Skocz do zawartości

Koło pasowe od 320d

swiezy12

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie odnośnie koła prasowego od 320d e90.

Urwało mi się koło pasowe w moim 330d e93, na szczęście nic poważnego się nie stało... Zamowilem nowe koło po numerze VIN jednak przyszło nie takie jakie potrzebowałem. Po ponownym zamówieniu znów to samo... za trzecim razem doszedłem do wniosku ze wezmę koło które wizualnie moim zdaniem będzie pasowało. Okazało się ze zamówiłem koło pasowe od 2.0d które pasuje do 3.0 idealnie jeśli chodzi o tuleje i wymiary. Założyłem koło, pasek i wszystko bez problemu śmiga. Tu pojawia się pytanie czy jest jakaś duża różnica miedzy tymi kołami od 2.0 i 3.0? Zaznaczam ze koło zamówione z firmy Corteco.

• Zasłużeni forumowicze

Jak szukałem koła do swojego M47 to przez przypadek miałem też w rękach te od N47 i N57, jeżeli dobrze pamiętam to różniły się średnicą zewnętrzną

ale to powinien potwierdzić ktoś to zmieniał sobie w "N"

spacer.png

Powiedzmy ze roznica jest ale niewielka, w granicach 2-3mm. Pasek zalozylem i jest dobrze naciagniety, nie faluje ani go nigdzie nie zadziera. Mam dylemat czy lepiej bedzie mi wymienic na kolo takie jakie powinno byc czy jezdzic na tym od 2.0

• Zasłużeni forumowicze

z tego co znalazłem to

do n57 corteco 80001418, średnica zew.194mm , waga 5,4kg

do n47 corteco 80001698, średnica zew.182mm , waga 3,4kg

ale nie wiem z czego wynikają te różnice

spacer.png

nie nie, tu akurat masz racje bo sprawdzilem przed chwila dane techniczne z tego kola ktore zamowilem i jest 183mm a oryginal powinien miec 193mm. Mimo to roznicy nie ma. Tu pytanie czy jezdzic z tym? jelsi pasek lezy jak powinien?

• Zasłużeni forumowicze
wg. mnie jeśli napinacz jest dobry to będzie jeszcze ok, ale jeśli zacznie się kończyć to w Twoim przypadku (gdy zmniejszyłeś średnicę koła to tak jakbyś wydłuzył pasek) może być problem z napinaniem paska.

spacer.png