Skocz do zawartości

Pomoc czy doborze opon - jestem laikiem :)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jestem mało zmotoryzowany... jeszcze ;) Kupiłem ten model w mpakiecie z oryginalnymi felgami i oponami do tego 225/40/R17 ale są z 2013roku ( auto bardzo mało eksploatowane ) więc potrzebuje je wymienić. Tym bardziej dlatego, że auto wyjeżdża do Holandii i będzie dużo jeżdżone. Nie jestem w stanie powiedzieć jaka jest szerokość felg a muszę zamówić nowe. Powiedzcie czy wejdą na taką felge 235/45/R17?

Kolejna sprawa odnośnie opon, to jakie wybrać aby były ciche, dobrze trzymały się drogi i w miarę wytrzymałe. Jeżdżę trasy Polska <-> Holandia, oraz po 60 km dziennie do pracy, wszystko autostradami. Podpowiedzcie co założyć, w co zainwestować ;)

Proszę o wyrozumiałość :wink:

Opublikowano
rozmiar opony będzie ok do tych felg? Zapomniałem dodać że opony chciałbym całoroczne. Z tego względu, że tutaj w Holandii nie jest wymagana jazda na letnich/zimowych i kiedy zjeżdżam do Polski na tydzień musiał bym zmieniać opony specjalnie.
  • Moderatorzy
Opublikowano

235/45 to fabryczny rozmiar opon i takie masz kupić.

Wszystkie z półki premium będą okej. Niestety Continentale szybko zajeździsz.

W świetnej cenie masz obecnie Pirelli i Goodyeary. Za komplet zapłacisz ok. 1500 zł. Michały będą droższe.

Bridgestony miałem i hałasują na koleinach, aczkolwiek przy innym modelu producenta indeks hałasu będzie niższy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Opony całoroczne to inna bajka, poczytaj trochę, tu raczej mało kto na takich jeździ. Jak miałbym takie kupić (choć tego nie zrobię, jak coś jest do wszystkiego to..) wybierałbym między:

Goodyear Vector 4Seasons G2 lub Michelin CrossClimate+.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Co jest do wszystkiego też może być spoko :P

Pierwszy raz postawiłem na całoroczne bo już mi się odechciało zmieniać na zimówki na jazdę po śniegu przez kilka dni w roku. A jak śmigasz tylko po atustradach (któe muszą być obowiązkowo w pierwszej kolejności odśnieżone) to tym bardziej bez sensu się w zimowe pakować przy holenderskim klimacie.

U mnie w pracy się w głowę koledzy pukali jak powiedziałem co zakładam, teraz po moich pozytywnych doświadczeniach połowa z nich planuje następne już całoroczne.

Po obejrzeniu wszystkiego co się da na YT i przeczytania kilku artykułów wrzuciłem Michelin Crossclimate - opony letnie z homologacją zimową, jak to piszą. 17 cali 225/45 - bardzo ciche, dobrze się trzymają, w deszczu bez problemu, nawet na kałużach aquaplaningu jeszcze nie doświadczyłem, a w śniegu w gorach też byłem kilka razy i sobie bez problemu poradziły.

• Moderatorzy
Opublikowano

Do 90% jażdy w mieście całoroczne będą idealne.

Całoroczne ogumienie montuje BMW w UK w wielu modelach w standardzie przy np. 17".