Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym kupić kabel do bmw e46 330i 150km z 1998r.

I nagle zobaczyłem że jest coś takiego jak inpa, obd a ja chciałbym tylko odczytać ewentualne błędy no i może coś zaprogramować/zmienić więc pytanie brzmi czy kabel jest zawsze taki sam? Mam kabel, podłączam nim sie do lapka odpalam program i gotowe?

Widziałem dużo linków na forum ale prawie każdy nieaktywny. Skąd taki kabel kupić?

Opublikowano

Od siebie mogę polecić tą stronę:

https://ibmw.info/

Kupiłem w zeszłym roku i używam. Wszystko śmiga.

Możesz u nich kupić kabel, przejściówkę (jak masz okrągłe wejście), dają też możliwość pobrania oprogramowania (INPA spolszczona) oraz instrukcje instalacji. :D

Opublikowano
Inpa to program którym się łącze z autem a obd to kabel? Chciałbym poznać te zagadnienia/definicje wszystkie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Inpa to program, kabel to interfejs a obd to złącze diagnostyczne, w Twoim przypadku obd I, okrągłe pod maską (obsługuje wszystkie moduły) i obd II, klasyczne, w kabinie (obsługuje silnik i skrzynię automatyczną).

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
No ja mam w kabinie, pod nogami kierowcy. Nie wiedziałem że pod maską też mam. Czyli jaka inpe polecacie? ;) Na jakiej wam najlepiej? ;)
Opublikowano
Ja ci moge polecic jesli za duzo nie masz pojecia to bmw scaner v1.4 tylko jeszcze przejsciowke musisz kupic .Bo jest prosty i czytelny .A zrobisz nim praktycznie wszystko razem z kodowaniem i innymi cudami.Po prostu impa moze okazac sie za trudna dla ciebie.Trzeba miec wiedze jesli chodzi o impe i jej dodatki wiem bo caly czas jej sie ucze.Ale kazdy robi jak uwaza .Pozdrawiam
Bylo N42B20 rozum wrocil jest M54 /cisza i spokoj
Opublikowano
Od siebie mogę polecić tą stronę:

https://ibmw.info/

Kupiłem w zeszłym roku i używam. Wszystko śmiga.

Możesz u nich kupić kabel, przejściówkę (jak masz okrągłe wejście), dają też możliwość pobrania oprogramowania (INPA spolszczona) oraz instrukcje instalacji. :D

Duże te spolszczenie? Da się odnaleźć?

Ja ci moge polecic jesli za duzo nie masz pojecia to bmw scaner v1.4 tylko jeszcze przejsciowke musisz kupic .Bo jest prosty i czytelny .A zrobisz nim praktycznie wszystko razem z kodowaniem i innymi cudami.Po prostu impa moze okazac sie za trudna dla ciebie.Trzeba miec wiedze jesli chodzi o impe i jej dodatki wiem bo caly czas jej sie ucze.Ale kazdy robi jak uwaza .Pozdrawiam

A tym programem odczytam błędy z silnika?np. Czujniki itp? Po polsku jest?

Polska wersja nie konieczna ale dużo wygodniejsza.

Opublikowano
Zrobisz/ kodowania /zmiany /odczytasz wszystko/zmienisz vin/zakodujesz pompe/mozesz wlaczyc wylaczy funkcje /Praktycznie wszystko co chcesz .Ja uzywalem go 5 lat i nic nigdy nie musialem szukac wszystko jest czytelne i po polsku.Jak dla mnie do e46 idealny.Musisz tylko pamietac ze auta po 2004 r. juz nie zrobisz nic .
Opublikowano

E38 : BMW Serii 7 : 1994-2001r.

E39 : BMW Serii 5 : 1995-2004r.

E46 : BMW Serii 3 : 1999-2006r.

E53 : BMW SUV X5 : 2000-2006r.

E83 : BMW SUV X3 : 2003-2010r.

E85 : BMW Roadster Z4 : 2002-2008r. Z tymi autami wspolpracuje wbij sobie Pa soft 1.4 i poczytaj .Tez tak zrob i impa i innymi programami sam zdecydujesz .

Opublikowano
Wybor nalezy do ciebie ale najpierw zobacz co sie z czym je bo chyba za bardzo nie jestes zorientowany w temacie .Poczytaj.popytaj.sprawdz.zobacz.Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Bmw scanner po polsku?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Tak Bmw Scaner to Pa Soft 1.4 jest jezyk polski do wyboru nie wiem jak chinczyk ale pewnie tak samo .Mam ori i mam jezyk polski.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Do bmw scanner jest osobny. Inpa, ista, dis, ncs, winkfp to jeden interfejs.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Szukałem i nie mogę nigdzie się dowiedzieć bo wszędzie jest napisane ze scanner 1.4 jest od 1999 (e46) a ja mam auto z 1998 ;/ ktoś używał go może w starszym aucie tak jak ja bym chciał?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wg mnie to zaokrąglenie producenta, te auta niczym się nie różnią.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Wszystko bedzie dzialac tylo musisz przejsciowke kupic z obd na okragla.Tylko pamietaj ze zawsze zanim cos przekodujesz zrob sobie zdjecie co jest zaznaczone zebys pozniej wiedzial co jak bylo ustawione jak za bardzo poszalejesz mowie o pa sofcie bmw scaner.Bo mozesz duzo nim zrobic tylko trzeba myslec.Sprawdzalem dzisiaj i chinczyki maja tylko angielski .Ja akurat mam plus bo zanim sciagne ori. soft ze strony producenta pyta mnie jaki jezyk.Niestety soft nie chodzi na chinczyku bo trzeba miec kod interfejsu pozatym na chinolu nie ma wszystkich funkcij jak w ori. ale i tak moze duzo i jest naprawde prosty.Nie zebym zachecal ale mecze sie troche inpa przy e92 duzo czynnosci zanim sie cos przekoduje i trzeba uwazac zeby babola nie zrobic.Ale znowu wyszlo mnie taniej niz jak bym mial v2 ori. kupic a chinol v2 jest strasznie ubogi.Wiec ucze sie i poznaje impe bo ista d gdzies mnie zniecheca.
Opublikowano
Ja akurat mam plus bo zanim sciagne ori. soft ze strony producenta pyta mnie jaki jezyk

A możesz podać jakieś namiary skąd to pobrać i jaki interfejs kupić, żeby oprogramowanie z językiem polskim współpracowało?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
na chinolu nie ma wszystkich funkcij jak w ori.

Jakie funkcje masz na myśli?

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Opublikowano
Tak moge ci podac strone https://bmw.mycor-media.de wklejasz w wyszukiwarke u gory tylko niestety podaje sie tam nazwe i haslo ktorego z wiadomych powodow nie podam a dostalem je w komplecie z fejsem .Nie maja juz w sprzedazy tego bo ja to mam od jakis 7 lat i zaplacilem cos 700e ale update sie robily do wersij 1.4.9 ori soft nie chodzi z chinczykiem sprawdzalem u kolegi bo trzeba przy instalacij podac kod fejsa bo inaczej nic sie nie instaluje.Teraz same chinole wiec nikt sie nie wysila zeby placic 700e za ori soft tylko woli kupic chinola za 20e .Odnosnie tych funkcij to zeby nie bylo nie domowien jak bede mial chwilke to napisze ci roznice ktore znalazlem przez przypadek bo kolega mial chinczyka do ktorego chcialem wgrac mu moj soft niestety nie poszlo i nie mogl zrobic paru spraw ktore ja zrobilem swoim na szczescie zapisuje takie informacje.