Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

cześć,

f20 2013r benzyna 1.6 136 koni automat spalanie przy spokojnej jeździe 12.5 litra.

moim zdaniem zbyt wysokie co może być przyczyna i co ma wpływ na takie wysokie spalanie ?

Opublikowano
U mnie f30 z tym silnikiem 1.6 136 KM w manualu paliło w cyklu mieszanym 7,5-8l/100 km, po chipie na 180 KM średnio o 0,5l więcej. 12,5 litra to zdecydowanie za dużo, chyba, że jeździsz tylko po mieście. Podłącz pod komputer, może któryś z czujników jest do wymiany.
Opublikowano
Coś musi być nie tak , bo w moim średnio 7,5 , wiadomo że mogą być różnice ( korki, trasa czy miasto ), ale 12,5 to zdecydowanie za dużo .
Opublikowano
U mnie f30 z tym silnikiem 1.6 136 KM w manualu paliło w cyklu mieszanym 7,5-8l/100 km, po chipie na 180 KM średnio o 0,5l więcej. 12,5 litra to zdecydowanie za dużo, chyba, że jeździsz tylko po mieście. Podłącz pod komputer, może któryś z czujników jest do wymiany.
o jakich czujnikach mówisz? we wtorek daje do

mechanika..

Opublikowano
Z takich podstawowych, które przychodzą mi do głowy i są odpowiedzialne za wyższe spalanie są m.in. sonda lambda, przepływomierz, czujnik temperatury płynu chłodniczego. Możesz też sprawdzić czy ktoreś koło Ci nie blokuke. Napisz co wyjdzie po diagnozie.
Opublikowano

Cos udalo Ci sie ustalic, mojej zony plai ok w miescie-Wrocław, trasa Wroclaw-Kolobrzeg-Wrocław, 3 osoby dziecko, 6,3L,

Kurzce jak wam sie udaje te 8-9 l w miescie :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dlatego ja nie wierzę w niskie spalanie w małych benzynkach. Moje F10 3.0 turbo benzyna 306KM paliło na autostradzie 10l (do 160 na tempomacie; powyżej tej prędkości 10.5), srednio na trasie 8-10l i to wcale nie emerycko, co uważam za rewelacyjny wynik w stosunku do komfortu, mocy i możliwości auta. Rekord spalania to 6.6l na trasie 80km ale nie wytrzymalem dłużej tej jazdy.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
damianlukas raczej wątpliwy temat. Padnięta cewka to raczej by nie palił na jeden cylinder to byś odczuł. Obawiam się że problemem u Ciebie mogą być lejące wtryski, wtryskiwacz.

ale lejący wyrysk komputer by pokazał ze jest wadliwy ? a komputer nie pokazuje żadnego bledu wtrysków

Opublikowano
damianlukas to znaczy bieżące parametry silnika, live data - czyli dane w czasie rzeczywistym (podczas jazdy).

czyli trzeba się podpiąć pod komputer i przejechać z podpiętym kompem i co wtedy pokaże ?

Opublikowano
ogólnie po wymianie cewki niby wszystko ok chodź czuć czasem jak obroty się minimalnie zwiększają i z rur bardzo czuć spaliny i leci często dym jak minimalnie zwiększają się obroty, pytanie czy cewka poprstu pada czy ma jakiś stopień nie wiem jak to nazwać wypalenia ?
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Jak by cewka padała to by było czuć w mocy szarpanie wypadanie zapłonów ewentualnie świeca jakaś pada no i przepływomierz powietrza trzeba sprawdzić błędu nie pokarze a może fiksować