Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od ok 2tyg. jestem ,,Szczęśliwym" posiadaczem E60 z silnikiem n52b25a 218KM. Kupiłem to auto z wadą wypadania zapłonu na 4, 5, 6 cylindrze.

Świece wymienione i nic nie dało podmieniane cewki też nic nie zmieniło sprawdzone disy też są ok.

Auto do puki jest zimne jest ok na ciepłym silniku jak da się więcej jak 2,5-3 tyś obrotów wyskakuje check i auto chodzi na 3cylindry, po skasowaniu błędów praca wraca do normy i jest dobrze do kolejnego dodania gazu.

Auto posiada gaz na którym dzieje się tak samo.

Ktoś ma jakieś pomysły czemu tak się dzieje? :?: :?:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Po wymianie adaptacje wykasowane? Procedura kalibracji VVT zrobiona? Czy pełna amatorka?

Zwykle wypadaniu zapłonów towarzyszą inne błędy DME.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
No właśnie chyba z tą adaptacją jest mały problem jak byś mógł napisać jak ją zrobił to bym spróbował jeszcze raz. To moje pierwsze bmw z vvt i może ją źle zrobiłem.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Każdy kto ma ISTĘ raczej będzie potrafił to przeprowadzić, także znajdź kogoś kto robi diagnostykę ISTA, lub sam zainstaluj.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
Adaptację vvt pomogły ale tylko na 20 km. Teraz wywala jeszcze błąd mieszanki i słychać dość głośne cykanie z tyłu silnika. I teraz pytanie ktory wałek się skończył? I czy wałek czy coś jeszcze mogło się wydarzyć.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdź w ISTA napięcia na sondach przed i za katalizatorami na rozgrzanym silniku na luzie. Tam jest osobny zestaw sond na bank 1 (cylindry 1, 2, 3) i bank 2 (cylindry 4, 5, 6).
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Kalibracja VVT to jedno, adaptacja DME to drugie.

Jakie dokładnie kody błędów w DME?

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
Kodów nie pamiętam dokladnie ogólnie wypadanie zaplonu 4 5 6 cylinder i wiele cylindrów. Napięcie miedzy jednym a drugim jest prawie identyczne ale auto strasznie głośno cyka jak by byly duze luzy zaworowe w weekend zrzuce pokrywe i zobacze jak to wygląda
Opublikowano
Kody jakie sie pokazują 29d1 29d0 29d2 29cc 2aac (czasami) 29f4 29f5 ale najczęściej jest właśnie 4 pierwsze błędy
Opublikowano
Kody jakie sie pokazują 29d1 29d0 29d2 29cc 2aac (czasami) 29f4 29f5 ale najczęściej jest właśnie 4 pierwsze błędy
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Disy do sprawdzenia w pierwszej kolejności. Nie jeździć autem, bo klapka się urwie to głowica do naprawy.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

Opublikowano
Disy są ok zaraz po zakupie sprawdzałem i jedna disa była uszkodzona wymieniłem i jeszcze jedną klapke znalazłem w kolektorze.
Opublikowano
Czy korekty da się sprawdzić na inpa? Bo tylko do tego mam dostęp na codzień. We wtorek jadę do speca od bmw kazał odciąć gaz bo może on jest winny, ale nic sie nie zmieniło. A na inpa pokazuję czasami błąd mieszanki i katalizatorów. Ja już nie mam siły do niej!!!
Opublikowano

Można w inpa sprawdzić, patrol adaptation.

Jak masz błędy mieszanki to korekty już podchodzą do +-30%. Błąd katalizatorow może wynikać ze zbyt bogatej mieszanki która mogła je uszkodzić lub nadmiernego spalania oleju

Diagnoza n53/n43 info pw
Opublikowano
Ok 15 sprawdzę i dam znać na razie zrobilem ok 1tys km i spadły 2 kreski, a i tak olej do wymiany bo jeszcze tego nie zrobiłem. A czy powodem mogą być wytarte wałki?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Problem rozwiązany uszkodzony katalizator tzn. od cylindrów 1 2 3 jest zapchany ale cały od 4 5 6 jest skruszaly i zatkany