Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam, w moim bmw(n47 143km 2008r) zaświeciła się kontrolka niskiego ciśnienia oleju. Zdiagnozowano zatakany smok, po naprawie ciśnienie oleju według mechanika wciąż jest za małe. Po zapaleniu na biegu jałowym ciśnienie wynosi 1.2 bar, później gdy się rozgrzeje spada do poziomu około 0.5 bar, podczas gazowania dochodzi do 2.5 bar. Olej to castrol edge 5w30 wymieniany 5 tysięcy kilometrów temu. Moje pytanie brzmi czy to normalne ciśnienie oleju czy trzeba zacząć się martwic? Czy ktoś wie jakie powinno być ciśnienie w tym silniku? Samochod ma przejechane 250 tysięcy kilometrów.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ciśnienie jest za małe, prawdopodobnie kanały olejowe są już czymś zatkane. Za długo ten silnik już raczej nie pochodzi.
3A0jS9b.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Po rozgrzaniu na jałowych obrotach min 1,3, na wysokich obrotach między 4 a 6.
3A0jS9b.png
Opublikowano

Znalazłem specyfikacje silnika n47 niestety w języku angielskim i jest napisane ze maksymalne cisnie to 3.7 bar. „The pressure limiting valve protects against excessively high oil pressure, e.g. when starting the engine with the oil cold. It protects the oil pump, oil pump drive, oil filter and oil cooler.

The pressure limiting valve is located on the pressure side between the oil pump and oil

filter. It is fitted as close as possible downstream of the oil pump -in the N47 engine, in the oil pump housing itself.

The opening or cutoff pressure in the N47 engine is 3.7 bar.”

„Ciśnienie otwarcia lub zamknięcia wynosi 3.7 bar” wiec od 4 do 6 wydaje mi się stanowczo za dużo. Ktoś potrafi się do tego odnieść ?