Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam niby banalny problem z którym walczę, walczę i efekty są takie sobie.

Jakiś czas temu przy wymianie świec zauważyłem, że wszędzie na górze silnika (na głowicy) mam olej silnikowy. Dużo oleju.

Standardowa procedura, wymieniłem uszczelkę pod pokrywą zaworów. Uszczelka zamiennik, ale jakiś firmowy, nie jakiś chińczyk za 2 dolary.

Silnik wymyty, olej usunięty. Pokrtywa zaworów została sprawdzona czy nie jest nic uszkodzone, wyłamane, została też sprawdzona czy jest płaska na stole w warsztacie obróbki głowic.

Diagnoza: jest ok.

Minęło trochę kilometrów, od czasu do czasu zaglądałem, wyglądało ok.

Po 5000 km od wymiany zdjąłem tą osłonę termiczną z góry silnika.

W środku masakra, na pierwszej świecy i cewce sucho, a dalej jakbym wszystko olejem polał.

Odessałem olej, umyłem wszystko, zamówiłem uszczelkę pod pokrywę w aso.

Mam pytanie do kogoś z większym niż ja doświadczeniem, czy trzeba (albo warto przy okazji) wymienić coś jeszcze? Skąd jeszcze może olej lecieć na górę silnika?

Odma jest sucha, pokrywa zaworów sucha, wszystkie rurki w okolicy suchutkie.

Czy po zdjęciu pokrywy zaworów warto sprawdzić/dokręcić/wymienić jakieś śruby? W n52 jest podobno pod pokrywą jakaś śrubka która lubi się urwać :(

Uszczelki gumowe pod obudową filtra oleju też ciekły, wymieniłem przy okazji i jest ok.

Opublikowano

czyli te zabawki co są w pokrywie zaworów?

Czy raczej szukać przyczyny w przewodzie 7 553 949 ?

Czy jeszcze gdzieś indziej?