Skocz do zawartości

e46 320d M47N wymiana intercoolera.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czołem! Po niedawnej kolizji z kotem jestem zmuszony do wymiany intercoolera. Zaczynam urlop i postanowiłem zabrać się za to samemu. Jutro powinna dotrzeć do mnie zamówiona chłodnica. Moje pytanie wiążę się z dostępem do uszkodzonej części. Wiadomo, że zderzak ściągam, ale czy muszę demontować pas przedni? Jak będzie z dostępem do węży? I jeśli ktoś to robił, może podrzuci jakieś wskazówki. Jakie narzędzia będą potrzebne i czy nie ma problemu z wymianą. Będę wdzięczny za każdą poradę, pozdrawiam!

IMG_20241124_105416388_HDR.thumb.jpg.3a791b4a8162ae18ff734e88542a0d50.jpg

Opublikowano

Hej

Co prawda dawno wyjmowałem swój IC ale z tego co pamietam wystarczy wleźć pod spód auta, odpiąć dwie opaski, dwie sruby (któryś torx) i IC jest twój, osłonę dolną silnika też trzeba odkręcić. Oczywiście jeśli masz dostęp do kanału lub podnośnika, robota na parę minut plus podstawowe narzędzia.

Pozdr

Opublikowano
Ooo widzisz. Powiem Ci, że kleiłem go z kanału, ściągałem osłonę, a część to mi ten nieszczęsny sierściuch wyłamał i dość ciasno było. Ale spróbuję się do tego zabrać tak jak mówisz.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak kolega napisał. Nie trzeba nic demontować oprócz dolnej osłony silnika. Potem odpinasz dwa węże od intercoolera i odkręcasz chyba dwie śruby. Intercooler w dół.
Opublikowano
Lykon, Jack 79, dzięki wielkie panowie! Temat do zamknięcia.