Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Od kilku dni jestem posiadaczem BMW E90 320i 150ps, rok 2007. oznaczenie silnika to N46B20O1. Czy jest ktoś w stanie wypisać jakieś różnice wyżej wymienionych silników jak w temacie ? ;)

Opublikowano

Mam ten N43 170 ps . Róznia podstawowa to bezposredni wtrysk , a więc wtryskiwacze nie sa wieczne , raczej nie zrobi sie na nich wiecej jak 100tys bez jakichs objawów zuzycia. U mnie wypadanie zapłonu załatwiła dopiero wymiana wtrysków. Oprócz tego N43 nie ma valvetronica , ktory ma n46 . W n43 jest czujnik NOX w wydechu ( który tez sie psuje ) , jest tez dodatkowy katalizator w układzie. Silnik N43 jest bardziej oczujnikowany i skomplikowany niż n46. Spalanie wcale nie takie małe jakie miał dać wtrysk bezpośredni - mam co prawda automat , jezdze czesciowo w ruchu podmiejskim , czesciowo miejskim i srednio pali mi 10.6 , ale korzystam z mocy , jazda z reguły nieekonomiczna. W korkach w miescie 11.5 , trasa przy 140 -150 - 8l/100 . No i najgorsza rzecz to elektryczna pompa wody ( mająca na celu ograniczenie spalania itp . A tymczasem ta pompa po 100 tys km potrafi nagle stanąć i momentalnie masz przegrzany silnik ( co mi sie zdarzyło po 112 tys km ) . Zanim jakakolwiek kontrolka sie pojawi na zegarach , masz juz pozamiatane. Objaw to nagły brak mocy i szarpanie, jakby nagle zabrało mu 100 ps i coraz gorzej i gorzej z kazdym metrem aż do staniecia w obłokach dymu jesli bedziesz próbował jechac dalej. Trzeba od razu wyłaczyc silnik. Taka pompa to 1800 , a wymienia sie ją razem z termostatem . Jesli wszystko dziala

lub powymieniasz wtryski, pompe , cewki , ( co kosztuje co najmniej 6-7 tys ) to silnik jest super .