Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

zastanawiam się nad montażem felg 18 cali do E60 ze standardowym zawieszeniem.

Nie wiem jak to będzie wyglądać. Miałem doświadczenie z e36\e46\e92 i po założeniu 18 cali musiałem automatycznie obniżyć zawieszenie bo auto wyglądało jak monster truck. Pytanie czy z e60 nie bedzie to samo? jeśli tam to wolę zostać przy 17 cali :D

Prośba o info jeśli ktoś to przerabiał.

Opublikowano

Ja mam seryjny standardowy zawias na ori r18 i wygląda normalnie.

Jeśli założysz opony w rozmiarze w jakim przewiduje producent to powinno być ok.

• Moderatorzy
Opublikowano

A co ma felga do wysokości pojazdu? Wielkość całego koła zostaje ta sama. Nie ubywa/przybywa ci przestrzeni między oponą a nadkolem. Zwiększasz felgę zmniejszasz profil, a obwód zostaje.

JEŚLI stosujesz zalecane ogumienie producenta, a nie nagle naleśnik sam sobie wkładasz.

W ogóle 18 w e60 to wyglądają jak 16-17 w serii 3, 5 seria to kawał budy. 19 to taki kompromis wygląd/komfort. To nie honda civic :)

Opublikowano

@bleumannis

Mam fabryczny m-pakiet -u mnie siedzą 19,dla porównania pierwsze zdjęcie z dystansami.Kiepsko to wyglądało

za duże założyłem i obcierało na naszych kochanych drogach ,a dwa duża dziura na zawiasie.Lepiej wyglądała fura bez dystansu,felga 8,5 ET15.

https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/JJpfAb9DrH5U0xVglwc7YPuS4I8ezH

Druga fotka bagażnik troszkę dociążony jak przywiozłem akcesoria na działkę.Myśłę ze było ponad 100kg.

Wg mnie na 19" Et 15 wygląda dobrze. Guma 245/35 i normalnie da się jeżdzić .Czasami coś potrzebuję przewieżć,.Dla samego wygłądu kosztem użytkowania ,myślę że warto,zależy co kto lubi/ :D Masz porównanie bez dystansu ale z obciazeniem.

https://www.fotosik.pl/zdjecie/usun/uMlPnqkN4ZInbq4873LDDNlnX3Qr8c

Myśłę że dla tego auta 19" to w sam raz.Gwint czy obniżenie to pewnie inny temat,dasz naleśnik na felgę będzie dziura,duża felga mniej komfortu.Sam musisz wybrać.

Opublikowano
dasz naleśnik na felgę będzie dziura,duża felga mniej komfortu.Sam musisz wybrać.

już nie przesadzajmy, mamy naprawdę dobre drogi...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Panowie mam dylemat. Mam w e60 525d 177km 2005r (jeśli ma to znaczenie) felgi 7j 16" 20et i opony 225/55r16, jak wsadze rękę nad kołem to między bokiem opony a amortyzatorem mieści się palec i troszkę luzu jest. Kupiłem felgi 18" 8j et20 opona jest zalecana 245/40r18. Ale czy ta opona nie będzie obcierać o amortyzator :? Czy w każdej jest tak blisko amora? Boję się, że jak założe koła to będzie tarło a muszę kupić jakieś opony w końcu :mad2:
  • Moderatorzy
Opublikowano
Felga 8x18 ET 20 to katalogowa wartość przewidziana przez producenta, nic nie będzie wadzić. Opona 245/40 przód.