Skocz do zawartości

M50i 4.4 V8 530km

Zermax

Rekomendowane odpowiedzi

"Serwis też mówi, że gęstszego nie można (wg producenta do emek też już nie leje się 10W-60, a kiedyś taki był wskazany)"
Jak bym miał robić tak, jak mówi serwis i "producent" to: 
1. olej wymieniałbym co 24-26tys km (wymieniam co 7,500km)
2. oleju w skrzyni biegów, w skrzynce rozdzielającej napęd i tylnym moście bym nie wymieniał nigdy (aż do awarii któregoś z tych zespołów), wymieniam co 60-70,000km
3. co do oleju: był Castrol, Mobil i jest Shell - kto lepiej płaci?
Jest na forum dużo przykładów jak klienci BMW zostali potraktowani przez serwis (owszem, są i pozytywne opinie ale mało ich).

Mam od 1992r tego samego mechanika. Kiedyś pracował w serwisie BMW, ale niestety okazał się za drogi 😞. Zwolnił się i otworzył własny warsztat - nie może się wyrobić z robotą a ceny od 1/2 do  3/4 cen serwisu 🙂.

Edytowane przez wilk325

Ten mechanik to z Warszawy? Jak dojadę do 60 tys, wymieniłbym u niego olej w skrzyni i pozostałych elementach. Olej w silniku wlewać będę w ASO co 10 tys, czyli 2 razy w roku, w tym raz w ramach service inclusive (mam na 5 lat)

Pierwszy SUV... pierwsze V8...

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d)

• 3 tygodnie później...

Cześć

Mam trochę dziwne pytanie 🙂

Zrobiłem ponad 1000 km na trasie Katowice-Zadar. Wszystko było idealnie, spalanie 9,8 ( ! ) , jazda zgodnie z ograniczeniami w danym kraju.

Natomiast następnego dnia musiałem zrobić 10 km po miejscu i w  czasie jazdy 3 razy słyszałem dziwny świst powietrza, z przodu chyba po stronie kierowcy, w czasie normalnej jazdy, bez gwałtownych przyspieszeń ( jak by jakiś zawór spuścił powietrze z miecha pneumatycznego )

Wracając te 10 km w drugą stronę taka sytuacja wystąpiła już tylko raz - czy ktoś z was spotkał się z czymś takim ? temp powietrza była dość wysoka ale bez przesady ( 30c )

Powietrze w kołach ok, auto nie wyświetla żadnego błędu, jeździ tak samo - ale jednak zastanawia mnie to :)

Przebieg 18tys, zawieszenie pneumatyczne

• 1 miesiąc temu...

Cześć,

Jestem bliski kupna X5 m60i. Rozsądek mówi 40d, ale to może być ostatnia okazja na kupno tego modelu z silnikiem v8 bez hybrydy plug-in.

Pytanie do dotychczasowych użytkowników x5 m50i/60i: czy jesteście zadowoleni z zakupu? jakie wady/mankamenty i zalety.

O silniku s68 przeczytałem już chyba wszystko na forach zagranicznych i raczej nie ma się czego obawiać, zwłaszcza przy 5 letniej gwarancji.

Samochód mam skonfigurowany "pod korek" z zawieszeniem m professional. 

Podejmując decyzję do końca tego tygodnia powinienem załapać się na sierpniowe okienko produkcyjne u dealera (jest wolny slot do przekonfigurowania).

Będę wdzięczny za wszelkie opinie, które utwierdzą mnie w trafności podjętego wyboru, jak również za wszystkie inne 🙂

W dniu 10.07.2024 o 18:55, Snowfox napisał(a):

Cześć,

Jestem bliski kupna X5 m60i. Rozsądek mówi 40d, ale to może być ostatnia okazja na kupno tego modelu z silnikiem v8 bez hybrydy plug-in.

Pytanie do dotychczasowych użytkowników x5 m50i/60i: czy jesteście zadowoleni z zakupu? jakie wady/mankamenty i zalety.

O silniku s68 przeczytałem już chyba wszystko na forach zagranicznych i raczej nie ma się czego obawiać, zwłaszcza przy 5 letniej gwarancji.

Samochód mam skonfigurowany "pod korek" z zawieszeniem m professional. 

Podejmując decyzję do końca tego tygodnia powinienem załapać się na sierpniowe okienko produkcyjne u dealera (jest wolny slot do przekonfigurowania).

Będę wdzięczny za wszelkie opinie, które utwierdzą mnie w trafności podjętego wyboru, jak również za wszystkie inne 🙂

Jako właściciel X5M widzę dwa "minusy":
1. Jest sztywniutko. Wkurza mnie to na nierównej kostce i dziurawych torowiskach tramwajowych. Poza tym to w sumie zaleta.
2. Pali jak smok. W mieście 20-25 litrów. W trasie prędkość dzielona na 10. Zakładam jednak, że skoro chcesz wydać na samochód tyle kasy to nie koszty tankowania nie są dla Ciebie szczególnie istotne. 

I nie bierz komfortów - bałem się tych eMkowych foteli bo ostatnie 6 lat jeździłem w komfortach ale po 15k km stwierdzam, że te nowe są lepsze 🙂

Dziękuje za opinię.

X5M jest ponoć zdecydowanie bardziej sztywne od "zwykłej" x 5 m60i, która pewnie lepiej się sprawdzi jako daily, przy spalaniu mniejszym o 20%, a silnik ten sam (s68, tylko soft inny).

Mam trzy inne samochody, a roczny przebieg tego auto nie powinien przekroczyć 15k km, więc koszty paliwa są akceptowalne, pod warunkiem, że na baku przejadę min. 500km, ale to też zależy od stylu jazdy.

W tym tygodniu dealer ma mieć testową X5m, więc sprawdzę, ale raczej tylko po to aby upewnić się, żę m60i mi wystarczy (530km, 750NM):-) 

Fotele tylko m - sprawdzałem i jest to najlepsza opcja. 

8 godzin temu, Snowfox napisał(a):

Dziękuje za opinię.

X5M jest ponoć zdecydowanie bardziej sztywne od "zwykłej" x 5 m60i, która pewnie lepiej się sprawdzi jako daily, przy spalaniu mniejszym o 20%, a silnik ten sam (s68, tylko soft inny).

Mam trzy inne samochody, a roczny przebieg tego auto nie powinien przekroczyć 15k km, więc koszty paliwa są akceptowalne, pod warunkiem, że na baku przejadę min. 500km, ale to też zależy od stylu jazdy.

W tym tygodniu dealer ma mieć testową X5m, więc sprawdzę, ale raczej tylko po to aby upewnić się, żę m60i mi wystarczy (530km, 750NM):-) 

Fotele tylko m - sprawdzałem i jest to najlepsza opcja. 

Tę sztywność X5M mam nadzieję w końcu sprawdzić, jak tylko dotrę do Wrocławia 😉

Ale, my tu o M60i, zatem:

1) spalanie w M60i będzie takie samo jak w X5M. Te 20-25l/100, o których pisze _holek jest bez problemu do zrobienia w M60i. Wszystko zależy od tego, w jakich warunkach będziesz jeździł. Miasto, krótkie odcinki, dużo świateł, stanie w korkach? Przygotuj się na te 20 litrów na 100km. Ja mieszkając w Warszawie i unikając pchania się do/z miasta w najwiekszych korkach, mam średnio w okolicach 13/100 od fabryki (wg komputera; kalkulator mówi bardziej 13.5-14). Na baku robię 570-580 kilometrów. W trasie zauważyłem relację "prędkość / 10" od około 150kmh (wtedy pali ok 15; przy 200kmh ok 20/100). Przy 130-140 wychodziło mi niecałe 12/100

2) Mocy i osiągów w M60i nie brakuje. Choć, jak to w życiu bywa, apetyt rośnie w miarę jedzenia i ja już jestem w stanie powiedzieć, że chciałbym więcej mocy, szybszą reakcję na gaz, bardziej agresywny układ kierowniczy, sztywniejsze zawieszenie (mam M Pro), etc.

3) 100% zgody w kwestii foteli. Te M są wspaniałe

W mojej X5M Competition już ponad 115.000 km - bez kompletnie żadnych problemów z silnikiem. Ale mam silnik S63, gdzie wersja w Mce i M50i różniły się.

Średnie spalanie w stosunku do 40i mam wyższe o 3l, więc nie ma dramatu (w trasie przy jeździe do 140 np. w Austrii to mniej niż 2l średnio). Jak ktoś jeździ tylko po mieście w korkach to 20l jest realnym wynikiem, ale np. ja pracując we Wrocławiu i mieszkając 10km od miasta mam średnią około 15.

Zasięgi turystyczne są w zupełności wystarczające. Przy prędkościach poniżej 170km/h jest to mniej niż prędkość/10.

Mi sztywność nie przeszkadza bo jeżdżę głównie S-kami i odpowiada mi spójny charakter auta - dobre osiągi, pewne/twarde zawieszenie.

Nie wiem jak M60i, ale M-ka to mały kaloryfer 😉 - te radiatory schładzające auto (tu M-ka ma chyba 4 zamiast 2 jak M50i) chodzą długo po zaparkowaniu i generalnie 'czuć ciepło' dookoła samochodu wychodząc z niego - ot takie spostrzeżenie ;).

• Lubię to 2

Dzisiaj złożyłem zamówienie na x5 m60i - praktycznie wszystkie opcje bez bowers& wilkins i tapicerka extended merino (opcja full merino znacznie wydłużyłaby termin odbioru). 

Odczucia po jeździe testowej x5m i x6 m60i:

- sztywność zawieszenia x5m akceptowalna, w mojej subiektywnej opinii, samochód nie jest "twardy"; prowadzenie ok, ale nie jest i nie będzie to sedan (moje mini jcw daje znacznie więcej frajdy z jazdy) i z tego powodu wybrałem opcję m60i z zawieszeniem adaptacyjnym m professional, które jest chyba najlepszym rozwiązaniem do dużego SUV'a. Nie widzę uzasadnienia dla sporej różnicy cenowej pomiędzy wersją M, a 60i - ok. 80 tys zł. Poza tym w M-ce chyba nie ma skrętnej osi, a w x5 świetnie się sprawdza to rozwiązanie. Na plus dla M - przycisk otwierający klapy wydechu. 

Kolor Marina Blue Bay; termin produkcji 08/24 i odbioru 10/24.

• Lubię to 1

Do zalet "prawdziwej Mki" dodałbym:

1) ładniejsze detale w wyglądzie (choćby tylny pas z widocznymi 4 rurami)

2) o niebo lepsze brzmienie

3) większą liczbę wariantów kolorystycznych tapicerki z fotelami sportowymi M

Pozwolę włączyć się do dyskusji o M60i .

Jestem w posiadaniu M50i  i jak zauważył BigCactus w poprzednim poście jego M-ka to mały kaloryfer.

To samo oduczcie mam ze swoim autem, nawet po krótkich dystansach, silnik oddaje ciepło bardzo bardzo długo.

Czasami nawet nie zamykam garażu, żeby wymiana temperatur była szybsza.

I teraz pytanie : czy to samo zauważacie w swoich M60i ? wiem że tam jest już silnik S68 ze zintegrowanym mild hybrid już na poziomie ZF'a , ale czy chłodzenie też ulepszyli ? 

Silnik mam gorący długo po wyłączeniu - zimą będzie jak kaloryfer. Jakoś mnie to nie niepokoi... a może powinno?

18 godzin temu, maciek_w napisał(a):

Silnik mam gorący długo po wyłączeniu - zimą będzie jak kaloryfer. Jakoś mnie to nie niepokoi... a może powinno?

Nie no nie ma co się martwić, jest to domena naszych silników w tak zwanym "hot-vee" layout. Byłem tylko ciekaw jak to wygląda w M60i

Czytam na forum, ze wysokie temperatury degradowały uszczelki i plastiki w pierwszych wersjach N63, co w konsekwencji prowadziło do różnych, poważnych  usterek.

Mam nadzieje, że BMW przez ostanie 10 lat ogarnęło ten problem (n/s63tu/tu2/tu3 i w w końcu s68) i będziemy mogli się cieszyć przynajmniej 200k km bez żadnych większych awarii.

• Lubię to 1