Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. mam kłopot związany z prowadzeniem auta i jego stabilnością podczas jazdy.

Mianowicie w zeszłym tygodniu zmieniłem felgi i opony na 225/45 R17 które pochodzą od nowej 1-ki. od tego momentu auto nie trzyma się toru jazdy powyżej 100km/h. przy wolnej jezdzie wszystko jest jak należy, lecz jak tylko "depnę", to automatycznie jest nadsterowne, i tyl chce go wyprzedzić. dzieje się tak również przy gwałtownym hamowaniu plus czasem zapala sie kontrola trakcji

Pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Byłeś przy wyważaniu kół? W f20 śruby są m14x1,25 a u Ciebie m12x1,5 i tu może być przyczyna, sam je zakładałeś? Popraw tytuł tematu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Byłeś przy wyważaniu kół? W f20 śruby są m14x1,25 a u Ciebie m12x1,5 i tu może być przyczyna, sam je zakładałeś? Popraw tytuł tematu.

sugerujesz ze dłuższe śruby rozwiążą sprawę?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie dłuższe tylko jakieś pierścienie centrujące śruby, może są inne śruby z większą średnicą stożka pod takie felgi, skoro felgi są pod m14 to mają luz, podnieś auto z jednej strony, popuść śruby i zobacz jak się układają.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdziłeś, że jest tam luz? Jeżeli tak to najprościej kupić śruby pod f20 i dać do przetoczenia, sam gwint oczywiście i naciąć m12x1,5, mają pewnie 30-35 hrc więc nie będzie problemu.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
luz jest niewyczuwalny. a czy kupno samych śrub z innym stozkiem nie zalatwi sprawy? sruby pasują do mojej piasty bo sa orginalne. jedynie felgi mają delikatnie większe otwory bo sa od nowszego modelu
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Możesz oczywiście kupić takie z dopasowanym stożkiem pod felgi z f20/30 a z gwintem m12x1,5.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Hey!

Według mnie kluczowe jest spasowanie felgi na otworze centrującym - to na nim trzyma się koło a śruby tylko dociskają felgę do piasty. Jeśli śruby nie dociskały by odpowiednio felgi do piasty to by kierownicę z rąk wyrywało... Kluczowe jest również ET felgi - E87 powinno mieć między 44 a 41. Jeśli jest mniejsze to mogą być podobne problemy bo się to wszystko nie zgrywa z zawieszeniem.

Pozdrawiam

Mam do sprzedania 2 szt. felgi M-pakiet WZ 400 R18 9Jx18H2 IS 42