Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam robił ktoś swapa w e46 compact. Mam 1.8l n42 i dosc ze pali olej to po 2k obrotow słuchać grzechotke i spodziewam sie ze naprawde swoje moze kosztować naprawa więc chciałbym sie spytać na jaki silnik najtaniej by wyszło mi swapowac (ile tak +/-)

No i ile by wyszlo na swapa 2.5 m54

(Pytam o cene silnika, wszystkich rzeczy potrzebnych do zrobienia i robocizny)

I najlepiej jakies rady jak wybierać itp ponieważ jestem w tym zielony

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Najtaniej wyjdzie m54b22 (niższe ceny). Wybierać wśród tych na aucie, aby można było posprawdzać. Ogólnie najlepiej kupić anglika 325ti i przekładać wszystko. Jak zlecisz komuś taki swap kupując wszystko osobno to pewnie i 10k może wyjść, dlatego anglik to najlepsza opcja.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Mam taką okazję: Cały zestaw tj silnik sprzęgło skrzynia łapy silnika skrzyni wał napędowy wydech i wiązka ze sterownikiem ogarniętym niecałe 4 tys?

Warto? Do tego pedal gazu, hamulce i jedna rzecz do tlokow ale wypadla mi nazwa

Ten silnik okej? Dostałem filmik jak chodzi i dosyć ladnje nie powiem

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
i jedna rzecz do tlokow ale wypadla mi nazwa

Pierścienie? :roll: żeby remont od razu zrobić? :lol: pytasz o opłacalność a nie napisałeś jaki silnik, m54b25?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Aaa sory usunelo się, m52b28tu

A co do pierścieni to nieee chodziło o drążek stabilizacyjny

Warto? Dodam ze mam bardzo zdrową bude zero rdzy i środek tez podoba mi sie zadabny

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pamiętaj o układzie asc/dsc żeby to zgrać ze sobą. Po n42 łatwiejszy swap będzie na m54, ale m52tub28 to bezpieczniejsza opcja.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Czyli co bym musial zrobić z tym dsc? I rozumiem ze akumulator też będę musiał wymienić bo musi byc wiekszy do większej mocy?
Opublikowano
Aa i mam pytanie jeśli nie udało by mi sie kupić od niego to widziałem malo jest wydechów od compacta 325i wiec czy da rade od coupe tam włożyć wydech czy wszystko musi byc od kompota e46 325i?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Szukać dawcy z dsc jak u Ciebie jest dsc. Środkowa i końcowa część wydechu jest inna w kompocie, wcześniej jest to samo w każdej budzie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W m52tub28 jest inny wydech niż w m54b25, więc bez kombinacji nie obejdzie się, dodatkowo pamiętaj, że kolektory wydechowe z katalizatorami w angliku są inne niż w aucie z kierownicą po lewej stronie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Tyle ze sprawa wygląda tak, dostaje za 3600zł takie coś:

Silnik m52b28tu

Sprzęgło

Skrzynia

Łapy(to są poduszki silnika tak?)

Skrzynia biegów

Wał napędowy

Wydech

Wiązka ze sterownikiem

I to wszystko działało juz ze Sobą bo to jedna osoba mi sprzedaje i jest kierownica po prawej stronie bo widziałem filmil jak odpalal i na zdj auto

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Łapa to element między poduszką a silnikiem. Pedał gazu jest inny i pamiętaj o rozbieżnościach między systemami stabilizacji toru jazdy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

No z racji że jestem totalnie zielony chcicałbym spytać co jeszcze musze zrobić? Tzn czego mi brakuje w wymienionych elementach do pełnego swapu żeby wszystko było jak należy?

wiem że pedał gazu na linke bo mam elektryczny, hamuelce z 325ti kompota, drążek stablizacjyjny tłoków no i coś z tym dsc na asc ale nie wiem co wtedy mam wymienić? Czy to jakieś urządzenie czy co i co jeszcze mi brkuje?

I ile tak mniej więcej bym musiał czekać i jaki będzie tego koszt(wiadomo tak na oko chce wiedziec czego się spodziewać)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Najlepiej porównuj sobie oba auta na realoem i będziesz widział różnice. Osobiście w kompocie szedłbym w 325i, ewentualnie kombinacja ze słupkiem od 2.8 żeby nie martwić o wciąganie oleju. Pytaj ludzi, którzy zajmują się swapami czy nie będzie problemów z ogarnięciem dsc/asc.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Właśnie nikogo na Śląsku nie umiem złapać do swapa. A co do tego to tamte auto tak samo bylo swapowane i miala 2.8 w sobie. Teraz aktualnie wrzucił tam 4.4 V8. Także nic nie jestem w stanie zobaczyć chyba ze masz na mysli promowanie do jakiegokolwiek 325i kompota i spr co tam jest?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak, mam na myśli porównanie dwóch wybranych aut na realoem, ale wg mnie będzie trochę kombinacji dodatkowo przez wydech ze względu na to, że to kompot a tu nie występował 2.8. Teoretycznie żaden problem, ponieważ można zbudować wydech od podstaw, tylko to dodatkowe koszty, tak jak pisałem szukałbym 325ti na części.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
No ale nie rozumiesz chyba mnie. Te części które dostaje czyli wydech itp pracowaly razem ze sobą w innym kompocie i teraz przechodzą do mnie. Wystarczy tylko moje ściągnac i tamte założyć. Jedynie asc na dsc zamienić i tyle bylo roboty takiej trudniejszej a reszta to wymianka części z tamtego kompota do mojego
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
To nie wyłapałem momentu, w którym napisałeś, że to siedzi w kompocie. Jak nie ma tam rzeźby strasznej to masz z górki.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Okej dzięki, szkoda tylko ze na Śląsku nikogo nie znam kto by chciał sie podjąć tego. Mam nadzieję ze przejść z dsc na asc nie będzie super kosztowne. Jakby ktoś miał kogoś z okolic katowic a ostateczności ze Śląska kto by sie podjął tego to można podawać. Jak widać ronoty duzo nie będzie bo wszytko pasuje tylko zamontować i odjechać. A czy z tym silnikiem mogę odrazu pojechać i później na stacje zeby wpisali mi to czy nie trzeba sie w to bawić? Tak wiem ze prawo nakazuje ale pytam osób co robiły swapa jak sie zachowali
Opublikowano
Tzn ja sądzę że raczej malo kto dalby rade to rozpoznać ze większy silnik itp. Ale chyba juz wole zrobic to i miec z głowy. A jak to sie ma z OC? Ja wtedy doplacam czy tamte ktore aktualnie posiadam mi przepada?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Chodzi o rzeczoznawcę przy okazji wypadku, ten raczej zauważy :wink: zapytaj w punkcie z ubezpieczeniami, wg mnie będzie dopłata.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL