Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich

Mam problem z moją Bestią - Bmw e90 320i 150km 2005r

Problem polega na falujących obrotach ale tylko na lpg.

Po prze gazowaniu na biegu jałowym obroty spadają zbyt nisko aż zatrzęsie całym samochodem tylko i wyłącznie na lpg.

Po podpięciu pod komputer pokazał mi się błąd od słabego napięcia akumulatora ale to ze względu ze mam do wymiany akumulator i błąd 2A83, ten drugi błąd zdążyłem poczytać na forum ze to coś od vanosa. Zauważyłem po kupnie ze od 2,5-3 tyś obrotów dostawała tak jak by więcej mocy i przyspieszała, teraz tak jak by tego od tygodnia nie ma. Cały czas się pali check na desce rozdzielczej.

Proszę o pomoc gdyż nie jestem mechanikiem, wiem tyle co przeczytam na forum a nie chce żeby jakiś mechanik naciągnął mnie na zbyt duże niekonieczne koszty :(

Opublikowano

Poczytaj na forum bo jest dużo postów.

Czeka Cię wymiana oringów na elektrozawórach vanosa bo nieszczelności mogą powodować falowanie. Sprawdź u mnie w linku na dole bo są tam zdjęcia tych oringów.

Taki błąd mogą powodować:

vanos

czujnik vanosa

oringi elektrozaworów

elektrozawory

przestawiony rozrząd

wyciągnięty łańcuch.

Czujniki oraz elektrozawory masz dwa takie same więc musisz je zamieniać miejscami i sprawdzać czy błąd zmieni się na inny.

Opublikowano

Elektrozawory zamieniłem miejscami i błąd cały czas był.

Dziś jak mailem chwile i patrzyłem to obroty przestały schodzić bardzo nisko i nie faluje.

Ale check cały czas się pali.

Błąd 2A83

Opublikowano

Czujników nie zamieniałem.

Bo koło elektrozaworów był strasznie brudny tak jak by olej z piachem, dziś silnik umyłem i chce zobaczyć czy może przez oringi leci olej.

Nie znam parametrów, nie mam kompa żeby tak szybko sprawdzić.

Błąd wyskakuje po paru przejechanych km.