Skocz do zawartości

Geometria, zbieżność, odbijanie kierownicy

davidpl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich :)

Mam pytanie jak u was w f10 zachowuje się samochód przy jeździe na wprost- czy możecie puścić kierownice i jedzie jak po szynie kilka km, czy wykonujecie jakieś niewielkie korekcje co kilkadziesiąt/kilkaset metrów? Po skręcie kierownica odbija zawsze do neutrum czy np zostaje wychylona o około 10 stopni? Czy ustawienie geometrii w f10 jest problematyczne?

Ja się podzielę. Chłodnicę mam wymienioną :wink:

Nie widziałem jeszcze auta, które utrzyma tor przez kilka kilometrów bez dotykania kierownicy wyłączając z tego Skodę z asystentem pasa ruchu :wink: . Korekcji dokonujesz zawsze nawet jeśli o tym nie myślisz. W mojej F10 nie odczuwam problemu z utrzymaniem toru jazdy czy powrotem do jazdy na wprost po skręcie. Jedyne, co mi dokucza to trochę zbyt ciężko "chodząca" kierownica.

W naszych autach trzeba od czasu do czasu przesmarować kolumnę kierowniczą. Jest gdzieś o tym temat i procedura na newtis.info. Poszukaj.

Może to tylko to powoduje u Ciebie problemy.

Geometrię robiłem w firmie, która zajmuje się tylko tym. Nie było żadnych problemów. Auto po ustawianiu prowadzi się dobrze, opony zdzierają się równo. Chyba nie jest to aż taka filozofia jak niektórzy to tutaj opisują.

• Zasłużeni forumowicze
F10 maja tendencje do sciagania w prawo. Przechodzilem przez to. Teraz jest duzo lepiej niz jakis czas temu. Ale nie ma opcji by jechala jak po szynach pare km. Jezeli chodzi o wspomaganie to poki co nie ma problemu. Na sport ciezko na comfort lekko. Nie tak lekko jak w audi na szczęście. F10 sa tez dosc podatne na pochylenie jezdni. Jak jest w lewo pochylona to ciagnie do lewej, jak w prawo to do prawej.

🙃🙃

• Zasłużeni forumowicze

Sprawdze po robocie. Nie zwracalem uwagi.

Ruch jest minimalny, tyle co przekladnia moze zanim nie napotka oporu kol. Luzu nie ma wcale.

🙃🙃

• Zasłużeni forumowicze
Zadnego stukania, kierownica na zgaszonym porusza sie ciezko raptem kilka stopni i sprezynuje wracajac na pozycje zero. Przy skreconych kolach musi odbijac oczywiscie w ruchu jak stoisz to normalne ze nie odbija. Jedz gdzies na sprawdzenie drazkow wachaczy lozysk amorow, moze cos masz walniete. Tylko do kogos ogarnietego z bmw a nie staszka z łomem bo tak to luzow nie znajdzie. Napisz skad jestes

🙃🙃