Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Witam jestem nowym użytkownikiem forum jak i swiezym posiadaczem bmw e39 z silnikiem 2.3i , chcialbym przywrocić kondycje silnika z przed kilkunastu lat z racji ze moja ma juz 23lata a poprzedni wlasciciel nie dbał jak powinien ,od czego zaczac zeby poprawic jego kondycje i lepiej pracował ,tak zebym mogl jezdzic bez obaw ze mi gdzieś stanie i nie pojedzie ,jakies rady? Pozdrawiam Edytowane przez Mateuszgie
Opublikowano
Witam jestem nowym użytkownikiem forum jak i swiezym posiadaczem bmw e39 z silnikiem 2.3i , chcialbym przywrocić kondycje silnika z przed kilkunastu lat z racji ze moja ma juz 23lata a poprzedni wlasciciel nie dbał jak powinien ,od czego zaczac zeby poprawic jego kondycje i lepiej pracował ,tak zebym mogl jezdzic bez obaw ze mi gdzieś stanie i nie pojedzie ,jakies rady? Pozdrawiam

Po pierwsze: regularny serwis i wymiana płynów i filtrów.

Po drugie: czy są jakieś problemy i błędy?

Opublikowano
Po zakupie wszystkie filtry wymienione ,olej również, przy niskich obrotach z pod auta wydobywała sie metaliczny dzwięk - wina katalizatora? Dla porównania mialem przyjemnosc slyszeć jak pracuje samochod znajomego (ten sam model i taki sam silnik) i dzwieki z pod silnika zupelnie sie roznią
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jedź do tłumikarza i niech obada wydech skoro to z niego dźwięk wydobywa się. Ten silnik ma pojemność 2.5l, popraw tytuł na zgodny z regulaminem (ma być oznaczenie modelu - 523i oraz opis problemu - metaliczny dźwięk, bez bmw, ponieważ to forum bmw, bez e39, ponieważ to dział e39, bez pomoc..).

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Witam jestem nowym użytkownikiem forum jak i swiezym posiadaczem bmw e39 z silnikiem 2.3i , chcialbym przywrocić kondycje silnika z przed kilkunastu lat z racji ze moja ma juz 23lata a poprzedni wlasciciel nie dbał jak powinien ,od czego zaczac zeby poprawic jego kondycje i lepiej pracował ,tak zebym mogl jezdzic bez obaw ze mi gdzieś stanie i nie pojedzie ,jakies rady? Pozdrawiam

Po pierwsze: regularny serwis i wymiana płynów i filtrów.

Po drugie: czy są jakieś problemy i błędy?

Znajomego bmw z tym samym motorem chodzi zupelnie imnaczej aż nie moglem wyjsc z podziwu jaka jest przepaść miedzy moją, a nic w niej nie modyfikował ,wiec zaczełem sie zastanawiac co w mojej moze być nie tak. Mógłbym wysłać komuś filmik jak pracuje silnik ,mysle ze osoba ktora sie zna i ma doświadczenie naprowadziłaby mnie na jakiś trop.Błedy zadne sie nie pokazują , na tą chwile mam do regneracji maglownice i też szukam rzetelnej firmy ktora to wykona - czy ktos poleci ?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Podeślij filmik, bo tak w ciemno to można tylko zgadywać, wstaw na youtube i daj linka albo coś. Może coś podpowiem bo też mam auto z tym silnikiem i pracuje elegancko.

Btw. skoro Twój kolega ma taki sam silnik, to mogłeś go posłuchać dobrze jak powinien pracować 6-cylindrowy zanim kupiłeś swoją beemke... Ale coż, piwko nalane trzeba wypic :D :)

Jaki Olej zalałeś i jaki był wcześniej ?

Opublikowano

Skąd dobiega dźwięk? Wchodziłes do kanału to sprawdzić? Masz dziury w wydechu? Katalizator? Wszystkie tłumiki?

Co do maglowolnicy to polecam kożuchów woj dolnośląskie

Opublikowano
Podeślij filmik, bo tak w ciemno to można tylko zgadywać, wstaw na youtube i daj linka albo coś. Może coś podpowiem bo też mam auto z tym silnikiem i pracuje elegancko.

Btw. skoro Twój kolega ma taki sam silnik, to mogłeś go posłuchać dobrze jak powinien pracować 6-cylindrowy zanim kupiłeś swoją beemke... Ale coż, piwko nalane trzeba wypic :D :)

Jaki Olej zalałeś i jaki był wcześniej ?

Własnie nagrałem i podsyłam linka - https://youtu.be/P8HR4mJl7ec

Wczesniej był lotos 10w40 teraz liqui moly 5w30

Opublikowano
Skąd dobiega dźwięk? Wchodziłes do kanału to sprawdzić? Masz dziury w wydechu? Katalizator? Wszystkie tłumiki?

Co do maglowolnicy to polecam kożuchów woj dolnośląskie

Wszystko całe zadnych dziur , mechanik powiedział ze problem lezy w katalizatorze - wyciac i wstawic strumienice?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Żadna strumienica, chyba, że nie przeszkadza Ci spadek mocy.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nowy kat, ten wydech jest odpowiednio wyliczony.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Te katy jak się wypala czy zużyją to wystarczy dać strzał z pięści i jak zagra to masz winowajce. Sprawdź to sobie

Jak mialem na podnośniku to wlasnie tak zrobilem i wszystko lata w katalizatorze , co myslicie o puszcze zamiast kata ?