Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszystkich użytkowników BMW

Czy ktoś może orientuje się czy dostępne na rynku antyradary ostrzegają przed fotoradarem stacjonarnym? Może ktoś mógłby polecić jakiś interesujący model?

Opublikowano

rozsądniej jest chyba zainwestować kilka $$ w średniej klasy CB radio, mam w aucie i CB i antyradar, ale pewniejsze jest CB.

pozdrawiam

tomek

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

rowniez od niedawne uzywam CB, spisuje sie dobrze, nie chodzi tu o to, aby jechac 150 km/h przez miejscowosci, chodzi o to, aby nie dac sie zlapac misiaczkom, ktorzy czatuja w krzakach (partyzantka) i lapia czesto w miejscach kuriozalnych

aha, videoradary mam w tomtomie... tez dziala dobrze

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
nie chodzi tu o to, aby jechac 150 km/h przez miejscowosci, chodzi o to, aby nie dac sie zlapac misiaczkom, ktorzy czatuja w krzakach (partyzantka) i lapia

Ma wejsc ustawa (o ile juz nie weszła) zabraniająca radarowcom chwoanie sie w krzakach. Mają stac w widocznych miejscach.

Opublikowano
Antyradar jest malo skuteczny na fotoradary i suszarki - tzn wykrywa je w momencie namierzenia. Jest za to bardzo skuteczny jako wykrywacz np. drzwi otwieranych automatycznie w supermarketach :lol: . W W-wie moim zdaniem nie ma innej metody, jak nie przekraczanie predkosci o wiecej niz 20 km/h, poza miastem bardzo skuteczne jest CB-radio. Antyradar tez mozna miec, ale gdybym mial wybierac miedzy CB i antyradarem, wybralbym CB.

Byly:

E36 318is Coupe

E32 750i

E30 318i

E36 320i Touring

E34 AC Schnitzer S3(240 HP i 315 Nm)

E38 730i Indyvidual

E23 732i

Opublikowano
Antyradar jest malo skuteczny na fotoradary i suszarki - tzn wykrywa je w momencie namierzenia. Jest za to bardzo skuteczny jako wykrywacz np. drzwi otwieranych automatycznie w supermarketach :lol:

...tudzież punktów pomiarów prędkości (z wyświetlaczami) i masztów nadawczych sieci komórkowych :D :D

CB jest skuteczniejsze, ale raczej na drogach krajowych. Na mniej ruchliwych lokalnych jest mniej przydatne.

Niestety, poziom dyskusji między kierowcami (zwłaszcza tirów) za pośrednictwem CB skłania czasem do wyłączenia sprzętu. :silenced: :silenced: Zwłaszcza, gdy wiezie się dzieciaki... :mrgreen: :mrgreen:

- No, stał tutaj! Był! Patrzył na swoje paznokcie! Rozpłynął się! Nie ma go!

(Bogumił Kobiela we "Wszystko na sprzedaż". Rok później rozbił się na amen swoim białym BMW).

Opublikowano
Antyradar jest malo skuteczny na fotoradary i suszarki - tzn wykrywa je w momencie namierzenia. Jest za to bardzo skuteczny jako wykrywacz np. drzwi otwieranych automatycznie w supermarketach :lol: . W W-wie moim zdaniem nie ma innej metody, jak nie przekraczanie predkosci o wiecej niz 20 km/h, poza miastem bardzo skuteczne jest CB-radio. Antyradar tez mozna miec, ale gdybym mial wybierac miedzy CB i antyradarem, wybralbym CB.

A miałeś kiedyś dobry antyradar? Wiesz jak to działa?

Akurat na foto jest w 100% skuteczny bo one są aktywne non stop. Na "suszarki" też są skuteczne bo czas pomiaru wynosi ok. 4 sekund a to bardzo dużo. Problem będzie jak kiedyś dostaną nowe, które mierzą w ok 0,5 sekundy. Cały czas mówę o sytuacji kiedy jedziesz i jako pierwszy od dłuższego czasu jesteś mierzony. W innym wypadku zawsze będzie OK.

Ja antyradary mam od wielu lat i jestem bardzo zadowolony. Wolę słuchać muzyki niż trzasków i bluzgów innych kierowców.

Jeżeli chodzi o pytanie jaki kupić to ja bym sobie nie zawracał głowy tymi poniżej 800 zł.

"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano

Do czasu...

Używałeś kiedyś CB?

Ja od niedawna używam i jest o niebo lepsze od antyradaru, gdyż masz info o:

-wszystkim co może przyczynić się do mandatu;

-o pijanych na drogach;

-aktualne info o korkach i najlepszych obajzdach;

-trochę śmiechu :D

Antyradar jest o tyle nieskuteczny, że za późno daje info i jest latanie jak ciebie już zaczymaja, bo nie wyhamujesz. Jeżeli jeździsz szybciej to kup CB, jeżeli przekraczas prędkości do ok 50km/h to kup antyradar, bo może zdążysz wyhamować.

Poszukujemy tunerów !!

Forum samochodowe, forum motoryzacyjne, forum tuningowe

http://samochody.kei.pl/zdjecia/logo_phpBB2.gif

Randki: dates

Opublikowano

W trasie faktycznie CB i antyradar się uzupełniają. W mieście wolę antyradar. Załatwia sprawę fotoradarów.

Z praktyki powiem tak: od jakiś 10 lat jadę tylko z antyradarem. Kiedyś w trasach - teraz bardziej przydaje się w mieście. Od tego czasu dostałem 3 mandaty za przekroczenie prędkości. Raz zapomniałem włączyć (teraz jest automatycznie po stacyjce), drugi raz to był wideorejstrator (tu nic nie pomoże - trzeba być czujnym) a za 3 razem to przekroczenie było chyba najmniejszym wykroczeniem więc pomińmy detale :P .

Generalnie nie chodzi o to żeby w centrum jechać po 200 km/h ale ktetyńsko poustawiane ograniczenia (przynajmniej w Wawie) mnie dobijają. Czasem mam wrażenie, że tu bardziej chodzi o kooperację ZDM z WRD, strażą miejską i dochodami budżetu niż o bezpieczeństwo.

"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano

zapewniam Cie ze oznakowanie drog jest na biezaco weryfikowane i ograniczenia predkosci wynikaja z ilosci zdarzen drogowych w danym miejscu.a spogladajac na ograniczenie np 40 km/h warto tez zwrocic uwage na otoczenie jezdni np.ruch pieszych ,,wyprofilowanie drogi,,przejscia dla pieszych,szerokosc pobocza,itp.itd

zapewniam Cie ze to wszystko ma wplyw na ograniczenie predkosci.jak widac po liczbie zabitych w wypadkach drogowych te ograniczenia sa jeszcze malo drastyczne :duh:

...kwintesencja piękna i harmonia ksztaltów E36..:)

http://tygra85.w.interia.pl/szablon_obrazki/okopt.JPG

• 2 lata później...
Opublikowano
Z tym zapewnieniem o bieżącym weryfikowaniu to byłbym trochę ostrożniejszy. Od lat na długim odcinku jaki pokonuje codziennie jest ograniczenie do 40. I było to słuszne 5 lat temu - ale potem wybudowano chodnik dla pieszych i ścieżkę dla rowerów. A ograniczenie pozostało. Ale jest to doskonałe miejsce łowne - prawie codziennie stoją tam suszarkowi.
Opublikowano
zdecydowanie wybrałbym cb radio,mam u siebie założone i nie wyobrażam sobie jazdy po Polskich drogach bez radyjka!!! :cool2:
Bmw pewność na każdym kilometrze.....