Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Jestem nowy na forum wiec chciałbym się przywitać :) trochę szukałem, ale nie bardzo mogłem znaleźć konkretną odpowiedź na moje pytanie więc założyłem nowy post. Sprawa wygląda następująco. Podczas rozpedzania miałem problem ze spadkiem lub wzrostem obrotów i ogólnie duże spalanie. Podejrzewałem przepływomierz i pojechałem z tym do mechanika, sprawdził komputerem i też stwierdził że to przepływka bo na wolnych obrotach dawka powietrza skakala i nie była taka jaką komputer wymagał, A przy dodaniu gazu była aż za duża, stąd przeładowanie. Podjąłem decyzję o kupnie nowego bosha z intercarsu (cena ok. 650zl). Kod mojej przepływki z bmw Store to 13 62 7 788 744. A moje pytanie czy pomysł z kupnem nowego bosha jest odpowiedni, czy to będzie spełniało swoje zadanie i nie będę miał problemów z mocą itp. Co o tym wszystkim sądzicie? Czy wystarczy stara zastąpić nową i wszystko będzie ok? Pytam ponieważ gdzieś znalazłem opinię że w e46 trzeba było jechać do ASO na strojenie sterownika, mam nadzieję że mnie to nie będzie dotyczyć? Moje bmw to e92 330d 231km 2006r. Oznaczenie M57N2. Z góry dziękuję za pomoc:)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Różnie to bywa z zamiennikami. Po wymianie trzeba skasować adaptację w sterowniku.
3A0jS9b.png
Opublikowano
Komputer żadnego błędu nie wyświetlil i na desce rozdzielczej również spokój. Mimo wszystko będę musiał kasować ta adaptacje? Może to wykonać w razie czego mechanik komputerem czy trzeba będzie jechać do ASO? Dodam że wymiany przepływki chcę podjąć się sam, wiem że dostęp do śruby z dołu przepływki jest dość trudny, ale ostatnio wymieniłem zarniki w xenonach i po zdjęciu nadkola jest do niej jakiś dostęp.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wymiana jest prosta a co do adaptacji to ASO nie jest konieczne.
3A0jS9b.png
Opublikowano
Pytanie jeszcze co do adaptacji bo teraz o tym czytam. Jak mam rozumieć tą adaptację? Chodzi o wgranie nowego softu, czy może usunięcie z pamieci komputera wymiany przepływki? Jak to rozumiec?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

dokładnie to usunięcie zapamiętanych wartości starej przepływki

btw nie kupuj zamienników, już lepiej sprawną używkę Boscha

Opublikowano
Przepływka kupiona w intercarsie (600zl) Bosh, załozyłem, mechanik skasował wszystkie możliwe wartości. przejechalem okolo 40km i spadki obrotow i czasowe przeladowanie ustalo. Po kasowaniu wartosci samochod stal okolo 10min na biegu jalowym, pozniej na 4 biegu 60km/h i gaz w podloge, normalnie ekonomizer dochodzi do 20, moc normalnie ma tak jak miala, a nawet bym powiedzial ze stala sie żywsza i ciagnie od dolu. Mam nadzieje ze tak zostanie i ostateczna opinie napisze jak zrobie wiecej km. Dziekuje za wszystkie porady :)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Od przejechania 300km problemy zaczęły stopniowo wracać, A teraz po 450km jest tak jakbym nic nie zrobił i jeździł na starej przepływce. Jakieś pomysły?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

na poczatek odłącz górny wężyk od elektrozaworu sterującego EGR i zaślep go np. śrubką i pojeźdź trochę i zobacz czy będzie poprawa

po odłączeniu wywali Ci na pewno błąd w ECU ale się nie przejmuj, później skasujesz

Opublikowano
ok, postaram sie to zrobic w najblizszym czasie choc nie wiem czy to bedzie ten tydzien bo prawdopdobnie bede musial wyjechac, ale oczywiscie bede pisal co i jak. a moglbys mi podac dokladniejszy opis ktory wezyk mam zaslepic? i jakich objaw mam sie spodziewac po jego zaslepieniu?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam. Dzisiaj zamontowałem wyczyszczony egr, przepustnice i chłodniczkę. Przejechałem parę km i nie odczułem znaczącej poprawy. Jutro jade w trase 280km to przycisne ją trochę. Doszedl nowy objaw. Jak samochód postoi cała noc, rano jak chce jechać to przez ok pierwsze 3km gdzy silnik jest zimny, a rozpędzam się delikatnie to silnik troche poszarpuje i skaczą obroty, jak juz się trochę nagrzeje to szarpanie ustaję. Co sądzicie czy przyczyną tego wszystkiego może być czujnik położenia wałka rozrządu, ten nad chłodnizczką egr?Zapomniałem dodać że przy stałej prędkości 70-75km/h czyś takie pulsacje jakbym bawił się gazem. W jak jade szybciej albo wolniej nie ma takich objawów.

https://ifotos.pl/zobacz/611920759_qsrqwnp.jpg

https://ifotos.pl/zobacz/613710116_qsrqwnw.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Potrzebne jest live data z btool albo inpa. Korekcje wtryskiwaczy, aktualne/oczekiwane.
3A0jS9b.png
Opublikowano
Jeżeli jest to wina wtryskiwaczy to niestety narazie nie mam możliwości się tym zająć bo nie mogę narazie uziemić samochodu. Ta sprawa będzie musiała poczekać do wakacji.