Skocz do zawartości

30d czy 40i

słonik40

Rekomendowane odpowiedzi

Wasze komentarze powoli mnie zniechęcają do kupna X5 poniżej 50i :shock: Wczoraj wybrałem się "po bułki do sklepu", a zarezerwowałem F-Pace SVR. Ostatnia nowa sztuka na placu, 25% rabatu (cena katalogowa 534 tys.). Ale nadal śni mi się po nocach X5. Ale czy jest sens pchać się w 50i? Utrata wartości pomiędzy SVR, a nie czołowym silnikiem w G05 będzie znacząca. SVR raczej zostanie wersją limitowaną. Mój dylemat jest absurdalny bo zastanawiam się nad 30d/40i vs SVR. :mad2: Będzie to jedyne moje auto, więc potrzebuję auta uniwersalnego. Przebiegi po 15 tysięcy rocznie.

To lekko archaiczny pojazd, o silniku nie wspominając. Jechałeś nim w ogóle? Możesz jeszcze odmówić? :evil:

No i Jaguar robi takie wyprzedaże. Jeden znajomy kupił XE, który stał na placu 1,5 roku z rabatem 40%, 2.0 D 240 KM.

• Zasłużeni forumowicze
Myśle ze mimo wszystko na x5 50i stracisz mniej w stosunku do Jaga. W salonie na auto do konfiguracji dostaniesz na pewno te 15 procent a może i wiecej, jak go niezbyt mocno dopasujesz a w standardzie już sporo ma np m pasztet to cena wyjdzie CI taka sama.

Myśle ze mimo wszystko na x5 50i stracisz mniej w stosunku do Jaga. W salonie na auto do konfiguracji dostaniesz na pewno te 15 procent a może i wiecej, jak go niezbyt mocno dopasujesz a w standardzie już sporo ma np m pasztet to cena wyjdzie CI taka sama.

Myśle ,że na dobrze doposażone 50i dostanie pod 20%, ja o taki walczę za X6M. Technika Jaguara to jednak inna epoka. Parę razy się przymierzałem i są to pojazdy, podobnie jak Range Rover, totalnie archaiczne. Handlowiec przyznał ,że najtrudniej mu przesadzić klienta z BMW.

Wasze komentarze powoli mnie zniechęcają do kupna X5 poniżej 50i :shock: Wczoraj wybrałem się "po bułki do sklepu", a zarezerwowałem F-Pace SVR. Ostatnia nowa sztuka na placu, 25% rabatu (cena katalogowa 534 tys.). Ale nadal śni mi się po nocach X5. Ale czy jest sens pchać się w 50i? Utrata wartości pomiędzy SVR, a nie czołowym silnikiem w G05 będzie znacząca. SVR raczej zostanie wersją limitowaną. Mój dylemat jest absurdalny bo zastanawiam się nad 30d/40i vs SVR. :mad2: Będzie to jedyne moje auto, więc potrzebuję auta uniwersalnego. Przebiegi po 15 tysięcy rocznie.

To lekko archaiczny pojazd, o silniku nie wspominając. Jechałeś nim w ogóle? Możesz jeszcze odmówić? :evil:

No i Jaguar robi takie wyprzedaże. Jeden znajomy kupił XE, który stał na placu 1,5 roku z rabatem 40%, 2.0 D 240 KM.

Jechałem, jechałem, zaraz po premierze. 5.0 V8 według mnie jest jego największą zaletą. Gdyby miał jakość wykonania i cały infotainment od X5, byłby autem idealnym. Oczywiście, że mogę odmówić, mam tydzień na decyzję.

• Zasłużeni forumowicze
A czy f pace nie jest czasem odpowiednikiem x3? Nie wiem jak jag ale przynajmniej range rover sport to nowy model, bardzo nowoczesna konstrukcja i silniki, Hindusi chyba doinwestował mocno RR i bardziej jego, audi sq7 oraz cayenne bym oglądał jako auta w tym budżecie niż f pace. Miki wszystko się wydało, ty po prostu już masz prawie auto w garażu z v8 :D :)

A czy f pace nie jest czasem odpowiednikiem x3? Nie wiem jak jag ale przynajmniej range rover sport to nowy model, bardzo nowoczesna konstrukcja i silniki, Hindusi chyba doinwestował mocno RR i bardziej jego, audi sq7 oraz cayenne bym oglądał jako auta w tym budżecie niż f pace. Miki wszystko się wydało, ty po prostu już masz prawie auto w garażu z v8 :D :)

Cenowo SVR to odpowiednik X3 Comp, czy średnio doposażonej X5 50i. Za RR na starcie zapłacę 200 tys więcej. Cayenne pewnie jeszcze więcej.

Co to za porównanie :shock: :?: V8 do R6 :?: 3.0l do 4,4l :?: 530km do 400km :?:

Trafniejsze jest jednak porównanie 30d do 40i - dwóch R6 o tej samej pojemności 3,0l.

Poza tym nikt tu na forum - nawet tak ortodoksyjni fanatycy diesla jak ja :wink: ( na codzień jeżdżący 10 letnim Ramem 5,7 Hemi Magnum i M5 a od święta starym Mustangiem Cabrio 5.0 V8 ) nie twierdzą ze w jakiejkolwiek konkurencji poza spalaniem i zasięgiem M50d jest lepsze czy choćby dorównuje M50i.

Ex:

IX M60

F96 X6M Comp.

G05 X5 m50d

F90 M5 Comp. 780km

G01 X3 30i

F86 X6M 575km

F15 X5 25d

E71 X6 40d

E70 X5 4.8i

E61 535d

E31 850ci cudo:)

E53 X5 4.4i

E46 328ia

E39 540ia

E39 535i

E39 528i

i sporo innych ale już nie BMW 🙂

• Zasłużeni forumowicze
Randal ale co ma pokazać ten film bo nie bardzo rozumiem? Do 260 licznikowych to ja regularnie się rozpędzam oczywiście na niemieckim autobahnie moim 530xi, oczywiście nie idzie w górę tak szybko ale jednak. oglądam filmy z tego kanału regularnie i wiele aut tak na dzień dzisiejszy potrafi. Niektórymi typek jeździ grubo ponad 300. Turaj x7 m50d dla równowagi https://youtu.be/i-nNM4VTTnI. Przydałby się drag race, wyścig z rolki oraz na 1/4 mili dla porownania. Popatrz np na to

• Moderatorzy

No i jest :lol:

Podpowiem Ci ze nie chodzi o cyfrę ogranicznika tylko o tą „różnicę” w czasie dobicia do niego. Filmik wrzuciłem dla rozluźnienia, akurat wczoraj dodany. Pewnie na dniach wrzucą czasy.

btw. Właśnie dziś czytałem że 50d niedługo wylatuje z produkcji zaledwie po 4 latach od premiery.

• Zasłużeni forumowicze
Pisałem o tym już wcześniej ze wchodzi miękka hybryda 30d, 40d a 50d wylatuje chwilowo ze względu na normy. Dlategomtez min wstrzymuje się z zakupem bo liczę na to 40d po cichu. Nie jest to wypad na stałe a na chwile i już trwają prace nad nowym m50d bo wysokość sprzedaży mocno przekroczyła oczekiwania. Odnośnie m50i tez przez półtora roku był niedostępny w g30 po 2018 roku właśnie ze względu na normy po czym wrócił jeszcże mocniejszy niż był :D :D z. 50d może być tak samo ze będzie jeszcźe mocniejszy i lepszy.

• Zasłużeni forumowicze
Tutaj artykuł o mild hybryd w BMW https://www.bmwblog.com/2019/09/18/most-diesel-powered-bmw-models-to-get-48v-electrical-systems-in-2020/. Co do mild hybryd to mercedes i audi juzmto ma od dłuższego czasu a BMW jest ostatnie ktore to wprowadza. Ciekawa drogę obrało audi usuwając benzyny w swoich modelachz serii s zastępując je dieslami.

Na każde g05 jest promo. Tzn tylko o 50i nie pytałem ale nikt mi tez nie mówił ze są jakies wyjątki gdy konfigurowalem.

Różnice będziesz miał w rezydualu, w 50d i 40i jest Ok 2% mniejszy

Pytanie do posiadaczy M50d. Czy braliście swoje auta w Comfort Lease promocyjnym? Czy na 50d i 50i odpada promocyjne finansowanie podobne jak w przypadku 40i i 30d?

A oferty comfort lease weź od min 2 dealerów bo niby finansujacy ten sam(Bmw FS) ale wartości wychodzą inne dla tej samej sztuki...zwłaszcza dziwnym trafem gorsze będą u dealera który da wyższy rabat :)

Słyszałem o tych magicznych rabatach. Mój sprzedawca mi o tym wspominał, że mogę dostać w innym salonie 20% rabatu, a on mi może zrobić 16% rabatu i finansowanie takie, że jego oferta będzie lepsza. :D

W takim razie dopiero w poniedziałek dowiem się co i jak z CL na 50i (mam nadzieję, że nie będą gorsze warunki), ewentualnie poproszę jeszcze o ofertę z PKO Leasing bo w przypadku SVR rata wychodzi sporo wyższa niż zakładam, ale po 3 latach przy najbardziej pesymistycznym % utraty wartości, wartość rynkowa będzie sporo wyższa niż wartość wykupu.

• Zasłużeni forumowicze
Pisałem o tym już wcześniej ze wchodzi miękka hybryda 30d, 40d a 50d wylatuje chwilowo ze względu na normy. Dlategomtez min wstrzymuje się z zakupem bo liczę na to 40d po cichu. Nie jest to wypad na stałe a na chwile i już trwają prace nad nowym m50d bo wysokość sprzedaży mocno przekroczyła oczekiwania. Odnośnie m50i tez przez półtora roku był niedostępny w g30 po 2018 roku właśnie ze względu na normy po czym wrócił jeszcże mocniejszy niż był :D :D z. 50d może być tak samo ze będzie jeszcźe mocniejszy i lepszy.

Teraz po zmianie przepisow nawet na miekkie hybrydy akcyza ma byc obnizona o polowe. Te nowe silniki moga powodowac wiec, ze zakup X5 bedzie o 10% tanszy.