Skocz do zawartości

[E91] Kontrolka oleju po wynianie

Mikami

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Piszę z prośbą o poradę.

Dzisiaj wymieniałem olej w moim BMW E91 318d. Wszystko zrobione zgodnie z procedurą, zalany nowy olej, wymieniony filtr i problem pojawił się po uruchomieniu silnika. Zauważalna głośniejsza praca i po chwili wyskakuje czerwona kontrolka oleju która nie gaśnie. Zostawiłem odpalone auto na kilka minut i kontrolka ciągle widnieje, to samo po ponownym uruchomieniu (próbowałem kilkukrotnie).

Poziom oleju na bagnecie po zalaniu prawie max, po odpaleniu auta powinien spaść ale pozostaje taki sam. Olej jest też w miarę klarowny, nie czarny. Wykręciłem filtr oleju i jest mokry tylko trochę od spodu i z boku, poza tym czysty i suchy. Jak spuszczałem olej zeszło trochę ponad 5l, jak zalewalem weszło 4,5 i na bagnecie tak jak pisałem prawie max.

Przed wymianą oleju wszystko w jak najlepszym porządku bez problemów.

Filtr jaki zakładałem to Filtron 649/7. Czy w przypadku filtra możliwe jest założenie go odwrotnie, czy jest różnica która strona idzie do góry a która w dół? Z obu końców wyglądał tak samo. Jak wkładałem to było słychać kliknięcie.

I jeszcze pytanie czy to że silnik działał na postoju przez kilka minut w takiej sytuacji moze spowodować przyszłe problemy z nim?

Zauważyłem że ten bagnecik przytwierdzony do pokrywy filtra oleju który wchodzi do środka filtra trochę się u mnie rusza na boki, czy to normalne czy powinien być na sztywno przytwierdzony? Może to być przyczyną problemów?

Ok, problem się rozwiązał na szczęście. Jak ktoś miałby podobną sytuację to opiszę co zrobilem, choć nie wiem do końca co zadziałało.

1.Na początek spróbowałem dokręcić koło pasowe bo czytałem gdzieś że komuś to pomogło. W moim przypadku nie wiem czy coś udało mi się dokręcić.

2. Odkręciłem pokrywę filtra i zamieniłem nowy filtr na stary żeby zobaczyć czy to nie wina samego filtra. Odpaliłem i ... zero problemów, kontrolka nie pojawiła się nawet na chwilę.

3. Zamieniłem stary filtr na nowy i odpaliłem - działa.

Dziwne to ale najważniejsze że problem ustąpił.