Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Mam pewien problem. Otóż moja e90 163km dwa miesiące temu przeszła zabieg regeneracji turbo a przy okazji wycięcie dpf, egr oraz zaslepienie klapek. Wszystko u lokalnych mechaników którym na odległość znajomy poprawia mapy. Ponadto przed całym zabiegiem miałem wgrany wirus na okolo 200km w Tc performance. Po wymianie turbiny chcąc znowu dołożyć mocy, tuner musiał znaleźć oryginalna mapę i dopiero na niej nanieść zmiany dotyczące mocy poprzedzając to wykasowaniem dpf i egr. Niestety problem pojawił się później gdyż auto mimo że jechalo normalnie, to strasznie dymilo. Na czarno przy redukcji i dodawaniu gazu i na biało raz na jakiś czas gdy dodawalem gazu na biegu jałowym. Czarny dym ograniczony został mechanicznym zaslepieniem egr (poawil sie blad 4501) Został dym biały. Panowie poradzili sobie z tym wymieniając odme, filtr powietrza oraz zaslepiajac i wykodowujac z komputera bodajże czujnik ciśnienia spalin, czy tez jak mowili czujnik różnicowy (z tego co dobrze zrozumiałem) znajdujący się gdzieś mniej więcej pod przepływomierzem. Po tych operacjach auto nie dymi ale bardzo słabo przyspiesza, mniej więcej od @2200. Wcześniej jechało od @1800 ponadto dodam, iż ekonomizer na 4 biegu przy 60na godzinę dochodzi do 15l i rusza dalej dopiero gdy auto przdkroczy te @2200. Live data pokazywało air mass dwukrotnie wyższe niż być powinno lecz po wyjęciu zaślepki od egr parametry wróciły do normy. Ekonomizer natomiast nadal staje na 15l. Czy ma ktoś może pomysł co może być nie tak?

pozdrawiam

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Tak, mapa spitolona. Wgraj oryginał i sprawdz czy jest ok.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak nie masz DPF to nie potrzebny Ci czujnik ciśnienia spalin.
3A0jS9b.png