jak chcesz samą klapkę to poszukaj na allegro najtańszą używkę i z niej sobie przełożysz.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja poszedłem do mechanika od BMW i poprosiłem o klapkę. Nie każda klapka pasuje do każdego EGR. Poza tym u mnie to smarowanie starczyło na jakieś dwa miesiące. Ponowne smarowania starczały na krótszy czas, aż wymieniłem na nowy.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bo w nowym tam jest napaćkane jakimś gęstym smarem i dlatego dłużej trzyma. Oczywiście radzę kupić najtańszy taki sam egr , a nie byle jaki ;)