Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam serdecznie posiadam silnik N47 177KM. Byłem dzisiaj wyłączyć EGR. Został po prosotu usunięty z komputera. Czy muszę kupywać zaślepkę dodatkowo? Czy same usuwanie wystarczy. Pozdrawiam.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dziękuje za odpowiedz , właśnie różnie ludzie piszą. Gość który mi robił wyłączył go programowo , podłączył łapka coś tam pousuwał i mówił ze jak w komputerze się wyłączy to nie trzeba już nic robic. Poczytałem troszkę na internecie ze niektórzy dają taka blaszkę. Czyli mam rozumieć ze ta blaszka nie jest konieczna i jak EGR jest usunięty programowo to jest zamknięty w 100% i nic nie będzie tam leciało tak ?

Chodzi mi o taka zaślepkę

I pytanko jeśli dla pewności ja dam to nic się nie stanie ?

https://allegro.pl/oferta/617-zaslepka-egr-bmw-2-0-3-0-d-n47-n57-n47s-n57s-7611720756

Opublikowano

Jak dla mnie to obowiazkowo trzeba wyłaczyć, jak jest “wyłaczony” programowo to silnik nie wie ile spalin wraca do układu dolotowego = dusi silnik !

Robiłem to samo u siebie i koleś obowiazkowo mówił o zaślepieniu i żeby silnika nie męczyć jeżdżac bez.

Drugie to wyłacza się go po to żeby nie osadzał się nagar w silniku.. a tak to ciagle jest obiwg

To tak jak wylaczyc dpfa a go nie wydłubać.

Opublikowano
W N47 EGR otwiera się jedynie gdy dostanie podciśnienie. Nie wiem czy wyłączenie programowe wyłącza podciśnienie, ale odłączenie i zaślepienie wężyka na pewno sprawi że EGR już się nie otworzy i nie potrzeba żadnych zaślepek.

A nie jest tak że jak nie zaślepisz to spaliny które ida z jakimś tam ciśniem to sobie “przepchaja” i tak zawór ?

Zaślepke zakłada się x2 żeby właśnie nawet z przedmuchœw nie leciało do kolektora ssacego

Opublikowano
To ja już nie wiem , wiem ze jest na 100% usunięty z komputera tak jakby go nie było. Zostawić tak jak jest czy coś kombinować
Opublikowano
To ja już nie wiem , wiem ze jest na 100% usunięty z komputera tak jakby go nie było. Zostawić tak jak jest czy coś kombinować

Ja proponuje zaślepienie