Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak, jest wciskany w klocek, z resztą sam zobaczysz jak stary czujnik będziesz wyciągał. Na filmie możesz też zobaczyć:
  • Odpowiedzi 204
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

A tak z ciekawości. Tych czujników to nie ma 4? Bo z przodu tak jak pisałem po prawej stronie (pasażera) była jedna wtyczka a po lewej (kierowcy) miałem dwie wtyczki.

A tutaj na filmiku gość z tyłu też wymienia czujnik :

To jak to jest? :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

To co widziałeś w prawym przednim kole to był czujnik ABS i one są 4, natomiast czujnik klocków jest tylko w lewym przednim kole i w prawym tylnym.

EDIT: Czy Ty przypadkiem nie dobierałeś się do wtyczki od czujnika ABS i potem próbowałeś kasować inspekcję klocków ?

Edytowane przez guzior2
Opublikowano
Czyli od ABS kostka ma kolor srebrny a czujnik zuzycia klocków biały? : )) Więc niepotrzebnie dzisiaj ABS rozłączałem ;/ Mam nadzieję, że nic się nie stało. Ale żeby była jasność to ten czujnik biały też rozłączyłem
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nic się nie stanie po odpięciu i podpięciu wtyczki od ABS.
Opublikowano

Chociaż przy okazji wyczyściłem i psiknąłem WD-40.

Ok, więc nie mam co kombinować tylko zamówić ten czujnik od klocków i powinno bez problemu usunąć błąd?

Czy jak będę wymieniał go to na coś muszę uwazać żeby znowu cos nie zepsuć?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
No tak to działa że po wymianie czujnika da się skasować inspekcję. Jeśli Ci się chce to za nim przyjdzie nowy czujnik, możesz zrobić to co ten gość na filmie i powinno się dać skasować:
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kombinerkami, i tak ta końcówką pójdzie do kosza.
Opublikowano

Dzisiaj zrobiłem tak jak na tym filmiku co mi wysłałeś link. Reset udało się zrobić :-)

Teraz pytanie. Jak kupie nowe klocki i czujnik to po wymianie tego mogę spokojnie znowu zrobić reset czy lepiej już nie? Żeby znowu czegoś nie zepsux6

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeśli będziesz zmieniał klocki nie długo to nie ma sensu resetować inspekcji ponownie, ona i tak nie odlicza dystansu równomiernie, czasem potrafi przez rok się nie zmieniać lub dłużej.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Panowie jutro wymieniam klocki w aucie ( przód i tył) oraz czujniki klocków.

Z przodu mam zrobioną tzw zworkę z tyłu oryginalny czujnik. Na kompie nic się nie wyświetla, wszystko ok.

Czy jutro po wymianie na kompie robić reset czujników czy nic nie warto ruszać?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

W tylnym kole oberwal się przewód od czujnika.

Wywalilo czerwony komunikat auta na podnośniku i kontrolkę ręcznego.

Zdjąłem koło, odciąłem poszarpany kawalek przewodu, zrobiłem zworke i kontrolki zgasł.

Czy teraz jak założę nowy czujnik nie wywali jakiś błędów?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Panowie jestem świeżo po wymianie kompletnego zestawu przód (tarcze, klocki, czujnik - wszystko markowe) oraz tył sam czujnik, który wisi w powietrzu, gdyż klocki jeszcze ok, a kabel się uszkodził.

Po kilkunastu przejechanych km dopiero udało się skasować błąd klocków. Było dobrze przez następne 200km, po czym znowu wyskoczył komunikat o wymianie klocków )czerwone nawiasy z wykrzyknikiem + czerwony podnośnik).

Po podłączeniu ISTY wyskoczył błąd obydwu czujników przód + tył - dziwne że oba na raz.

Czy to możliwe, że czujnik z przodu się przetarł tak szybko i trzeba je ponownie wymienić?

Czy mogę zewrzeć przewody czujnika klocków z przodu i sprawdzić czy zgaśnie kontrolka? Rozumiem, że w BMW E90 2007r czujnik to zwykłą zworka.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Przede wszystkim po wymianie czujnika trzeba skasować inspekcję.
3A0jS9b.png
  • 8 miesięcy temu...
Opublikowano
panowie miałem to samo, zrobiłem reset klocków przez kompa i teraz mam na czerwono przebieg na dole z wartością -28 000 km, i kazdy nastepny reset nic nie daje. Co zrobic ?
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

mam pytanie do was , jak usunać błąd klocków, niby proste, ale jednak nie chce sie wykasować.

Problem polega na tym, że probujac usunać blad klockow nic sie nie dzieje, pokazuje na czerwono -10km ???

Mialem uwalony czujnik, kupilem nowy, wymienilem i nadal to samo.

Moze ktoś z Was wie jak to rozwiązać?

Dziękuje z góry

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Prawdopodobnie kabel idący do czujnika jest gdzieś przetarty.
3A0jS9b.png
Opublikowano

Wygladalo to tak, ze mialem kilka inspekcji miedzy innymi olej, klocki przod tyl i ogolny przeglad, wszystkie zerowalem i bylo ok, nastomiast wyskakiwal blad klockow, chociaz wszystko skasowane.

Odkrecilem kolo sprawdzilem czujnik przetarty. Wszedlem raz jeszcze w kasowanie klockow tyl (aby powtorzyc kasowanie, zeby nie wyskakiwal blad klockow tj. symbol podnosnika i po angielsku komunikat klockow) i pojawilo sie - 10km przy symbolu klockow i symbol na czerwono (czujnik nowy)?

Jesli rzeczywiscie uwalona wiazka idaca do czujnika, to moze mi ktos powie ile powinno tam wynosic napiecie, moze bym to sprawdzil??

Dziekuje z gory

Opublikowano
Witam wymieniłem klocki jakiś czas temu lecz nie resetowalem przebiegu. Teraz przebieg doszedł końca i pojawił się błąd. Klocki są oczywiście nowe czujnik też idzie w idrive zresetować błąd i ustawić od nowa przebieg?.