Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam forumowiczów,

mam problem z moim e92 325i 2007 N52B25A na pośrednim wtrysku. Historia problemu wygląda następująco:

Początkowo gdy stałem zapalonym samochodem na neutralnym biegu to zdarzało się że na jakąś jedna sekundę zaniżał obroty. Po prostu na sekundę obroty spadały do 0,5 tys. Myślałem że szykuje mi się wymiana świec lub cewek, ale wtedy jeszcze olałem temat. Wybrałem się do mechanika jednak z innym problemem bo trzeba było wymienić uszczelkę pod klawiaturą i co się później okazało jeszcze pod tym mechanizmem (nie pamiętam jak to się nazywa) który wystaje z kopuły pokrywy. Okazało się, że to tamta uszczelka była najbardziej uszkodzona a w zasadzie rozwalona.

Odebrałem samochód od mechanika po czym mechanik powiedział mi, że będę musiał pomyśleć o wymianie cewek lub świec bo czasem obroty falują.

Przejechałem jakieś 100km po czym samochód podczas jazdy zaczął dziwnie trząść, przejechałem kilometr zgasiłem poczekałem odpaliłem i już było ok. Następnie podobna sytuacja pojawiła mi się za kilka dni i ten sam schemat. Dziś stało się to znowu i zabrałem się za sprawdzenie świec i cewek. Cewki sprawdzałem miernikiem wszystkie mają opór po ok 1.0 Ohm, świece też wydają się być jeszcze ok. Zabrałem się za zlokalizowanie, który to dokładnie cylinder. Okazało się że to ostatni (najbliżej kokpitu/szyby).

Zamieniłem cewki od innego działającego cylindra, nadal nie chodzi, zamieniłem świece nadal ten sam problem. Niezależnie czy dam inna cewkę lub świece z innego działającego cylindra nadal ten ostatni nie działa.

Proszę o pomoc w czym ew może tkwić problem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W świecach i cewkach.

W braku diagnostyki komputerowej.

3A0jS9b.png
Opublikowano

Czyli to, że przełożyłem z innego działającego cylindra cewki i swiece nie gwarantuje mi tego, że są one sprawne?

@edit

Zapomniałem dodać, że jakiś czas temu byłem na komputerze i wyskoczył mi błąd 2D06 czujnik przepływu powietrza nieciągły. Jakiś czas później przeczyscilem trochę przepływomierz benzyna ekstrakcyjna i patyczkami do uszu, dokładnie to te druciki. Może to być wina przepływomierza?