Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Słyszałem ze rozmiar felgi i opony ma być gdzieś wbity jak niejest w rozmiarze orginalnym czyli dopuszczanym przez producenta. Ponoć morzna za takie coś dostać mandat bo ja mam 16 cali i szeokość 225 czy mogom mi coś zrobić. :8)
BMW- BENDZIESZ MUSIAŁ WYPRZEDZIĆ
Opublikowano
Słyszałem ze rozmiar felgi i opony ma być gdzieś wbity jak niejest w rozmiarze orginalnym czyli dopuszczanym przez producenta. Ponoć morzna za takie coś dostać mandat bo ja mam 16 cali i szeokość 225 czy mogom mi coś zrobić. :8)

"warzne" "morzna".... :duh:

Wracajac do Twojego pytania to nie sadze, ze rozmiar opon/felg w Twoim aucie jest podpadajacy. Z tego co pamietam orginalne felgi w E36 mialy nawet 235 szerokosci.

Opublikowano
Słyszałem ze rozmiar felgi i opony ma być gdzieś wbity jak niejest w rozmiarze orginalnym czyli dopuszczanym przez producenta. Ponoć mozna za takie coś dostać mandat bo ja mam 16 cali i szeokość 225 czy mogom mi coś zrobić. :8)

Na szczescie u nas w Polsce nie jest jeszcze tak przechlapane jak w Niemczech... i oby tak zostalo :cool2:

Bayerische Motoren Werke... i tak trzymac!!!

http://img435.imageshack.us/img435/930/fv3df.png

Opublikowano

Dopuszczalne rozmiary felg i opon są wpisane w niemieckim briefie. W polach 20, 21, 22, 23 starego briefu masz wpisane podstawowe oraz alternatywne ogumienie dla danego pojazdu. W polu 33 mogą być dodane dodatkowe rozmiary felg i opon jakie dopuszcza prducent samochodu. Innych założyć nie wolno. Tylko, że to jak narazie dotyczy terenu Niemiec. Jak to jest egzekwowane nie wiem, czy policja moźe ścigać czy też nie przejdzie badań technicznych. Może kolega Siwy by to opisał ?.

To ograniczenie nie ma w Polsce na dzień dzisiejszy żadnej mocy. Warunkiem dopuszczenia jest stan opon i nie wystawanie za obrys : jak piszą koledzy.

Opublikowano
Warunkiem dopuszczenia jest stan opon i nie wystawanie za obrys

Dokładnie, a dotyczy to... bieżnika opony, dlatego są stosowane przez niektórych opony, które osobiście nazywam kondonami. 195 naciągnięta na siłę na felgę 10 cali... :duh:

Odnośnie pisowni - moŻna się pochlastać... ale ostatnio jest to nagminne na forum.

Kai
Opublikowano
Odnośnie pisowni - moŻna się pochlastać... ale ostatnio jest to nagminne na forum.

spokojnie zaczol sie wrzesien co niektorzy pojda do podstawowki i nadrobia co nieco :cool2: :mrgreen: ja tez ale do 3 liceum...

moje modele
  • Członkowie klubu
Opublikowano
no napisalem ze ja tez :mrgreen:

i całe szczęście :mrgreen:

bo w podpisie już tyle wrześni znalazłeś, że ho-ho :mrgreen: - kilka lat to prawko się ciągnie :mrgreen:

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

Noo prawko teraz jest strasznie ciezko zdac... niby wszystko umiem ale jak co do czego to zawsze cos znajda... Mysle ze za kolejnym 3 razem juz zdam

:mrgreen: a dzis mam egzamin na motorek i mysle ze zdam za pierwszym takze trzymac kciuki :lol: :8)

moje modele
Opublikowano

na miescie 2 raz... :cry2:

no na placu jak ktos nie umie rekawa czy cos to porazka a o teori to nie wspominam... :duh: ale na miescie to naprawde potrafia sie czepiac...

moje modele
Opublikowano

nie wiem jak w gdyni, ale u nas wystarczy wziac jedna albo dwie lekcje dodatkowe platne i koles ci pokazuje cala trase jaka cie moga puscic i wszystkie kluczowe miejsca na ktorych chca specjalnie uwalic..

ja wzialem cos takiego i przejechalem przez 3 takie miejsca, ze dzis nawet bym nie wiedzial ze trzeba sie zatrzymac czy zmienic pas

Opublikowano

hehe ja teraz tez se wykupie dodatkowe jazdy bo te 30 godzin to najwidoczniej za malo... tylko u nas generalnie jada gdzie chca... :mad2:

Dobra koniec OT dzis zdaje na motorek mam nadzieje ze chociaz na to zdam za pierwszym :mrgreen: Na motor o tyle latwiej ze jest stala trasa i znam ja prawie ze na pamiec wiec nie powinno byc problemu ale nigdy nic nie wiadomo takze jak pisalem wczescniej trzymac kciuki o godzinie 15 :roll2:

moje modele
Opublikowano

Wracajac do opon:

Zarejestruj furke w Polsce.

Nie dosc, ze nie w polskich papierach nie ma dopuszczalnych rozmiarow opon to co najwazniejsze baaaaardzo rzadko zdarza sie ze zdjecia z niemieckich radarow trafiaja do PL. A jak juz to i tak masz tylko mandat a nie punkty i (czasową) utrate prawka.

Do tego jesli jezdzisz na niemieckim prawku w polsce masz drugiego plusa - nie moga ci wlepic punktow wiec negocjacje co do wysokosci mandatu sa latwiejsze.

Nie mowiac juz o cenie ubezpieczenia...

Jedyne co ci grozi to przyczepienie sie finanzamtu ze uzywasz caly rok samochodu na zagranicznych blachach - oficjalnie mozna tylko 3 miesiace. To tylko jesli masz 'zyczliwych' sasiadow. Najlepiej zarejestrowac na kogos innego w Polsce, latwiej sie wykrecic.

W najgorszym wypadku zaplacisz w niemczech podatek od uzywania samochodu, ale na ubezpieczeniu i tak zaoszczedzasz.

-- Just --

E36 328 '97 sedan, manual

lekko dlubniete, 211 KM 273 Nm

Fotki i opis:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=51993

E30 S50B32 swap

ok 320 KM i 340 Nm... wkrotce zmierze.