Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam jak wiadomo prawie każde m54 bierze olej mniej lub wiecej moje m54b30 okolo 0.3 do 0.5l na 1000km ale dziwna sprawa tylko przy normalnej jeździe,a kiedy jeżdżę ostro czyli 180 w gore moge zrobic i 2000 km i nic nie pobiera.Jakieś pomysły bo to bardzo dziwne.
Opublikowano
hehe nie zwalniaj a na serio jaki olej lejesz może w tym leży przyczyna krótkie dystansy gęsty olej i łyknie na zimnym ewentualnie uszczelniacze zaworowe po nocce jak odpalasz dymka niebieskiego nie puści ?
Opublikowano
Olej 5w40 próbowałem różne marki na wszystkich to samo płókanka też zrobiona.Rano dymka nie puszcza a że to objaw od pierścieni to wiem tylko na zdrowy rozum przy piłowaniu powinien łykać a nie jak jadę max 130 bo to wtedy bierze.Aha długie trasy jazda delikatna bierze a piłowanie nie bierze.Zagadka?
Opublikowano
Cześć. Zagadka? Rozszerzalnosc materiału przy wysokich temperaturach silnika przy ciężkim bucie doszczelnia pierścienie. Dla pewności sprawdź jeszcze odme jak drożna szukaj dobrego silnikowca.
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Tak od razu remont i wymiana silnika !!!

Najpierw uszczelnić wszystkie wycieki przy silniku Odma wymiana

Czyszczenie odpływu oleju przy rurce bagnetu oleju

Płukanie oleju przy każdej wymianie

Olej maks co 10 tyś

Pełen syntetyk 10w 60 valvoline

Po tych wszystkich zabiegach spadło i mnie zużycie z 1l /1000 km do 2l na 10 tyś

Zrobione od tego czasu 80 tyś km

Silnik m54b30 przebieg 270 tyś

Zginęło 10 koni tylko ale tu chyba katalizatory podejrzewam

Tylko u mnie było odwrotnie trasa zużycie znikome miasto ostra jazda większe