Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

E87 120D m47 2006 - Pompa wody!

Mam pewien problem na początku coś cykało z lewej górnej strony potem zaczęło coś kapać lekko teraz siurka już mocno a na dodatek mimo że paski już wyschły po chwili pracy mega piszczy (nie to nie paski za głośno) Stawiam pompe bo jest tak z lewej górnej strony chyba z bynajmniej koło pasowe tak wygląda.. Cieknie coś tak za tego jej koła pasowego :| Pompę zamówiłem firmy hepu tak mi polecił jeden z warsztatów i ten pan z częsci do bmw :P Pytanie czy jestem wstanie ogarnąć to sam czy tak bardzo ciężko jest to zrobić a co gorzej odpowietrzyć układ po wymianie płynu i pompy? Skoro jest uszczelka trzeba silikon dawać ktoś się z tym już kiedyś bawił. Znacie może jakiś porządny warsztat w okolicy Rzeszowa? Czy może ogarnę to sam ale ciężko tam z dostępem. Ktoś coś się bawił coś wie to proszę o info pomoc rady wszystko przy silniku nigdy nic nie grzebałem poza filtrami :D

https://www.newtis.info/tisv2/a/en/e87-120d-sha_200608/repair-manuals/11-engine/11-51-coolant-pump-with-drive/BuZfxTT

Opublikowano

Ja wymieniłem sam i jedyne co było potrzebne a nie miałem to klucz dynamometryczny do śrub pompy wody i termostatu.

Klucz musiał byc w skali 5-25Nm :lol:

Wstawiłem pompę contitech z metalowym wirnikiem o większej wydajności wiec uszczelki na przewodach przy zbiorniczku wyrównawczym do wymiany poszły.Contitech to była pompa metelli/graff czyli włoski odlew i niemieckie koło,wirnik włoski.

Dałem tez nowa uszczelkę termostatu która polecam kupic oryginalne bmw a najlepiej cały nowy termostat.

Śruby pompy kupiłem nowe ale stare tez były w dobrym stanie.

Możesz potrzebować nowych obejm chłodnicy EGR i nowych opasek norma do przewodu cienkiego wody.

Gdzies na forum e90 sa moje posty z foto w temacie o pompie wody do silnika n47 bo nie zakładałem nowego do m47.

Wymianę pompy robiłem przy przebiegu 163 tys ze względu na luzy koła które dawały niepotrzebny odsłuch.

Kup oryginalny płyn bmw lub febi g11.

Odpowietrzania zaczyna sie od pierwszego odpowietrznika,idąc na termostat EGR a potem na zbiornik wyrównawczy bo sa 3.Nie jest to skomplikowane.

Wymianę pompy i trudności przy tym oceniam na poziomie wymiany filtra powietrza w silniku m47.

MADE IN PRL
  • 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Po wyjęciu wentylatora, co jest proste, robi się mnóstwo miejsca. Silikonu nie dawaj :lol:

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.