Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam taki problem, że od pewnego czasu zapala mi się żółta kontrolka oleju po przejechaniu około 20km a po zgaszeniu i wyjeciu kluczyka kontrolka świeci jeszcze kilka sekund, co to może być? Olej sprawdzałem i jest w normie
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
czujnik oleju który znajduje sie w misce olejowej. Zalecany ori lub oryginalny używany. Zamienniki nie sprawdzają się.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=161201 Zapraszam do galerii

Sprzedam

Przekaźniki modułu komfortu do E46 3-Seria, M3, E83 X3, E52 Z8 , Z4 E85, E53 X5 E39, M5 E38 - centralny zamek, podnośniki szyb)

Zdjęcia przekaźników w galerii

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Objawy sugerują niewłaściwy stan oleju, masz na pewno prawidłowy bagnet? W jaki sposób i kiedy sprawdzasz stan oleju? Gdy pada czujnik to kontrolka świeci się po odpaleniu silnika, przez co informuje o jego niesprawności. Jakby co to czujnik nie musi być ori, za mniej niż połowę kwoty za niego kupisz hella, czyli to co szło na pierwszy montaż, będzie miał usunięte logo bmw.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Od siebie dodam, że maniek kiedyś propsował 17SKV236, zamontowałem go u siebie jakieś 2-3 miesiące temu i od tego czasu jest spokój
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak, montowałem koledze, ponieważ chciał budżetowo i o dziwo działa już na pewno pół roku, pewnie więcej.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Tak bagnet jest okej, olej sprawdzam po nocy samochód stoi ma równym podłożu i wszystko jest w porządku, tylko właśnie u mnie ta kontrolka zapala się po przejechaniu od 10 do 20km ale wymienie czujnik i zobaczymy czy pomoże
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przeczytaj instrukcję..masz za mało oleju. Sprawdza się po 5 minutach od zgaszenia w pełni rozgrzanego silnika. Jak masz słabo trzymający zaworek w podstawie filtra oleju to różnica będzie bardzo duża.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Ostatnio sprawdzałem było full teraz patrzyłem po rozgrzaniu i jest połowa czyli w normie ale z tego co mówisz, że to zaworek w podstawie filtra oleju i bardzo możliwe bo poci się w tamtym miejscu i może to jest przyczyną
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mokro to uszczelka pod podstawą do wymiany, poziom oleju to dalej zagadka, może masz założony jakiś lipny zamiennik czujnika, który źle mierzy. Spróbuj dolać do max na ciepłym.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Przeczytaj instrukcję..masz za mało oleju. Sprawdza się po 5 minutach od zgaszenia w pełni rozgrzanego silnika. Jak masz słabo trzymający zaworek w podstawie filtra oleju to różnica będzie bardzo duża.

Duża tzn ile? Pucha nie ma pojemności 0.5l?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Już na samym sprawdzaniu rano jest przekłamanie (przy sprawnym zaworze) w stosunku co przewidział producent, na uszkodzonym o wiele większe a o ile? Wystarczająco aby kontrolka zapalała się podczas jazdy w takim przypadku (na drugi dzień - stan idealnie po środku min/max).

Wlej do max na ciepłym i zobacz czy kontrolka zniknie, dodatkowo na drugi dzień odkręć pokrywę filtra i sprawdź czy jest olej w podstawie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL