Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy ktoś orientuje się czy możliwe jest zainstalowanie PDC w aucie które fabrycznie jest bez czujników? Jaki może być koszt takiej imprezy, mówię tutaj o oryginalnych częściach założonych nie koniecznie w aso. Czy to w ogóle jest możliwe?
Opublikowano
potwierdzam i rzeczywiście polecam oryginalne części - w swoim byłym e36 dołożyłem sobie parktronic - niby nie tani bo kosztował coś ok.800pln z "wyświetlaczem" nad lusterkiem wstecznym, ale sposób jego działania pozostawiała sporo do życzenia - szczególnie podczas deszczu lubił wariować...

Prawo jest sztuką dobra i słuszności ;)

Moje BMW: F32 420d '14, E87 116i '07, a ponadto: F10 520xd '16, F20 118i '15 , X1 sdrive18i '12.

poprzednie: E61 520dT '08, E90 318i '10, E91 318d '07, E87 116i '05, E39 520i '00, E36 318i '93, E34 530i '89, E30 316 '86.

Moja przygoda z BMW od 1990r.

Opublikowano
Koszt dołożenia przodu? Domyślam sie, ze w oryginalnym zderzak są przygotowane specjalne miejsca na wywiercenia otworów?

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jak sprawdzić czy działa PDC i czy w ogóle jest w samochodzie z nadwoziem kombi ?

W tylnym zderzaku widać czujniki ale jak on działa jeśli nie ma w samochodzie wyświetlacza z idrive?

• 5 lat później...
Opublikowano

Witam

Planuję założyć czujniki do tył. Myślę nad ori. Wiem, że potrzebuję wiązki, 4 czujników i modułu. Zamontować, a później zaprogramować. Tu moje pytanie, czy poniższe części będą ok. Czy czegoś nie przegapiłem.

http://allegro.pl/bmw-e87-e90-e91-czujnik-pdc-4szt-wiazka-tyl-i5342596161.html

http://allegro.pl/modul-sterownik-komputer-pdc-bmw-e90-e91-i5186596541.html

To założyć, następnie zaprogramować i ma być ok

pozdrawiam

Opublikowano
czyli ten zestaw będzie ok? Na pewno prościej i łatwiej, ale chciałem podpiąć pod navi professional. Cały czas się zastanawiam.
Opublikowano
Dzięki za odpowiedź. Z numerem części chodzi o moduł? Jaki będzie numer modułu?
Opublikowano
jeden nowy orginalny czujnik w lakierze kosztuje z przesylka cos kolo 50-60zł na aledrogo za sztuke chca te same pieniadze. do tego instalacja, modul, programowanie i zderzak z PDC - za duzy koszt. kup sobie jakis uniwersalny. za dluzo dlubania.
Opublikowano

Otwory w zderzaku to nie problem. Modułów pasujących według vinu i dostepnych na allegro jest niewiele. O ile dobrze to rozczytuję. Są na allegro wystawione wiązki wraz z czujkami (używki), tylko nie wiem jak sprawdzić czy będą pasować. Nie ma do nich żadnego numeru, a i wymaganego dla mnie nie znalazłem. Ma ktoś jakiś pomysł z tą wiązką? Podobają mi się oryginalne bo można pod navi podpiąć, ale jak nie ogarnę tematu to będą jakieś inne.

Dzwoniłem do ASO. Dowiedziałem się, że zestaw doposażenia w czujniki kosztuje 576 zł. Nie byli mi wstanie powiedzieć co wchodzi w skład tego zestawu. Mocno dopytywałem i dowiedziałem się tylko tyle, że ten zestaw doposażeniowy+czujki (tu chyba źle usłyszałem cenę) to wszystko czego mi trzeba do zamontowania go.

Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam

Opublikowano
Tylko nie wiem co to dokładnie jest. Znalazłem coś w katalogu i wygląda to jak ramka na rejestrację z czujnikami. Ale z tym problemu.
Opublikowano
jest kilka zestawów doposażeniowych w PDC, jest I i np jest też II o którym mówisz. Poszukaj na BMWStore a znajdziesz.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Mam już moduł, czujki w zderzaku i wiązkę, ale... No właśnie. nie wiem czy dobrze dogadałem się z gościem u którego planuję to założyć. On coś wspomniał od dwóch wiązkach. Jednej spinającej czujki i jakiejś drugiej do modułu? Wiązka taka jak w linku:

http://allegro.pl/wiazka-czujnikow-parkowania-pdc-tyl-bmw-e90-i5223754765.html

Jak to będzie?

pozdrawiam

Opublikowano
U mnie jeszcze jest dodatkowy glosnik pod kolanami zeby go zalozyc musisz kinsole rozebrac. I podpiac. Za duzo roboty jak na mnie. Chyba ze te bez pdc tez go maja.
  • 4 tygodnie później...
  • 2 lata później...
Opublikowano
Odświeżę trochę temat. Czy ktoś próbował dołożyć czujniki PDC z przodu? Mam u siebie tylko tył oraz wyświetlacz ale z racji tego, że żona wybiera się na prawko to przydałyby się też z przodu. Dokładałem oryginalne PDC w poprzednim aucie (Opel Signum) i tan np. były oznaczone wewnątrz zderzaka miejsca na czujniki oraz częściowa instalacja (min. pod przycisk). Domyślam się, że jest gdzieś schowany moduł od PDC do którego jest wszystko podpięte. Czy wystarczy zamontować przednie czujniki, doprowadzić wiązkę od nich do modułu i włożyć przycisk? Czy jest możliwość, że posiadam gotową instalację pod przycisk? Czy trzeba później aktywować przednie czujniki poprzez interfejsc? Czy moduł od pdc (o ile taki jest) jest taki sam dla wersji z czujnikami tylko z tyłu i wersji z przodem+ tył?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na 100 procent trzeba zmienić moduł, wiązke również trzeba kupić do przednich czujników, wiadomo czujniki, mocowania na czujniki, przycisk no i kodowanie. Miejsca na czujniki są zaznaczone. Tu masz fotorelacje z zagranicznego forum

https://www.m3post.com/forums/showthread.php?t=577851