Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mój ojciec od około 8 miesięcy użytkuje bmw 525i z 2003 roku z silnikiem M54B25 z lpg Prinsa, i od jakiegoś miesiąca pojawił się problem: zaraz po odpaleniu rano (odpala na benzynie) auto praktycznie od razu gaśnie. Ojciec aby je odpalić trzyma nogę na gazie przez 5-10 sekund poczym odpuszcza, auto chodzi nierówno przez 30-40 sekund i przełącza się z automatu na gaz i momentalnie zaczyna chodzić równiutko. Jak już odpali i przełączymy ręcznie na benzynę auto chodzi równiutko. Co dziwne nie ma żadnych innych objawów w trakcie jazdy i po rozgrzaniu auta, chodzi płynnie i odpala bezproblemowo. Problem odpalania jest tylko na zimnym silniku. Błędy jakie odczytałem w INPIE to standard czyli 227 i 228 lambda control tolerance - czyli z tego co czytałem to problem z mieszanką powietrzno paliwową i wiele możliwych przyczyn.

Czy ktoś się zetknął z podobnym problemem dotyczącym tylko odpalania auta, możecie koledzy coś podpowiedzieć? Dodam, że wszystkie świece były wymienione 3 miesiące temu oraz 3 cewki na nowe zamienniki bodajże Delphi (bo pokazywało że tylko 3 mają błąd burning cylinder) - ale po kilku testach wydają mi się dobre na tę chwilę.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja to bym zajrzał do pompy paliwa :roll: pewnie jeździ na mocnej rezerwie? Coś takiego jak filtr paliwa wymieniał kiedyś? Błędy 227, 228 z reguły są skutkiem lewego powietrza, ale też umierającej pompy paliwa.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Ok, dzięki za odpowiedź, ojciec tylko na gazie pomyka :-) a czy jest jakiś prosty sposób na sprawdzenie tej pompy-może gdzieś w inpie, bo nie chciałbym wymieniać jej niepotrzebnie, ojciec przerabiał już podobne tematy w citroenie C5 aż w końcu go sprzedał bo miał już dosyć takich małych awarii.
Opublikowano
ojciec tylko na gazie pomyka

Jak jeździ na gazie, to ile ma paliwa w zbiorniku? Tego płynnego - benzyny, nie LPG

Opublikowano
Powiedział, że zawsze ma około połowę zbiornika i nigdy na rezerwie nie jeździł, filtr paliwa podobno wymieniał poprzedni właściciel jakieś 30tys. km temu.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pompę sprawdź na krótko czy działa.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Pompa w sumie działa bo jak przełączy z gazu na benzynę to auto jeździ ładnie (tylko przy odpalaniu zimnego się 'jąka'), mam wątpliwości czy poprzedni właściciel wymieniał filtr paliwa, podobno jest on z regulatorem ciśnienie - może tu tkwi szkopuł.