Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Niech by nawet było to 75% kosztow przy użytkowaniu mieszanym-to brzmi rozsadnie. Jednak odliczac 50% Vatu żeby przy sprzedazy musiec zapłacic 100% i limit 150k do kosztow to paranoja.

Opublikowano (edytowane)

Ale jak chcecie sprzedawać, to czemu po prostu nie wykupić do majątku prywatnego - nie wliczacie ostatniej faktury w koszty, nie wrzucacie w środki trwałe? PIT trzeba zapłacić, chyba że dacie komuś najbliższemu na 6 miesięcy, albo poczekacie 6 lat. Ja wziąłem 3 letni leasing z 1% wykupem, by właśnie tak zrobić. Ale prawdopodobnie nie będę sprzedawał przez te 6 lat, bo zamierzam po prostu jeździć.

https://www.leason.pl/wykup-z-leasingu-na-osobe-prywatna/

14 godzin temu, savik79 napisał(a):

Panowie mija mi rok z moim X50i a że "pogoda taka sobie" i święta za rogiem, wszystko to nastraja do jakiś podsumowań i refleksji.

Oto moje przemyślenia (ciekaw jestem Waszych):

- z auta jestem zadowolony, moc, wszechstronność, spalanie itp itd.  natomiast jakbym miał cofnąć czas , bo sprzedaż auta w porównaniu z zakupem przy obecnym prawie podatkowym mija się kompletnie z celem . Sprzedając poprzednie x5 40i w grudniu 2023, ponad 1/3 oddałem Państwu (a przecież odliczamy tylko 150k netto [chyba, że wysoki wykup, tam też można urwać do 150k netto] ) no ale to już inna historia

więc jeśli mógłbym cofnąć czas lub mieć na tyle twardą psychę , żeby ponownie sprzedać X5 g05 zrobiłbym tak: 

-  x7 40d , często zdarza nam się jeździć dwoma autami jeśli zabieramy ze sobą rodziców żony, więc x7 40d 7 osobowe przy moim obecnym scenariuszu: auto  rodzinne na trasy 

- inne auto jako daily (ale wciąż oferujące trochę adrenaliny), po mieście ( a jeżeli zmieni mi się sytuacji zawodowa) na trasy także.  Pisałem o BMW serii 3, że rozważałem, ale po jazdach próbnych , jakieś takie trochę za małe dla mnie. 

czy Wy też tak macie, że czasem do normalnej jazdy, po mieście (gdzie powiedzmy sobie szczerze, nie wykorzystujemy nawet 20 % możliwości tego silnikaV8  ) , jakieś fajnie R6/V6 miałoby większy sens ?  Elektryki zostawmy jako temat do innej dyskusji 🙂 Pytam o czysto spalinowe rozwiązania

Ja właśnie dlatego ograniczyłem się tylko do wersji 40i. Auto przez najbliższy rok-dwa do wszystkiego, ale później głównie na trasy z rodziną (może trzeba było brać 40d?). A na daily wskoczy właśnie jednak elektryk, bo niczym się lepiej po mieście nie jeździ. Ale żeby było ciekawiej chodzi mi po głowie taki usportowiony, ale jednak rodzinny elektryk. Z dzisiejszego rynku Hyundai Ioniq 5N, nie ma bardziej wszechstronnego auta na daily. Na tor też się nada! Zobaczymy czy coś ktoś jeszcze wymyśli ciekawszego zanim kupię, ale wątpię.

Edytowane przez Lukxxx
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Semtex93 napisał(a):

Dlatego dobry jest patent z wysokim wykupem. Co prawda takie leasingi maja wyzsze oprocentowanie, ale i tak sie oplaca.

czy ja wiem  Mam leasing na 4 lata, 114% z wykupem +/- 143 netto .. i jak policzyłem to nie wiem czy to był to dobry ruch. 

12 godzin temu, savik79 napisał(a):

nie wiem dlaczego utrzymywany jest ten limit 150k netto , nałożony chyba w 2018 w innych realiach cenowych , to już powinno być dawno skorygowane

Po to aby golić firmy i na nich zarabiać. Najłatwiej jest z nas ściągnąc cash. 

Edytowane przez Big_daddy
Opublikowano
10 godzin temu, Lukxxx napisał(a):

Ale jak chcecie sprzedawać, to czemu po prostu nie wykupić do majątku prywatnego - nie wliczacie ostatniej faktury w koszty, nie wrzucacie w środki trwałe? PIT trzeba zapłacić, chyba że dacie komuś najbliższemu na 6 miesięcy, albo poczekacie 6 lat. Ja wziąłem 3 letni leasing z 1% wykupem, by właśnie tak zrobić. Ale prawdopodobnie nie będę sprzedawał przez te 6 lat, bo zamierzam po prostu jeździć.

https://www.leason.pl/wykup-z-leasingu-na-osobe-prywatna/

Ja właśnie dlatego ograniczyłem się tylko do wersji 40i. Auto przez najbliższy rok-dwa do wszystkiego, ale później głównie na trasy z rodziną (może trzeba było brać 40d?). A na daily wskoczy właśnie jednak elektryk, bo niczym się lepiej po mieście nie jeździ. Ale żeby było ciekawiej chodzi mi po głowie taki usportowiony, ale jednak rodzinny elektryk. Z dzisiejszego rynku Hyundai Ioniq 5N, nie ma bardziej wszechstronnego auta na daily. Na tor też się nada! Zobaczymy czy coś ktoś jeszcze wymyśli ciekawszego zanim kupię, ale wątpię.

Sprzedajac 3-4 letnia, nadal drogą X5, bez fv, ograniczasz sobie bardzo mocno grono nabywcow.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Co do limitu 150 000 zl to czas dziala na korzysc rzadzacych 😊. Oczywiscie wiedza o inflacji, podnosza place minimalne, pamietaja, zeby trzymac wysoko WIBOR, ale udaja, ze nie pamietaja o limicie 150 000 lub udaja, ze auta kosztowaly tyle co pare lat temu.

• Lubię to 1
Opublikowano
43 minuty temu, Semtex93 napisał(a):

Co do limitu 150 000 zl to czas dziala na korzysc rzadzacych 😊. Oczywiscie wiedza o inflacji, podnosza place minimalne, pamietaja, zeby trzymac wysoko WIBOR, ale udaja, ze nie pamietaja o limicie 150 000 lub udaja, ze auta kosztowaly tyle co pare lat temu.

sorry za off topic, rozmawiamy tu przecież o V8 , ale powoli zaczynam mieć wrażenie, że to, że się jest na swoim, nie podoba się naszym decydentom, i tak krok po kroku , z roku na roku , jesteśmy karani za przedsiębiorczość 😞

"ale przecież jeździe BMW to musi kraść " - mówią ... 

Opublikowano
1 godzinę temu, savik79 napisał(a):

sorry za off topic, rozmawiamy tu przecież o V8 , ale powoli zaczynam mieć wrażenie, że to, że się jest na swoim, nie podoba się naszym decydentom, i tak krok po kroku , z roku na roku , jesteśmy karani za przedsiębiorczość 😞

Na pewno nie podobało się przez ostatnie kilka lat, a właściwie chodziło o to, że kasa była potrzebna na daniny do wyborców, więc zawsze dobrze zebrać z "krwiopijców". Jakoś wytrzymają, a będzie to dobrze widziane przez lud. Nie chcę wchodzić na dyskusje polityczne i zgadzam się ogólnie, że bogaci muszą płacić odpowiednio więcej daniny, ale dobrze by było, aby rządzący rozumieli, że to nie tak, że zajedziesz przedsiębiorców i będzie działało. Nie będzie. Jasne, że wśród tej grupy też pełno kombinatorów, odliczających co popadnie, ale większość jednak wierzę jest uczciwa, a jak już wcześniej tutaj padło, fajnie by było przepisy do realiów dostosowywać.

Opublikowano
4 godziny temu, savik79 napisał(a):

Obecnie to juz powoli jest tak: "Jedzie Skodą, to musi kraść, prywaciarz". Niektóre Superb czy Kodiaq poruszaja sie w rejonie 250 000 - 300 000.

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Semtex93 napisał(a):

Niektóre Superb czy Kodiaq poruszaja sie w rejonie 250 000 - 300 000.

Superb ..golf R full opcja ponad 300 tys 😂😂😂. W tej cenie ocierasz sie po rabatach o m340i …moze nie full opcje.

Lud obecnie nie jest zbyt ogarniety, a moda na eko, sreko jest na tyle popularna , ze wszystko pod ta grupe sie  ustawia I winduje sie ceny paliw i kasuje silniki v8, v6, r6 i wprowadza kosiarki.  😉

Edytowane przez Big_daddy
Opublikowano

Czemu tu się dziwić - przecież już raz podnieśli akcyzę na alko tak wysoko, że polskie wytwórnie poplajtowały, lewy import alkoholu rozkwitał w najlepsze a przychody z akcyzy spadły ogromnie. W końcu ktoś się obudził, ucięli akcyzę, ruszyły polmosy, staliśmy się potęgą alko w Europie, tysiące nowych miejsc pracy, zerowy przemyt, ogromne wpływy budżetowe... i znowu się powtarza, znowu chciwość polityków zabija branżę spirytusową, akcyza w górę, plajty, przemyt i zaraz gruchną przychody. 

Ci kretyni przy władzy niczego się nie nauczą nigdy, więc nie oczekujcie że pochylą się nad przedsiębiorcami, skoro nawet od sprzedaży auta chcą składki zdrowotnej! Co ma wspólnego zdrowie ze sprzedażą auta?

• Lubię to 2
Opublikowano
7 godzin temu, Kingu napisał(a):

Co ma wspólnego zdrowie ze sprzedażą auta?

Kingu tobie chyba tłumaczyć nie muszę

a) Może po zbyciu przesiądziesz się na rower, albo na nogi i już jesteś zdrowszy
b) nie rozbijesz się tymże autem .. więc kolejny punt 
c) może skorzystasz z komunikacji i wesprzeż Państwo znowu 

xD

• Haha 1