Skocz do zawartości

Poszukiwania napięcia 12 V w kierownicy E90 320d

rafi-car

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. W mojej głowie zrodził się pewien pomysł. Mianowicie od jakiegoś czasu używam transmitera fm by łączyć się z telefonem i odtwarzać swoje ulubione kawali. Jednak obsługa jest trochę niewygodna (np przełączanie utworów). Tu zaczyna się mój plan przedłużyć przyciski od transmitera i ,,podłożyć" pod oryginalne w kierownice. Samo przedłużenie kabli z transmitera mam wstępnie za sobą. Blokuje mnie tylko kwestia zasilania gdyż całość mechanizmu chciałbym umieścić w kierownicy i nie wiem z czy jest możliwość bezpiecznego ,,pożyczenia" napięcia 12 tak by zasilić transmiter. Ma ktoś wiedzę lub pomysł jak to bezpiecznie zrealizować?

To tak absurdalne, że aż odesłałbym Cię na elektrodę :D

Nie lepiej jest użyć kabla aux lub dedykowanego zestawu z wirtualną zmieniarką? Wiem, że drożej, ale na pewno będzie lepiej i bezpieczniej.

Jeżeli podłączysz cokolwiek pod taśmę w kierownicy nie będzie to działało.

• Zasłużeni forumowicze
Jeżeli nie masz łopatek w kierownicy to powinieneś mieć dwa wolne piny nie wykorzystane do niczego w taśmie kierownicy. Możesz zarobić puste piny i podać sobie jakieś tam swoje napięcie

spacer.png

Rozłożyłem kierownice. Po przepatrzeniu uznałem iż będzie to przerost formy nad treścią. Przy okazji odkryłem czemu nie działa mi część przycisków mulit funkcji na kierownicy. Niemniej jednak dziękuję za pomoc. Ostatecznie zdecyduje się raczej na sterowanie za pomocą komend głosowych.