Skocz do zawartości

e39 530da dymi na niebiesko

NET366

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przejdę do rzeczy poprzedni właściciel wymieniał turbo ponieważ auto dymiło na niebiesko jest faktura itd. oczywiście turbo używane

problem w tym, że auto znów dymi z tym, że jak zgaszę silnik na np. 10 min to później mogę przejechać kilka km bez dymienia.

Po czym z rury wydechowej znów zaczyna intensywnie dymić. Auto ma moc nie faluje na obrotach jedyną rzeczą jaka zauważyłem oprócz dymienia to po odkręceniu korka wlewu oleju intensywnie wydostaje się chyba para lub opary.

Czy takie objawy są w wyniku zapchania odmy olejowej ponieważ turbo by dymiło od początku do końca na logikę.

A poczytałem troszkę i jest w tym jakiś sens.

Czy takie objawy są w wyniku zapchania odmy olejowej ponieważ turbo by dymiło od początku do końca na logikę.

A poczytałem troszkę i jest w tym jakiś sens.

W skrzyni korbowej powinno być podciśnienie raczej, sprawdź odmę, EGR, przewody podciśnienia.

A czy dół silnika jest połączony jakoś z górą inaczej niż przez odme? Ponieważ odma z dołu wchodzi w dolot jeśli się nie mylę

Ja odpadam w temacie doradzania w silnikach wysokoprężnych.

Wiedza ogólna podpowiada mi, że niebieski dym to spalany olej. Źródło to najczęściej turbo, odma, pierścienie, uszczelniacze zaworowe i te okolice.

https://www.realoem.com/bmw/pl/partgrp?id=DL81-EUR-03-1999-E39-BMW-530d&mg=11

• Zasłużeni forumowicze

Trzeba zacząć od sprawdzenia czy olej jest w dolocie. Najprościej od grubego węża, który idzie do EGR'a, bo najmniej roboty. Jeśli już tam jest mokro znaczy, że idzie olej w dolot - albo turbina, albo odma. Ściągasz rurę ssącą z turbo (można też tą cieńszą, która do niej wchodzi -to od odmy) i jeśli w niej jest olej to znaczy, że odma przepuszcza. Od razu można pomacać luzy na wirniku.

Nr 6 to wąż oparów z odmy, który łączy się z powietrzem zasysanym przez turbo

https://www.realoem.com/bmw/pl/showparts?id=DP91-EUR-10-2001-E39-BMW-525d&diagId=13_2039