Skocz do zawartości

Aktualizacja CAS bmw E91 problem elv

ricz_e91

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień Dobry

Proszę o pomoc. Moje E91 wyświetla coraz częściej symbol żółtej kłódki z kierownicą. Brak zapłonu. Kasowanie błędu elv w module cas w inpa niewiele zmienia, jak również reset licznika elv w tool32. Wymieniłem też akumulator na nowy ale problem pozostał. Została chyba tylko próba aktualizacji softu w sterowniku cas.

Z INPY zczytałem numer sterownika CAS 9147224 data obok to 17.03.2006 Siemens. Pobrałem z neta spdaten 60.1 w wersji full dla e89 (10gb). Zaktualizowałem wszystko narzędziem bmw coding tool. Daty plików w katalogach winkfp są datowane na 2016 rok.

WinKFP po wcisnieciu F1 comfort mode potem enter ZUSB podaje CAS260 i obok numer ten sam 9147224 (sa tez trzy inne ale o niższych numerach 6943797,68,67) czyli ten sam co inpa. Czy to oznacza ze nie ma aktulizacji czy zostaną pobrane dane z plików o tych samych numerach ale z nowszym oprogramowaniem?

Pozostaje kwestia mechanizmu aktualizacji (wiem, ze musi być prostownik ale mam tylko taki najprostszy co ledwo dobija do 13,6-13,7 a ponoć musi być 13.8? Ewentualnie mam drugie auto i kable czy to wystarczy?)

Czy poniższa procedura jest ok

Wkładam kluczyk

Wciskam start engine (zapłon)

Podpinam kabel i chwile czekam

wciskam ponownie start engine (zapłon off)

wyjmuję kluczyk

Uruchamiam WinKFP

F1 COMFORT MODE

F1 ENTER ZUSB (wpisuje numer z inpy i zapamietuje ecu family w tym przypadku cas260)

klikam ok

F3 UPDATE ZUSB wybieram cas 260

F4 ENTER VIN (numer mam spisany z nsc expert ale nie wiem czy trzeba podawac skoro nie wymienialem modułu)

klikam ok potem

F8 DONE

KLIKAM F3 PROG ZB UPDATE

Wyskakuje mi okienko z dwoma tymi samymi numerami (do tego momentu doszedłem bez uruchamiania procesu z powodu niejasnosci wymienionych powyżej)

Z dodtkowych danych INPA działa ok jak równiez tool32, ncs expert mam tylko deflaut profile, mam równiez działąjącą ista d, z której dowiedziałem się, ze kupiłem rodzyna z de dzie np. w module frm jest 200000km wiecej niż w np cas lub dde :/ (niemiec nie płakał jak sprzedawał). Gdzieś wyczytałem, ze za nowe sp daten to też źle.

Wiec generalnie auto ma ponad półmiliona ale musi jeździć dalej. Pomożecie ??