Skocz do zawartości

[E60] 535d LCI Fotele skórzane klimatyzowane - konserwacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie, wpisałem klimatyzowane a nie wentylowane ( comforty ) bo tak wychodzi po vin

Na przestrzeni lat czytałem czym Panowie sobie czyszczą i konserwują skórzane fotele, widziałem również reklamy firm detalingowych

Niedawno dowiedziałem się, ze znajomemu przy podobnym przebiegu ( 170 ) w f25 gdzie na pewno ma skórę, pękło siedzisko bo olał konswerwację/zakonserwował za późno.

Mogę oddać do car spa czy innego detalingu, co zamierzam zrobić z powłoką lakiernicza i reflektorami ale w skóry tj. głównie o siedzisko kierowcy chciałbym zadbać sam.

Nie chodzi o czyszczenie ale głównie o konserwacje, chyba że musi to być połączone dla lepszego/dłuższego/pożądanego efektu

Widziałem zdjęcia siedziska mojego samochodu przy 80kkm to było idealne, ale po 4 latach i kolejnych 80kkm zanim kupiłem już widać zgniotki a dodatkowo ja również jak poprzedni właściciel do najmniejszych nie należę.

Wiem, że niegdyś jarano się Poorboy`s -em i Meguiar's, oczywiście może być coś lepszego.

Prosiłbym o rady, sugestie i wskazówki.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Myślę że najlepiej jak napiszesz np. do colorluck.

Znają się na rzeczy i dobiorą ci odpowiednie preparaty

Na pewno będziesz musiał wyczyścić pianka strong i odtluscic benzyna no i na to jakiś środek konserwujący.

Czyszczenie pianka soft i konserwacja jest zalecana co pół roku

Zmarszczki wypełnić skóra w płynie pod kolor i przemalowac.

Ja nie wypełniłem i farba pęka w tych miejscach. Muszę poprawić

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

Hmm. Wchodziłem na ich stronę ale mieli dość ostre specyfiki i koloryzujące, wydawało mi się, że nie ma potrzeby farbowania.

Jednak skoro piszesz, że Tobie pękła to zacząłem mieć wątpliwości.

Na pewno wentylowana całkowicie inaczej zachowuje się od zwykłej czy nawet lepszej niż zwykła.

Nie wiem czy się zdjęcie pokaże ale tak było przy zakupie równo rok temu https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/1AH8Ft9LsU1bdijVcjVC4gOpdzvv_0

Teraz jest minimalnie bardziej.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie no jak nie masz przetarc to farbowac nie musisz.

To nie zwiększy żywotności skóry tylko ja odświeży.

Mi skóra nie pękła tylko farba pękła na zmarszczkach, skóra jest cała ale weszlo za dużo farby i widać to w dwuch miejscach.

Tu foty z mojej walki ale na jasnej skórze dużo bardziej widać przetarcia a cleaner jeszcze dołożył swoje

Pierwsze dwie foty to efekt końcowy

Niżej czyszczenie

IMG_20190424_165251.jpg

IMG_20190424_165245.jpg

IMG_20190424_181807.jpg

Spot Monachium Facebuk: BMW München PL

Screenshot_20190504_162413.md.jpg

- Kto ty jesteś?

- Cyprian mały.

- Jaki znak twój?

- BMW!!!

Opublikowano

Nie ma przetarć. U Ciebie jak widzę najgorzej jest z bokami a środek względnie.

U mnie odwrotnie. Boki ( poza lewym lekko ) i przód idealnie a tylko środek.

Zdaje sobie sprawę, że lepiej niż na foto które wrzuciłem nie będzie, ale nie chce żeby zaczęło pękać, jak pisałem wcześniej.

Może pozostanie mi zakup idealnego fotela pasażera, nie wiem.

Zadzwonię do nich i popytam, może prześle foto. Dzięks.

Opublikowano

Kup sobie zestaw od colorlock'a w wersji strong https://sklep.colourlock.pl/produkty-45/przeznaczenie/tapicerki-samochodowe/zestaw-strong-do-czyszczenia-skorzanej-tapicerki-samochodowej.html , i do tego Leder Protector: https://sklep.colourlock.pl/leder-protector-srodek-pielegnujacy.html. Ja używałem w dwóch autach i w obu daje mega efekty. Najpierw czyścisz 24h wysycha potem LP cienka warstwa w 2 krokach i potem ten utrwalacz z zestawu Leder Versiegelung. U mnie dało to mega efekt bo skóra zaczęła pracować byś miękka i nie piszczy. Na dłuższa metę do utrzymania to można kupić w 1L opakowaniach bo Clenaera schodzi najwięcej mi 250 ml starczyło na 2 fotele i boczki a w 1l pudełko wychodzi najtaniej.

Są jeszcze woski ale ja próbowałem na kierownicy jednak mam wrażenie że się lepi i mocno błyszczy a skóra dla mnie powinna być satynowa.

• 1 rok później...