Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Krótko.

Pacjent :

E90 320d n47 163/120kW

Problem:

Chrobotanie/głośniejszy klekot przy wciśniętym do połowie geju sprzęgła. Na luzie i na biegu

Pytanie brzmi czy ktoś miał taki problem, co było do roboty i ile +\- wynosi naprawa tego problemu.

Innych problemów nie znalazłem .

Dziękuje z gory za odp :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zależy od roboczogodziny mechanika. Jak już będzie tam grzebane to pewnie okaże się że należy też zmienić dwumasę i/lub sprzęgło.
3A0jS9b.png
Opublikowano
100% dwumas. Lozysko oporowe objawialo by sie stukaniem przy puszczonym pedale sprzegla, a po wcisnieciu byloby wszystko ok
Opublikowano
No ja mam właśnie u siebie stukanie na puszczonym a na wcisnietym cisza, i wg ciebie to łożysko wyciskowe a nie dwumas? (e60)
Diagnoza n53/n43 info pw
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Szczerze to co za różnica, i tak trzeba rozebrać i ocenić stan kompletu.
3A0jS9b.png
Opublikowano
Tak robota Ra sama ale wolałbym wymienić tylko łożysko niż do tego sprzęgło i dwumas :) Pisza też o łożysku walka sprzeglowego ale wątpię że to to
Diagnoza n53/n43 info pw
Opublikowano
No ja mam właśnie u siebie stukanie na puszczonym a na wcisnietym cisza, i wg ciebie to łożysko wyciskowe a nie dwumas? (e60)

Tak, lozysko oporowe

Opublikowano
ja u siebie wymieniłem całe sprzeglo dwumas lozysko oporowe a gdy samochod chodzi na biegu jalowym to słychać takie chrobotanie nadal a gdy wcisne sprzeglo to jest cisza, mechanik stwierdził że jest to luz na wałku sprzeglkwym