Skocz do zawartości

Łącznik wału m57b30

G1010

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Febi daje radę, choć oczywiście najlepszą opcją jest oryginał.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• 4 lata później...
  • Zasłużeni forumowicze
W dniu 18.07.2019 o 14:49, maniek21112 napisał(a):

Febi daje radę

Ile ten FEBI powinien wytrzymać przy spokojnym stylu jazdy ? U mnie minęło 70k km i jest znowu do wymiany. Czy to jest dobry wynik ? Może jednak MEYLE ? 

• 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze

Montuję tylko i wyłącznie febi, ma usunięte logo bmw. Nie mam z nimi najmniejszych problemów, tak dla pewności prawidłowo był zamontowany? Da się to źle zrobić, jest instrukcja w pudełku.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze

To było 6 lat temu. Nie wiem czy był poprawnie zamontowany, bo tego nie robiłem, nie mam warunków. Równie dobrze FEBI mogłem dostać tylko na fakturze, a widziałem tylko ten zepsuty.

Czekam na fachowca, ale podjechałem na SKP, żeby się upewnić co się dzieje. Przegub jest cały, ale tulejki maja luz, są pozrywane. Tak samo było z tym oryginalnym za pierwszym razem. Przy ruszaniu przód-tył jest stuknięcie. Kupiłem MEYLE, nie będę już oddawał. Przy moich przebiegach jest szansa, że wytrzyma do końca. Znalazłem tę instrukcję w necie. FEBI ma strzałki, ale MEYLE tylko opis „Diese Seite zur Gelenkwelle” mimo, że druga strona wygląda identycznie. Może wewnątrz są jakieś różnice w budowie.

• 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze

Doczekałem się wymiany. Mam wrażenie, że poprzedni łącznik musiał dużo wcześniej się zużyć, bo teraz auto zdecydowanie delikatniej rusza, bez szarpnięć, przy puszczaniu gazu również większy komfort.

W dniu 20.06.2024 o 22:27, maniek21112 napisał(a):

febi, ma usunięte logo bmw

Nie znalazłem na starej części. Były oznaczenia SGF, Madei in Germany, GAB01-003. Na zdjęciach z netu jest podobnie. Może do M57 Febi nie robi jako oryginał ? Zresztą nieważne. Poprzednia guma była twarda jak kamień, jedna tulejka zerwana całkowicie, pozostałe jakoś się trzymały. Meyle jest miękkie, w rękach da radę ugiąć, dla komfortu to dobrze, dla trwałości to się zobaczy :)

Przy okazji do wymiany był uszczelniacz wybieraka.