Skocz do zawartości

M52TUB20 przysiadanie obrotów po dodaniu gazu (video)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam problem polegający na tym, że po dodaniu gazu silnik najpierw przysiada na obrotach, a dopiero zaczyna się rozkręcać co pokazane jest na filmiku
Problem nasila się, gdy silnik jest już dobrze rozgrzany (wtedy też często czuć jest, że silnikiem jakby trochę trzęsło na lpg i na pb). Najgorzej jest na lpg (to pokazuje filmik), na benzynie też delikatnie przysiada dopiero zaczyna iść w górę. Czasami po wciśnięciu sprzęgła zdarza mu się zgasnąć. Zarówno na benzynie jak i na gazie po odpuszczeniu gazu obroty potrafią przyfalować i dopiero po chwili normują się w okolicy 730 obr/min. Podejrzewam lewe powietrze (prawdopodobnie odma lub jakiś przewód) lub przepływomierz. Wstępne oględziny przewodów odmy od góry i dołu silnika nie wykazują niczego podejrzanego (pryskanie plakiem/gazem w różne miejsca dolotu również nie daje żadnych rezultatów). Dane z przepływomierza na rozgrzanym silniku pokazują pobór powietrza na poziomie ok 8,5 kg/h, co wydaje mi się wartością nieco przymałą.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Mało, tak jak piszesz, przepływomierz oryginał?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Przepływka ori, raczej nigdy nie wymieniana, jedynie czyszczona, tak samo jak zawór biegu jałowego i przepustnica. Chyba bez sprawdzenia odmy się nie obejdzie :(
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
Odma szczelna, wsadziłem 2 inne komplety świec. Dalej to samo, objaw nasila się wraz z rozgrzewaniem się silnika. Nie mam już pojęcie co mu może dolegać, na benzynie niby jest wszystko ok, jedynie czasami ma trochę za niskie obroty (np. po zgaszeniu klimy). Byłem u gazownika to powiedział, że nie ma się za bardzo do czego przyczepić i powiedział, żeby sprawdzić ewentualnie cewki, fajki itp. Fajkę jedną miałem złamaną to wymieniłem na boscha, reszta jest cała nie rozerwana itp. Wie ktoś jak można sprawdzić cewki lub ma jakieś inne pomysły co może być problemem?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Błędów nie ma? Jak wyglądają korekty paliwowe na pb i lpg? Szczelność dolotu sprawdź dymem.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Błędy są, przez dłuższy czas ich nie było, ale w poniedziałek byłem u gazownika i podobno minimalnie podniósł ilość paliwa, po tym zabiegu auto zaczęło gorzej przyspieszać jest mocno mułowate. Stąd pewnie te błędy. Przechodząc do rzeczy dolot sprawdzałem psikając gazem w różne miejsca dolotu :duh: i nic kompletnie nie reagował. Po odkręceniu korka wlewu oleju silnik przysiada trochę na obrotach i widać, że zaczyna pracować nierówno. Dołączam zdjęcia z korektami itp. Te wysokie chwilowe korekty to zaraz po odpaleniu, po chwili natomiast zaczęły oscylować wokół zera (trochę dodatnie, trochę ujemne) dla pg i lpg. Wydaje mi się, że coś może być z przepływomierzem i pokazuje zbyt małe wartości. Sondy lambda sprawdzałem i przynajmniej te przez działają dobrze. Te za chyba też, ale tu już nie mam 100% pewności.

[/img]

[/img]

[/img]

[/img]

[/img]

[/img]

628f9629b9625969med.png' alt='628f9629b9

Zrobiłem jeszcze próbę z wypiętym przepływomierzem, przysiadanie na obrotach praktycznie wtedy znika, jedynie po odpuszczeniu gazu trochę go faluje, a po chwili równo trzyma obroty.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Niska jest masa powietrza po rozgrzaniu na wolnych obrotach, wychodzi ok 7,5 kg/h a powinno być w okolicy 10. Te wskazania są na lpg? Błędy i te zwiększone korekty sugerują lewe powietrze, lub źle wystrojoną instalację.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano

Ogólnie jak sprawdzałem inpą przy temp cieczy ok 30 stopni to silnik brał ok. 12kg/h. Potem zaczyna spadać do jakiś 7,5-8 kg/h wraz z rozgrzewaniem się silnika. Screeny są trochę pomieszane, część jest na pb, część dla lpg. Ogólnie wskazania są podobne jeśli chodzi o korekty itp. 1.6% na plusie to chyba nie dużo a chwilowe ogólnie wahają się od -4 do +4% na postoju na rozgrzanym. Dolot był sprawdzany niemal cały rozbierany. Odma i wszystkie rury dolotu są całe tak więc wydaje mi się, że lewego powietrza raczej nie łapie. Spróbuję podmienić przepływomierz na inny i zobaczyć, czy coś się zmieni.

Edit: Na innym przepływomierzu też to samo. Na dniach pojadę do innego gazownika i zobaczymy co powie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Żeby mieć pewność, że to lpg to odłącz cewkę przy zbiorniku lpg, wypal resztę gazu aż kilka razy przełączy na pb, skasuj adaptacje i zrób 100 km na pb, jak objawów nie będzie to wiadomo, że to lpg.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Problem po części rozwiązany. Okazało się, że problem przysiadania obrotów był spowodowany tym, że filtr gazu w fazie lotnej był nad kolektorem wydechowym przez co gaz dochodzący do wtryskiwaczy miał temperaturę 80 stopni lub więcej. Po przeniesieniu go w chłodniejsze miejsce jest znacznie lepiej a po regulacji auto wreszcie zbiera się tak jak na benzynie. Natomiast pozostał jeszcze taki problem, że gdy włączona jest klimatyzacja, silnik potrafi po wysprzęgleniu lub dodaniu gazu na biegu jałowym przyfalować od 500 do 1000 obrót (raz lub czasami kilka). Gazownik polecił sprawdzić disę. Ogólnie sprawdzałem ją kilka dni temu i sama membrana wydaje się być szczelna, klapka natomiast też nie sprawiała wrażenia obluzowanej, natomiast mam wrażenie, że czasami ją słychać po dodaniu gazu przy obrotach w przedziale 2000-3000 obr/min. Powyżej nie sprawdzałem. Pytanie czy disa może przyczyniać się do falowania obrotów? (na benzynie też czasami go przyfaluje na klimie natomiast jest to ono minimalne) Czy można ją w jakiś sposób ewentualnie próbować reanimować, czy raczej wymiana na nową?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Może być powodem, są zestawy naprawcze, ewentualnie nowa febi jest w rozsądnej cenie.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL