Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim.

Jestem Łukasz i od niedawna posiadam swoje pierwsze BMW.

Jako że nie znalazłem konkretnego tematu w związku z moim samochodem pozwoliłem sobie założyć nowy.

A wiec krótko i na temat. Rozbiła mi się tylna szyba i muszę chcę ją w najbliższym czasie wymienić. Szybe kupiłem na OLX.

Chciałbym zapytać, czy jest dużo zabawy z wymianą tej klaposzyby? Miałem to już porozbierane i wszystko wygląda pięknie. Po odpinać kable, do nowej klapy przełożyć elementy układu elektroniki i wszystko pięknie ale... No właśne. I tu chciałbym prosić o pomoc. Czy muszę rozcinać gumowe osłony i ucinać kable żeby wyjąć klapę ponieważ na przeszkodzie stoją właśnie one. Przechodzą one przez ten element, który chciałbym wymienić i teoretycznie muszę to rozcinać. Dalej się nie zagłębiałem, czy są może jakieś wtyczki gdzieś w podsufitce albo na boczkach, żeby można było odpiąć i przeciągnąć przez nową klaposzybę. Wiem, że żyje z nadzieją, że są tam wtyczki i pójdzie łatwo ale obawiam się, że tak niestety nie jest. Proszę o pomoc jeżeli ktoś robił to już w tym modelu. Dzięki z góry i pozdrawiam.

Opublikowano
Co to za kryptoreklama :D

Żadna kryptoreklama ;) przecież tylko chciałem pomóc jeżeli ktoś potrzebuję części. Zaznaczam z góry że nie otrzymuję od osób trzecich środków finansowych ani żadnych innych dochodów :8) A wracając do klapy... Ktoś z Panów ogarnia coś w temacie tej przeklętej szyby?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wszystko w klapie jest na wtyczki a gumy z reguły można wyciągnąć.
3A0jS9b.png
Opublikowano
Wszystko w klapie jest na wtyczki a gumy z reguły można wyciągnąć.

To super. Dziękuję za pomoc. Mam nadzieję że będzie tak jak mówisz i wystarczy to wszystko poodpinać i założyć nową szybę. Jak będę wymieniał to porobię zdjęcia i wrzucę do tematu żeby na przyszłość się przydało. Pozdrawiam. Jak ktoś ma jeszcze jakieś info to proszę pisać. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam ponownie. Wiem, trochę trwało zanim założyłem szybe ale nie mogłem prowadzić pojazdów i dlatego tak to wygląda. Wiem także że,obiecałem pełny reportaż z wymiany szyby ale nie mam żadnych zdjęć ponieważ nie zdążyłem zrobić:) Szczerze to nawet nie było czego robić bo jest to na prawdę przyjemna praca pomimo moich obaw. Każdy, który będzie chciał wymienić tą szybę nie będzie się już musiał martwić a więc opisuje teraz jak to mniej więcej wygląda.

Otwieramy naszą szybę,wyciągamy gumowe zaślepki(najlepiej płaskim dużym śrubokrętem) pod nimi znajdują się:jedna nakrętka(10 chyba) a po lewej i prawej stronie jakieś zatrzaski, nie pamiętam dokładnie ale idzie łatwo. Jeżeli się z tym uporamy to właśnie poluzowaliśmy spojler. Następnie trzeba go trochę rozruszać i sam wypadnie z mocowań. Kolejnym krokiem(najlepiej zrobić to we dwóch) jest otwarcie modułu pod spojlerem. Jedna osoba trzyma spojler, żeby nie porysował dachu a druga odkręca śrubki z modułu antenowego. Kiedy mamy już odkręcone odczepiamy wtyczkę co idzie do spojlera i wężyk od spryskiwacza. Tym sposobem macie spojler w rękach. Potem już wszystko idzie automatycznie. Odczepiamy wszystkie kable z modułu(możecie go wykręcić jeżeli chcecie) i te kable przeciągamy przez otwory w klapie po wcześniejszym poluzowaniu gum. Jeżeli nie zrobiliście tego wcześniej to nic się nie stanie. W tym momencie klapa jest wolna od wszelkiego okablowania. Potem już tylko fun z pracy przy autku.

Podsumowując, jest to naprawdę fajna robota i we dwójkę uporaliśmy się z kolegą w 30 min na spokojnie wliczając w to czas kumpla, który chciał wpierw dojść, jak wyjąć te kable i szukał ich wpierw w bagażniku:) Mam nadzieję, że rozwiałem wszystkie wątpliwości i wymiana klapy nie będzie już budziła obaw. Pozdrawiam wszystkich.