Skocz do zawartości

Czujnik walka rozrzadu, jaki to czujnik? 320i e46

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Posiadam e46 320i 150km 1998r, napęd na tył :p

Komputer wywalił takie błędy:

-Czujnik walu rozrzadu przy zaworze wydechowym, sygnal (12)

-Mieszanka paliwa bank 2, przekroczony dopuszczalny zakres (e4)

-Miesanka paliwa bank 1 przekrocziny dopuszczalny zakres (e3)

-Plan aktywacji chlodzenia (7b)

-czujnik tlenu a katalizatorem bank 2 brak sygnalu (d8)

Myślę że to wszystko przez ten czujnik który właśnie chciałbym wymienić. Ale pod jakim numerem go szukać? Co powiedzieć w sklepie zeby sprzedali odpowiedni? :p

Pozdrawiam!

Edytowane przez Fajama
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

1. Czujnik położenia wałka rozrządu po stronie wydechu - 12147518628, polecam oryginał, ewentualnie febi, ale trzeba mieć świadomość, że trzeba będzie skorzystać z gwarancji. Trzeba sprawdzić czy dochodzi napięcie i czy wtyczka jest ok (błąd sygnału).

2. Na 99% lewe powietrze.

3. J.w.

4. Termostat do wymiany (błąd grzałki) - 11531437040, polecam behr, ewentualnie wahler.

5. Sonda za katalizatorem na banku 2 (cylindry 4-6) - 11781433940, polecam vdo, ewentualnie bosch. Trzeba sprawdzić czy dochodzi napięcie i czy wtyczka jest ok (błąd sygnału).

Dopisz 320i do tytułu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Czy błąd z może nie działającym tym czujnikiem wałka rozrządu (wydechowy) może rozpoczynać błędy z mieszanką, sonda itp? Wiem że kup i sobie sprawdzisz ale pytam teoretycznie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie ma związku, sprawdź najpierw wtyczkę/wiązkę, czy jest napięcie żeby nie okazało się, że czujnik jest ok.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Dobrze a,

1. czy któryś z tych czujników może oddziaływac na drugiego?

2. O co chodzi z tym lewym powietrzem?

Dodam że mam założony gaz od pol roku

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ale masz błąd jednego czujnika, więc nie wiem o co pytasz. Błędy nie mają związku ze sobą, poza oczywiście 2 i 3, tak jak napisałem. Lewe powietrze to nieszczelność w układzie dolotowym (okolice przepustnicy, kolektor dolotowy, disa, odma, pokrywa zaworów). Jak masz gaz to on może być źle wystrojony i stąd zły skład mieszanki. Aby to wykluczyć odepnij cewkę przy zbiorniku lpg, wypal resztę gazu aż kilka razy przełączy się na pb, skasuj adaptacje oraz błędy, zrób 100 km na pb, jak te błędy nie wrócą to wiadomo, że problemem jest lpg. Może być kombo, czyli to + nieszczelność dolotu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Żaden z tych dwóch, pieniądze wydane w błoto.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Tak tylko zapytam. Mówisz ze termostat do wymiany, nie znam sie ale temperatura silnika stoi zawsze dobrze, 90stop., dlaczego wtedy termostat?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Po czym wnosisz, że 90 stopni? Mogę się założyć o dobrą flachę, że nie masz 90 stopni :wink: wskaźnik w pionie jest od ok 75-115 stopni, w tym silniku temperatura otwarcia termostatu to 97 stopni i tyle jest w większości czasu podczas spokojnej jazdy, natomiast gdy silnik jest pod obciążeniem na trasie to grzałka, która w nim jest, ma spowodować obniżenie temperatury do nawet 80 stopni, u Ciebie ona jest niesprawna.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Przepalilem moto, zatrzymalem się wiatrak chodził, zrobiłem test temperatury silnika i bylo 95stopni i spadało więc tak się zastanawiam o co chodzi z tym termostatem.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
O to, że grzałka nie działa :roll: i przeczytaj to co napisałem wyżej, widać to na trasie pod obciążeniem.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Kolega maniek21112 dobrze pisze.

W obudowie termostatu oprócz samego termostatu jest jeszcze zabudowana grzałka która pod obciążeniem (silnika) go podgrzewa (termostat).

Obejrzyj sobie termostat. Jest tam złącze z podpiętą wtyczką. To jest sterowanie grzałką.

Ma ona na celu spowodowanie wcześniejszego otwarcia termostatu niż przy standardowych 97st.

Ustaw test zegarów na pokazywanie temperatury cieczy chłodzącej, rozgrzej silnik, jedź w trasę, przeciągnij na 2 pod 6000RPM (może będzie trzeba kilka razy) i obserwuj wskazania temperatury.

Powinna spaść w okolice 80st.

Prościej się chyba nie da.

Opublikowano

Na razie walczę z czujnikiem, wymieniłem i chyba plynnie przyspiesza ale nie wiem, chyba jest lepiej z dołu lub efekt placebo. Zauważyłem ze nie działa mi prawidłowo zawór disa więc zobaczymy później ale to założyłem nowy temat: https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=69&t=358725&p=2601205#p2601205

Pytanie do tego tematu, czy po skasowaniu błędu będzie jakas jeszcze poprawa? Rozumiem zeby skasowac i zobaczyc czy wróci błąd by upewnic sie ze wszystko ok. Jutro to dopiero zrobię i dam znać

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Gdy zostanie usunięta usterka to błąd w sterowniku nie ma wpływu na nic, usunięcie go nic nie zmieni.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Za pierwszym podłączeniem kompa wyswietliły się błędy o których mowa w pierwszym poście, potem je skasowałem i został tylko termostat i czujnik wałka reszta znikła, myślę sobie pojeżdżę trochę i pewnie wrócą. Przed chwilą wymieniłem czujnik wałka, podłączyłem drugi raz pod kompa i został tylko błąd z termostatem bo go jeszcze nie wymieniłem.

Czyli znikły wszystkie błędy i został tylko termostat. Czy możliwe że błędy pozostałe były wynikiem montowania lpg?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak wtedy stroili to jest to możliwe, ale też jest opcja, że wrócą np. po szybkiej trasie gdzie będą duże obciążenia. Ocena korekt paliwowych rozwieje wątpliwości.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• 2 tygodnie później...