Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Jak zdemontujesz pokrywe to dobrze ja przedmuchaj jest tam duzo nagaru i czesto zapycha nowa odme wiem bo juz pare razy tak widzialem.Ja mam 5w40 molly do wszystkich ja leje oprocz e92 tam mam 5w30 .
Bylo N42B20 rozum wrocil jest M54 /cisza i spokoj
  • 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 156
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Witam,

od ostatniej wymiany oleju przejechałem 2000 km, a silnik wziął 3l oleju, olej został zalany ten sam, była robiona płukanka, przebieg 180 tyś. Nigdy nie trzeba było dolewać oleju od wymiany do wymiany. miesiąc temu założona instalacja gazowa i w podobnym okresie zaczęły się też problemy z samochodem i to tutaj doszukuję się winowajcy, gdyż po założeniu silnik zaczął przy dohamowywaniu(około 5-10km/h) falować na obrotach, trwa to średnio 5sec i samochód się uspokaja. Przy stałej prędkości do 90km/h, obroty spadają o około 500 tak na 2-3 sec i słychać buczenie z tyłu samochodu, powyżej tej prędkości objaw się nie pojawia. Jak wciskam pedał gazu samochód potrzebuje chwili zanim zareaguje, mam automat ale wcześniej nie potrzebował tyle czasu na reakcję. Pod komputerem nie pokazuje żadnych błędów. Z pomiarów udało się wywnioskować, że sonda nr. 2 za katalizatorem zakończyła swój żywot. Nie ma żadnych wycieków. Na instalacji przejechałem około 500km. Byłem na przeglądzie "0" i powiedzieli, że instalacja jest założona i skonfigurowana dobrze.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak dobrze jak auto nie jeździ prawidłowo? Niech strzelą się w łeb zanim coś takiego powiedzą..trudno tu znaleźć powiązanie z poborem oleju. Wiadomo, że w m54 problemem są pierścienie, może w tym przypadku płukanka "coś" ruszyła w tym temacie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Właśnie nie jestem w stanie stwierdzić, czy olej zniknął od momentu zalania nowego oleju, czy od założenia instalacji, bo nie sprawdzałem w tym okresie stanu oleju. Bardziej bym obstawiał, że po założeniu instalacji bo pojawiły się jakiekolwiek objawy. Dodam jeszcze, że jak na trasie dałem pedał do kickdowna i zacząłem przyśpieszać to za samochodem została biała chmura.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Lpg nie ingeruje w żaden sposób w układ smarowania, dlatego napisałem, że to nie ma związku, bardziej przypadek z płukanką.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Cześć,

Z góry przepraszam jeżeli podobny temat był co mój ale no nigdzie nie mogłem znaleźć rady/opinii na mój pomysł

Do rzeczy, mam M54B22 z LPG, silnik ma moc, normalnie odcina na 5 biegu ale jak wiadomo, bierze olej, tak 0,8l/1k, zbliża mi sie wymiana dlatego chciałbym dowiedzieć jaka jest Wasza opinia na to co zamierzam zrobić, a mianowicie, teraz jest zalany Fusch 5w30 z Archoil'em (pewnie juz archoila nie ma :P) i mam zamiar zrobić teraz tak:

1. Nafta na cylindry

2. Po tym płukanka szybka (Liqui Moly pewnie)

3. Przejście na jakiegoś Valvoline'a 5W50 ewentualnie 5W40

Czy takie coś nie będzie zabójcze dla silnika? Próbuje po prostu trochę zniwelować spalanie oleju, jak by palił 0,4-0,5l/1k to już bym to bez problemu przyjął, wiadomo, z gó*** bata nie ukręcę i jak pewnie odłożę to wrzuce jakieś B28 ;) ale chciałbym jeszcze próbować z tym silnikiem, a może to coś da.

Co o tym myślicie ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Możesz przepłukać i zalać np. Valvo synpower 5w40 ale bie licz o redukcję zużycia oleju w stopniu bardzo zauważalnym. Albo wymiana pierścieni albo swap dołu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL