Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, tak czytam różne tematy odnośnie doposażenia w usb bmw e60 i trudno mi scalić kilka informacji,a więc

Auto to e60 z 2004 roku, radio Mask z navigacją która odtwarza pliki mp3 z płyt, bluetooth,telefonem w podłokietniku i zmieniarką 6cd w schowku.Jedni piszą o zmianie tcu na mulf 2 high, inni zaś że konieczna jest jednak wymiana radia na minimum Mask-a II z LCI bo stara wersja nie będzie funkcjonować z usb, jak to faktycznie jest ?

Opublikowano

Wlasnie tak jak pisza. Ze "starym" maskiem nic nie zrobisz on nie bedzie dzialal z usb. Potrzebujesz najlepiej champ (czyli polift) i mulf 2 high.

Jak nie chcesz nagrywac plyt to do starego maska dokup Alpine ipod interface. Podpinasz ipoda "traktujac go jak dysk hdd".

Opublikowano
Wlasnie tak jak pisza. Ze "starym" maskiem nic nie zrobisz on nie bedzie dzialal z usb. Potrzebujesz najlepiej champ (czyli polift) i mulf 2 high.

Jak nie chcesz nagrywac plyt to do starego maska dokup Alpine ipod interface. Podpinasz ipoda "traktujac go jak dysk hdd".

Dzięki za info czyli jednak lipton z mask-iem, trzeba szukać jakiegoś "dension-a' .

Opublikowano
Dokladnie. Dension tylko uzywka jak chcesz miec w dobrej cenie. Ipod interface 200zl uzywka 150zl ipod clasic razem 350zl.
Opublikowano

@lucek157

Można też lepiej niż sam magazyn USB to zrobić przez AUX. Ja założyłem taki uchwyt

Uchwyt.jpg

Do soniaka którego już nie używam kupiłem sztywne etui i na magnesie siedzi na tym uchwycie. W soniaku zainstalowany poweramp jako odtwarzacz z super equalizerem, i tak to napędza oryginalne HiFI że zrobiło się mega przyjemnie. Z samego usb tylko magazyn jest, a muzyka gra jak grała czyli mocno przeciętnie. Ciszej głośniej jest z kierownicy, a utwory pod palcem przesuwane. Wygodnie się to obsługuje. Między AUX a oryginalnym CD jest przepaść jeśli chodzi o jakość na korzyść MP3 z powerampa oczywiście.

audio.jpg

Opublikowano
Jest to jakies rozwiazanie to zalezy czy komus nie przeszkadza dodatkowy gadzet na konsoli i czy wolalby sterowac jednak z I-drive.
Opublikowano
Dla mnie to nie jest kwestia dodatkowego gadżetu, tylko jakości dźwięku. Ja wiem że nie każdy jest audiofilem i nie musi mieć podbicia tu i tam. Samo HiFi w E60 jest całkiem spoko wydajnościowo do normalnego słuchania, tylko nie ma co tym sterować. Dlatego potrzebne jest coś co ten system odpowiednio wysteruje, a wtedy dopiero on pazury pokazuje. Samo CD czy MP3 brzmi dla mnie miernie jak w pudle i dlatego wybrałem takie rozwiązanie. Można kupić od chińczyka androida i zmienić wyświetlacz. Wtedy będzie i magazyn, i jakość, i pełne sterowana z idrive. O sam USB w E60 nie ma co walczyć jak dla mnie, bo to tylko magazyn, a cale audio i tak dla mnie wypada blado.
Opublikowano
Zrobiles to troszke inaczej niz zawsze sie robi. Sygnal "mierny" jak to nazwales podbija lub doszlachetnia sie po wyjsciu z cd dokladnie miedzy cd/ wzmacniacz. Na koncu dobre glosniki i wtedy jest jak ma byc. Ale to faktycznie audiofilskie i teoretyczne rozwazania. Jezeli Ty jestes zadowolony z odwrotnego podejscia do tematu to najwazniejsze bo to Ty sluchasz w swoim aucie. Wazne jak jest dla Ciebie w praktyce.
Opublikowano
No właśnie o to chodzi, że niskie i wysokie to za mało żeby wysterować całkiem wydajnym systemem jak jest e E60. Jakiś wbudowany w CCC euqalizer choć z 7 zakresowy by to załatwił, ale to była opcja tylko w Logic 7 dopiero i jest co jest. To o czym napisałeś właśnie jest realizowane za pomocą jakiegoś odtwarzacza z wbudowanym lub oddzielnym eualizerem. Schemat jest prosty i tego nic nie zmieni odtwarzacz > procesor dźwięku czy equalizer > wzmacniacz. Mam ponad 20 letni zestaw Technicsa. Wzmacniacz SU-V620. Sam wzmacniacz podobnie jak w E60 ma niskie wysokie i nie brzmi. On ma za zadanie wzmocnić sygnał i tyle. Ale z procesorem SH-GE90 już robota jest zrobiona na 5. Dlatego brakującym ogniwem jest właśnie coś co ten dźwięk w E60 jak to napisałeś uszlachetni. Jak kto to zrobi nie wnikam. Liczy się efekt końcowy. Natomiast samo USB tego nie zrobi, a jedynie przeniesie magazyn z płyty CD/DVD na pamięć w penie. Więc to jest połowiczne rozwiązanie, i tylko w połowie załatwi problem. Ja się w tej chwili mocno zastanawiam nad kombo z androidem. Jest to już dość tanie u chińczyka na ali i jeśli ktoś ma zamiar trzymać E60 to wg. mnie to chyba najtańsze rozwiązanie dające najwięcej możliwości do E60 obecnie.
Opublikowano

Przypomniales mi stare dobre czasy :roll: Tez mialem ten zestaw ale faktycznie tylko z procesorem gralo. Przed tym zestawem mialem wzmacniacz su vx600 i ten gral dobrze bez procesora. Tylko ze wlasnie takie czasy gdzie popularny sprzet sam od siebie bez korekcji gral dobrze minely. Teraz nazywa sie to sprzet dla melomanow i trzeba duzo zaplacic. W autach jest to samo wszystko cfrowe bez wyrazu. My jak widze troche sie roznimy ja inaczej traktuje dzwiek ale tak jak napisales liczy sie efekt koncowy dodam tylko od siebie ze ten efekt ma zadowolic wlasciciela. Ty uwazasz ze android gra dobrze ja uwazam ze beznadziejnie (podpinalem) ale fakt wiele firm robi te cuda wiec moze ja sluchalem jakiejs lipy a Ty czegos lepszego. (dla mnie zapewne znosnego)

Oczywiscie nie odbieraj tego do siebie roznice w mysleniu widac na pierwszy rzut oka tyle ze ja nie mowie ze Twoje jest zle a moje dobre.

Reasumujac ja wole orginalne zrodlo dzwieku bez korekcji, za nim korekcja i wzmocnienie na dobry glosnik. I tak mam u siebie. Mialem logic7 zostawilem tylko glosniki i cd. Korekcja i wzmacniacz na analogu co teraz jest juz rzadkie.

Opublikowano
Wiele wbudowanych fabrycznie odtwarzaczy w androida to lipa i tu masz rację. Ale są programy które coś sobą reprezentują i można to dość dobrze ustawić. Ja używam płatnego Powerampa i darmowego Aimpa. Obydwa są OK, choć wolę Powerampa. Ma dużo większe możliwości i lepiej to można w nim wszystko poustawiać. W każdym razie mnie to rozwiązanie odpowiada bardziej niż CD czy MP3 z CCC. Każdy ma jakieś tam swoje upodobania i o tym akurat nie ma co dyskutować.
Opublikowano
I racja. Wazne zeby kazdy byl zadowolony.
  • 5 tygodni później...