Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Slyszalem , ze xdrive niechetnie toleruje raz, ze nierowne zuzycie opon przod/tyl i jako, ze jest wybredny to moje pytanie brzmi :

Co sie stanie jak wrzuce na zime z tylu wezsze opony od tych ktore sa standardzie. Bedzie to implikowac jakies problemy, poza oczywiscie mniejsza przyczepnoscia ?

Chodzi o bmw 320d xdrive steptronic z 2014r. Letnie mam 225/45/18 przod, 255/40/18 przod. Chcialem na zime wrzucic wszystkie 4 sztuki 225/40/18. Inna sprawa, ze auto ma 210 koni wiec nie wiem czy szerokosc 225 to przeniesie wystarczajaco.

Dzieki za porady!

Opublikowano
Możesz włożyć 225. Przeniesie bez problemu. Ja mam po chipie 320d z RWD i dają radę:-)

Pozdrawiam

Maciek

Opublikowano

Wlasnie chodzi mi bardziej o "czulosc" napedu xdrive, nie wiem na ile sie moge buntowac ze zmiana rozmiarow :) Skoro inzynierowi wrzucili 255 z tylu a z przodu dla tego modelu to pytanie czy bez powodu czy jest tego jakas argumentacja :)

Wiem ze to glownie tyczy sie zuzycia opon miedzy osiami, ale chce sie utwierdzic w przekonaniu ze moge wrzucic 4sztuki 225/45/18.

Dzieki!

Opublikowano
Mozesz. Nic sie nie stanie. Oryginalne komplety kol bmw na zime sa wlasnie w rozmiarze 225. Wszystkie 4 sztuki. Jak na zime mam 225 w 440ix i chodzi az milo.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Xdrive nie będzie się buntować, jeżeli bezwzględna wysokość felgi z oponą się nie zmieni.Rozmiary możesz dowolnie zmieniać pod tym warunkiem. Oczywiście ten sam bieżnik i producent itp.
Benzyna zamiast krwi...